utrip

Pozdravljeni,

zadnje nekaj casa opazam, da se mi obcasno med jedjo pospesi utrip tudi nad 100/min. To se vcasih zgodi tudi po jedi, ce sem prevev sita, kar mi je razumljivo – ne razumem pa zakaj med jedjo? Tega prej nikoli nisem opazala.

Zadnje leto in pol imam tudi obcasno povisan pulz saj sem aksiozna, ampak to nima veze s utripom ob jedi.
Bila sem ze pri svojem zdravniku zatadi obcasno visjega pulza pa je rekel, da ni nic organskega..

Kaj bi to lahko bilo in kaj svetujete?

Pozdravljeni,

svetujem izključiti organske vzroke za pospešen srčni utrip, predvsem slabokrvnost, hipertirozo, bolezni prevodnega sistema srca, tudi netreniranost , debelost. Če tega nimate, ste fizično dobro zmogljivi, potem verjetno pospešen utrip povzroča psihična vznemirjenost, strah, napetost. Svetujem uporabiti nemedikamentozne metode za sproščanje in redno telesno vadbo za povečanje fizične kondicije. Če to že delate, samo nadaljujte.

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,

hvala za odgovor.

Naj povem, da sem bila zaradi utripa že 1x na urgenci in potem še 2x pri osenbem zdravniku. Prvič na urgenci so rekli, da je šlo za psihosomatsko tahikardijo, saj je bilo vse BP (kri, rtg, ščitnica, ekg tudi normalen le povišan pulz). Naslednji obiski pri zdravniku pa so bili zgolj iz radovednosti in drugega mnenja.

Nazadnje sem dela kri v avgustu, ko sem bila nazadnje pri zdravniku zaradi povišanega utripa, ki se je več dni pojavljal po jedi. Tisti dan mi je naredil EKG, ki je pokazal sinusno tahikardijo 124/min – bila sem zelo prestrašena in vznemerjena (kakor ponavadi pri zdravniku, pulz se mi vedno dvigne v ordinaciji). Med samim pogovorom z zdravnikom mi je utrip padal tudi do 90/min. Po tem je zdravnik sklepal, da to ni organsko ampak psihično stanje. Takrat me je še poslušal in vse je bilo OK. Tudi izvidi krvi so bili naslednji dan odlični.
Kri za ščitnico bila pregledana lani julija (takoj po prvem napadu tahikardije) in je bila v mejah normale. Ima pa mama povišano ščitnico in je na terapiji doživljensko.

Iz tega mi ni izdal napotnice za kardiologa, ker po njegovem ne gre za organsko stvar ampak psihično.

Fizično nisem kaj dobro zmogljiva, kljub temu, da sem visoka 164cm in težka le 47kg, stara 22 let, nekadilka. Ne ukvarjam se s športom in tudi zaradi študija imam zelo malo časa – tako, da vem, da je eden od vzrokov za višji pulz slaba naterniranost. Od teblet jemljem KT že nekaj let.

Verjamem, da imam motnjo anksioze, doživela sem tudi panične napade (strah, visok pulz, potenje,….). Nisem pa bila na nobenih terapijah, ker upam, da bom to lahko rešila sama.

Menite, da bi morla vseeno na preiskave za srce npr. UZ?

Hvala in lep pozdrav!

UZ srca lahko naredite, saj se s tem izključi prolaps mitralne zaklopke, ki je lahko prisoten in povzroča take težave, je pa tudi nenevarno stanje. Se ga ne zdravi, samo veste, da ga imate.
Se strinjam, da trenirajte obvladovanje anksioznosti brez zdravil. Obstaja več tehnik, kako se obvladati. Poiščite strokovno pomoč, da ne bo prehudo.

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close