Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina utripajoče luči

utripajoče luči

Spoštovani!

Težave imam z utripajočimi lučmi – predvsem s tistimi, ki utripajo hitro ali v enakem taktu. Pa naj bo to velika luč ali pa samo tista mala lučka, ki utripa ko je računalnik izklopljen, monitor pa ne. Ali pa na primer utripajoča lučka na telefonu. Ob tem me začne boleti glava in postanem nervozna.

Nimam pa težav samo z lučkami, pač pa tudi na primer z utripajočimi črkami, napisi… tale rdeč www v naslovu http://www.med.over.net me tudi moti…

V preteklosti sem imela precej hude glavobole, meritve EEG pa niso bile nikoli normalne.

Zakaj tega ne prenesem?

Spoštovani!

Takole bolj laično bi človek rekel, da imate prevzdražne dele možgasnke skorje, odgovorne za vidne zaznave. V skrajnih primerih to lahko povzroča migresnke tipe glavobola ali celo epileptične napade. Na žalost vam ne znam pomagati. Mogoče bi bilo smotrno obiskati nevrologa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Draga Barby,

najbrž si kar precej fotosenzitivna, kot se temu pravi. To še ne pomeni nujno, da imaš epilepsijo, vsekakor pa se čimbolj izogibaj vsemu, kar ti povzroča tovrstne težave.

Kako? Če v kinu nastopijo prizori, ki te iriitirajo, pač zapri oči, in če to ne zadošča, za ta čas oči prekrij z dlanmi.

Izogibaj se diskotekam – drugače pri tebi pač ne bo šlo.

Pozabi na varovanje okolja in varčnost z energijo: doma (in po možnosti tudi na delovnem mestu) si omisli dobre stare žarnice, ki so očem in glavi najprijaznejše. Če imaš na delovnem mestu halogensko/”varčno” svetlobo, si na pisarniško mizo postavi še namizno “navadno” lučko. To seveda velja za pisarniško okolje. Drugje je za to nekoliko težje poskrbeti.

In najpomembnejše: ne varčuj pri nakupu računalniškega monitorja. OBVEZNO si omisli LCD-monitor, četudi ne velikega. Zdaj niso več tako dragi.

Strinjam s z dr. Kersnikom, da bi bilo smiselno obiskati nevrologa.

New Report

Close