Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija urin-izvid

urin-izvid

Pozdravljena Tanč!!!

Prosila,bi Vas za razložitev tega urinskega izvida,za takrat mojega 6 mesečnega sinčka.Izvid zgleda takole:
Urin:bp
Screening testi v urinu:negativno
Organske kisline v urinu:rahlo povišana metilmalonska kislina:prehodna metilmalonska acidemija,pomanjkanje vitamina B12.
Prosila Vas bi za razložitev,če mogoče veste,kaj naj to pomeni,ali je kaj narobe z mojim otročkom,kajti deček se popolnoma normalno razvija in odziva na okolje,vendar me je strah,da je kaj narobe.
Vnapraj se Vam zahvaljujem za Vaš dragocen odgovor!!!

Lp

Draga Petra,
sam izvid, brez podatkov, zakaj in ob kakšnih znakih je bil otrok poslan na te preiskave, nič ne pove.
Napišite, zakaj je bil otrok poslan na preiskave aminokislin v urinu.

lp
Tanč

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Draga dr.Tanč!!!!

Moj takrat 6mesečni sinček, je bil poslan na preiskavo eeg in zaradi OG45cm so mu pregledali tudi urin.Na eeg pa je bil poslan zaradi suma na benigno mioklonično epilepsijo.Izvid eeg je bp(normalen posnetek za starost in spanje)
V izvidu piše še tole:
Zaradi nekoliko večjega obsega glave(45cm) smo določili nivo organskih kislin v urinu,ki pokaže rahlo povišano metilmalonsko kislino,zaradi česar bo potrebno preveriti nivo vitamina B12 in folne kisline v krvi,ter ponovno kontrolirati organske kisline v urinu.
V tem mesecu imamo ponovni sprejem!!!

Hvala Vam za razložitev in odgovor!!!

Ja, sedaj mi je jasno.
Metilmalonska kislina je bila le rahlo povišana, predvsem pa je na izvidu napisano, da gre za prehodno metilmalonsko acidemijo. Gre za prirojeno metabolno motnjo v metabolizmu aminokislin. Gre za različne motnjev različnih ciklusoh v metabolizmu, je preobširno, da bi tu o tem pisala. Pri nekaterih stanjih gre lahko tudi za pridobljeno (npr. stroga vegetarijanska prehrana matere med nosečnostjo).

V slovenščini člankov ni:

Mislim pa, da je prezgodaj govoriti o kakršnikoli metabolni bolezni, glede na to, da so izvidi ali negativni ali pa gre le za blago mejno zvišan izvid.

lp
Tanč

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Ali to pomeni, da je otrok bolan?Kaj pomeni metabolna bolezen?A se da to kako pozdraviti,ali je to bolezen,ki ostane za vedno?Jaz v nosečnosti nisem stradala,jedla sem raznoliko hrano,in vegetarijanka nisem,vem da vas preveč sprašujem ampak strah me je,da je kaj hudo narobe z mojim sinčkom.
Še enkrat hvala za vse odgovore!!!

Lp

Pozdravljeni, pettra,
lejte, prezgodaj je karkoli reči, verjetno gre za kaj prehodnega in prezgodaj je kakršnakoli skrb. Počakajte na kontrolne izvide, če bodo še takrat izvid nad normalnim, se oglasite.

lp
Tanč

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Najprej hvala za vas odgovor,
K nasi pediatrinji sem nesla dopis iz bolnisnice pa je rekla da to te bakterije niso nic takega ker glede na urin vzet dan po prihodu iz bolnisnice so levkociti 9, torej niso povecani in naj ne bi slo za vnetje.
Vceraj pa sem po treh tednih dobila nov dopis v katerem mi spet sporocajo da so v urinu odvzetem tekom hospitalizacije porasle dve klice in sicer Proteus mirabilis in E.coli obcutljivi na ampicilin, amoksiklav, cefalosporine II in III generacije, gentamicin, ciprofloksacilin in trimetaprim, sulfemetoksazol.
Ne vem vec kaj naj naredim, dokler nisem danes prebrala vasega odgovora in dobila nov dopis sem mislila da ima pediatrinja prav torej da se je nekako uredilo samo, saj hcerka je normalno razpolozena, brez vrocine ze od 23.7. normalno jesca edino kaselj nas se matra. Ali naj pri pediatrinji znova zahtevam preiskave? Je lahko kaj narobe po tolikem casu, saj je ze skoraj tri tedne od odpusta iz bolnisnice? Lahko pocakamo do ponedeljka ali se gremo pokazat dezurnemu?Ne najdem odgovora nikjer, povsod vidim da so za te bakterije potrebni antibiotiki..
Najlepsa hvala za vas cas!

Lp

Sicer ne vidim smiselne povezave na morebitno prejšnje vprašanje, torej ne vem natančno, o čem je govora. Pod imenom jana1977 je na tem forumu samo eno vprašanje glede bronhiolitisa.
Ne razumem izvida, ki je potoval 3 tedne, če vemo, da je možen telefonski izvid urinokulture v 2 dneh! Da bi zdravili nekaj, kar je bilo odvzeto pred 3 tedni, nima nobenega smisla.
Če že, je potrebno preiskavo ponoviti, v 2 dneh pridobiti izvid in zdraviti, če je potrebno.
Stanje ni nujno, obisk v dežurni službi ni potreben. V dežurnih službah tudi ne odvzemamo takšnih preiskav, ki jih je potrebno potem še kam voziti na preiskavo (mikrobiološki inštitut). Le v primeru, da bi imela deklica visoko vročino brez drugih znakov, greste v dežurno službo – nujna medicinska pomoč za življenjsko ogrožene oz. za stanja, ki bi v kratkem času ogrozila življenje.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close