Najdi forum

utezi

da li je kod dizanja utega važno da krenemo s najmanjom težinom i postepeno povećavamo?? znači ja sam u ponedjeljak krenula sa teretanom. nije da veće težine ne mogu dizati, mogu,ove početne su mi bezveze, ali da li smijem dizati ili jedno vrijeme, tipa 2, 3 tjedna moram dizati početne težine?

Poštovana,

Ako ste zdravi ne trebate kretati s minimalnim težinama za koje vjerojatno gotovo ni nemate osjećaj da nešto radite. Npr. Ako radite biceps pregib s bučicama – iako ste početnik ne trebate krenuti s bučicama od 1kg ako vam je to prelagano (gubite vrijeme) krenite s 3-4-5- kg. Naravno, kada se kreće uvijek je bolje ne pretjerivati s kilažom i krenuti s privikavanjem mišića, tetiva, ligamenata na sam podražaj. Kasnije kako ste naveli,nakon 3-4 tjedana već možete postepeno podizati opterećenje.

Laički savjet za jednostavnu procjenu:

Ako radite biceps pregib sa 5kg i možete u kontroliranom pokretu (negativnu fazu – spuštanje i pozitivnu fazu – podizanje) i pravilnoj izvedbi napraviti bez ikakvog probleme više od 15 ponavljanja tada je ta kilaža prelagana za vas i možete bez problema uzeti teže bučice. U svakom slučaju, ako npr. Za cilj imate 10 ponavljanja zadnja 3-4 ponavljanja trebala bi vam biti znatno teža.

Nešto kompliciranija ali sigurnija izvedba testiranja je dakako na temelju 1RM – međutim za takvo testiranje inicijalnog stanja savjetujem vam da to po prvi puta odradite s trenerom.

Lijep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close