Ustaljena praksa zdravniškega dela ob “nenavadnih”simptomih
Ok,jaz sem spet ena tistih ki bo zapisala svojo izkušnjo z ignoranco zdravnikov,ne toliko zato ker jih želim blatiti,temveč da morda pomagam komu drugemu s podobno zgodbo.Gre za dokaz,da zdravnikom nikakor ne gre slepo verjeti.
Začelo se je pred 2 mesecema,ko sem dobila bolečine v želodcu-Rupurut,Iberogast ni kaj prida pomagal.Ni bilo zelo hudo in trajalo je le nekaj dni a se je mami ustrašila zame in po njenem nasvetu sem odšla k zdravnici.Ta mi je brez posebnega pregleda napisala Gasec 20mg ter me poslala domov.Prvi dan tablete še niso učinkovale,drugi dan pa,in to še preveč!
Sredi noči sem se zbudila vsa tresoča,z bolečimi mišičnimi krči,tresavico,srce je razbijalo ko noro,slabo mi je bilo.Seveda sem se ustrašila,saj nisem vedela kaj mi je.Takoj sem odšla na ambulanto,kjer sem pač povedala da sem vzela Gasec ter če je morda to od tega.Ne,kje pa,je rekla zdravnica ter me napotila v bolnico.Zraven je,ne vem po kakšni logiki že,napisala da imam GERB,čeprav sem imela le bolečine v želodcu,pa še te so takrat popolnoma izginile.
V bolnici so mi vzeli kri,naredili EKG in zmerili pulz.Bil je 130,pritisk 110/150.EKG je pokazal ekstrasistole.Hm,malo visok pritisk je za ta leta(imam jih 21),so komentirali.Na koncu je zdravnica zaključila,da gre za stanje ob GERB(refluksna bolezen,ki je nimam),ekstrasistole ter lahen šum na srcu pa naj bi bil posledica pomanjkanja železa,ki ga imam mimogrede rahlo pod vrednostmi normale že celo življenje,pa je s srcem vedno bilo vse v najlepšem redu.Ugotovili so tudi pomanjkanje kalija,kar naj prav tako nebi bilo posledica zdravil.Končala sem z infuzijo kalija ter 80 mg Ultopa,zdravnica pa je celo predlagala naj če imam take težave vzamem kar 2 Gaseca!Halo,saj nisem prišla zaradi zgage,temveč zaradi srca!!
Odšla sem domov,kjer se je stanje slabšalo,čutila sem vse hitrejši utrip,bolela me je glava,zjutraj me je srce od takega napora že tako bolelo da sem bila že čisto izmučena.Tako stanje je trajalo še celih 48 ur!Nisem vedela kaj naj storim,bila sem obupana-šla sem na ambulanto(bil je petek dopoldan),kjer mi je,tokrat nadomestna zdravnica ponovno zagotovila da tako stanje zaradi zdravil za želodec ni možno,da sem verjetno pod stresom itd.Namerila mi je visok pritisk,a to naj nebi bilo nič takega.Na koncu mi je dala Apaurin.
Doma sem ga vzela,a ni dosti pomagal.Tako sem v soboto spet šla na urgenco.Spet so naredili preiskave krvi,pritisk in utrip je bil podoben kot 2 dni nazaj,le da me je srce zraven že močno bolelo zaradi hitrega bitja.Ponovno so zaključili da gre za oslabelost ob slabokrvnosti.Naj več jem,so mi rekli,zdravnik mi je svetoval obisk pri psihiatru ter ponovno napisal Apaurin.
V nedeljo zjutraj je napad končno popustil,Gaseca od četrtka nisem več vzela saj sem slutila povezavo.Še kake 4 dni sem čutila hudo utrujenost,bolečine v srcu,hitro sem se utrudila.Nato je šlo na bolje.Bila sem prestrašena,nisem vedela kaj mi je,mislila sem da imam kako nevrološko ali srčno bolezen,kak tumor ali kaj.Strašila me je tudi misel,da ni nikogar,na katerega bi se lahko obrnila.
Jedla sem komaj kaj,vse mi je kot kamen obležalo v želodcu ter mi povzročalo slabost.V 1 tednu sem shujšala za 4 kg.Z izvidi iz bolnice sem nato šla k svoji zdravnici,da mi napiše gastroskopijo.Ta je zgolj prepisala “ugotovitve” iz bolnice,poleg tega pa mi je kar brez napotnice za psihiatra hotela napisati antidepresive!Spraševala me je,če me je pustil fant,imam krizo…užaljena sem ji zatrjevala da je v mojem življenju vse v najlepšem redu ter da se veselim vsakega dne,vedno sem bila polna energije,edino kar me skrbi je to kaj je narobe z mojim zdravjem.Sploh me ni poslušala in je še kar naprej trdila da sem depresivna.Vseeno sem dobila napotnico za gastroskopijo.
Tam so ugotovili zelo blag gastritis,ki mi ga je povzročilo najverjetneje jemanje antirevmatikov(ja,bila sem malo neprevidna s tem)
Gastroenterolog je dejal,da je Gasec najverjetneje premočno zdravilo zame ter naj raje jemljem Ultop S.Požiralnik je bil bp(GERB “izvidi” iz bolnice!)
Tako sem dober mesec živela v prepričanju da sem malo nora,ali pa bolna na živcih ter da lahko kadarkoli spet dobim podoben,izmučujoč napad.Nato sem naredila malo obsežnejšo preiskavo na internetu(ja,pogooglala sem) in našla tole na Krkini spletni strani(v navodilu zdravila tega ni,ker je skrajšano) za zdravilo Ultop(Gasec vsebuje isto učinkovino opremazol):
Neželeni učinki(pojavijo se OBČASNO):
Srce in ožilje:angina pektoris,tahikardija,bradikardija,palpitacije,hipertenzija,vaskulitis,periferni edemi
Mišični sistem:bolečine v mišicah,mišični krči
Živčevje:agresija,depresija,motnje spanja,živčnost,anksioznost,tremor,vrtoglavica.
Navodilo sem seveda takoj natiskala ter nesla zdravnici,zahtevala sem 2.zdravila za želodec(v primeru če se vnetje ponovi).Seveda je spet vse zanikala,omenjala je celo da so neželeni učinki napisani “kar tako”,da v praksi tega ni,da so redki itn.
Hm,zanima me zakaj bi tovarna ki si sama želi izdelati kar najbolj konkurenčen proizvod pisala o stranskih učinkih le-tega za zabavo??
Sedaj mi je jasno marsikaj:v bolnici so mi dali “udarno” dozo Ultopa ker naj bi imela GERB,s tem pa še podaljšali in potencirali simptome,ki so bili očitna posledica zdravil.Namesto da bi mi pomagali,so mi še poslabšali stanje.
Poleg tega mi je taka doza popolnoma zavrla vso kislino,ki je sploh nisem imela več preveč,posledično pa mi je po nekaj tednih spet udarila ven,tokrat še huje.Potem sem,čisto za preizkus,spet vzela majhno dozo Ultopa,in napad se je ponovil,vendar zaradi majhne količine v dosti manj kruti obliki.Zdaj imam druga zdravila za želodec,ki mi ne povzročajo napadov.
Poraja se mi vprašanje:če bi bili stranski učinki hujši oz.jaz starejša/bolj občutljiva/bolna na srcu,bi me s tem lahko ubili.Bi me pustili v takem stanju,dokler izmučeno srce nebi odpovedalo?
Potem pa bi verjetno rekli:oh,bila je stara,bolna,to je normalno.
Koliko ljudi so že napačno zdravili ter brez kakršnega koli vživljanja ali vsaj poslušanja pacienta predpisovali napačno zdravljenje?
Ne vem,morda bo kdo drug vse tole dojel drugače,vendar jaz zdravnikom ne zaupam niti malo več.Verjetno izgleda kot da pretiravam,a trenutki tega napada so bili zame najhujši v življenju,tudi zato ker me nihče ni pomiril ter mi povedal posledica česa je to ter ali je/ni nevarno.
Zdaj sem v redu,zdravil pa že tako ali tako ne jemljem če ni res nujno.Če pa me boli,ali imam pravico dobiti druga zdravila in še pomembneje,če imam stranske učinke,zahtevam preveč od zdravnikov če želim da pomislijo tudi na to in mi pomagajo(če se verjetno da pomagati)?
Podobno je tudi pri redkih boleznih:nikoli ne pomislijo da jih imaš,potem pa je lahko že prepozno.Izhajajo iz načela:kar je redko,tega ni.Potem torej ni AIDSA,bolezni norih krav,meningitisa?
No,povedala sem svoje,če se da komu brat,sicer pa lep dan 😉
To se dogaja, res je, tudi meni nekaj podobnega in nisem še uspela dokazat, da ne smem zobat zdravil, ki mi jih hočejo vriniti, se zdravim tako, da si jih kupujem tako in drugače. Sedaj sem sprintala literaturo in se pripravljam, da bom pri naslednjem obisku dokazala, da imam jaz prav in potem ne vem, kakšna bo moja usoda?? Danes lahko rečem, da imamo take in drugačne zdravnike, več pa ne bi…
Živjo,
tudi sama jemljem Gasec 20 mg že drugo leto. Do pred par mesecev nisem imela težav, razen če sem kapsule prenehala jemati in se je spet pojavila bolečina v želodcu, uhajanje kisline v žrelo,…, pa da Rupuruti niso zalegli, tako da sem z veseljem spet začela jemati kapsulo Gaseca na dan. Kake tri mesece pa imam občutek kot da mi srce preskakuje, imam občutek da vmes pozabi utripniti ali pa mi podivja-kar je zelo neprijetno in sem se že ustrašila, da mi slučajno ne grozi kaj hujšega. Stara sem 30 let in nikakor ne želim imeti kakih težav s srcem. Pred kakim mesecem sem se tudi odločila za dieto, saj imam konstanten občutek napihnjenosti-kot pred menstruacijo, ki mi ne popusti. V mesecu diete z majhnimi količinami sadja, beljakovin in veliko zelenjave, brez OH in sladkorjev mi tehtnica kaže 3 kg manj, napihnjena pa sem ravno toliko kot pred dieto. Pomislila sem že na nosečnost, pa je negativna, tako da sem si kar nekaj časa razbijala glavo kaj bi lahko bilo. Ob motnjah srčnega utripa in ob konstantni napihnjenosti sem začela razmišljati, da je morda kaj narobe z odzivom mojega telesa na te kapsule. Zanima me, če je možno, da so simptomi povezani? Zanima me še kakšni zaviralci kisline ob refluksu so še na voljo na tržišču-moja zdravnica mi drugih ne predpiše in če so manj nevarni.
Lp in hvala za odgovore