Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja uretritis

uretritis

Spostovani,

Star sem 18 let in se nisem seksal. Pred dvema mesecoma me je zacelo peci v secnici, cist pri vhodu v secnico. Sel sem do zdavnika, voda je bila normalna. Predpisal mi je vseeno Azibiot za tri dni. Zadeva je izginila. Cez mesec dni se je spet ponovila, voda spet normalna. Dobim Azibiot 1 gram naenkrat dva dni 250. Bolecine spet izginejo, ko lulam vec ne ne pece. Prej sem masturbiral, nism bil grob, ne morem verjeti, spet me pece! Pa kaj zaboga se to dogaja?? Za higieno redno skrbim. Zadovoljujem se enkrat tedensko, cist normalno. Spolna bolezen ne more biti. In to je res prvih 5 do 10 mm notri v secnico. Pa ne morem spet do zdravnika in tudi noro mi je, da moram jemati stalno antibiotike. Kaj bi to lahko bilo? Razmisljal sem, da bi razkuzil z vlagim razkuzilom namenjenim za sluznice in nato namazal z bepanthen plus. Kaj vi menite?

Spoštovani, če res še niste imeli spolnih odnosov, je stanje precej nenavadno. Pri moških obravnavamo okužbo sečil praktično vedno kot zapleteno, saj so okužbe sečil pri moških redke. Zdravimo jih dalj časa in opravimo dodatne diagnostične preglede: UZ sečil, podrobnejši pregled urina, krvni sladkor. Pogostejše so tovrstne težave tudi pri osebah, ki imajo ledbične kamne (pesek).
Okužb sečil pri moških ne zdravimo s kratkotrajnimi terapijami (kot pri ženskah), temveč jih, zlasti, če se ponavljamo, zdravimo več časa.
Potrebno je piti veliko tekočine, a se ob tem izogibati mrzlim pijačam, alkoholu in gaziranim pijačam. Lokalnih razkužil ne priporočam, nikoli tudi ne čistite notranjosti sečnice; glavico uda sperite le z vodo in nežnim milom, pri tem pa vhoda sečnice ne razpirajte.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za vaš odgovor, končno se lahko z nekom o tem pogovorim.

Ultrazvok sem imel narejen in je vse ok, sladkor imam na tešče 3.8. Moram pa omeniti, da imam Addisonovo bolezen in jemljem hidrokortizon kot nadomestno terapijo. Razmišljal sem, če bi bilo mogoče, da bi bil zaradi tega bolj dovzeten za okužbe?
Trenutno gremo preko šole na smučanje in bom en teden tam. S sabo imam antibiotike Azibiot, Ciprinol in Amoksiklav. Glede na to, da trenutno ne morem do zdravnika, katerega naj vzamem in kako dolgo? A mi lahko prosim pri tem pomagate? Ko berem o tem na internetu, piše da se za negonokokni uretritis daje azitromicin. Ampak saj to sem že dobil in se vedno ponovi. Aja, seksal res še nisem, imel sem sicer možnost, pa bi raje to s punco, ki bi jo ime rad.

Spoštovani, v primerih, da se zadeva ponavlja, nikoli ne izbiramo antibiotika na pamet, ampak vedno po opravljenem Sandford testu (preiskava urina z določitvijo bakterije, nato pa določitev antiograma). Vse ostalo ni ok, ker je tole že tretja epizoda. Sicer pa se za zdravljenje na prvem mestu predpisuje nitrofurantoin (7 dni); nato kombinacija trimetoprim/sulfmetoksazol (ker gre za ponovitev 7 dni); ali ciprofloksacin (7 dni). Daje se tudi Amoksiklav 7 dni – pri ponovitvah. A kot rečeno – v vašem primeru bi bil pregled urina prvi. Pri adisonnovi bolezni je lahko prisotna slabša odpornost.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Aha ok, hvala! Samo meni so že urin pogledali in je bilo vse ok. A ne bi bolj v poštev prišel bris sečnice, glede na to, da je to v sečnici? Namreč ko stisnem skupaj glavico, potem mine. Torej res je cist pri vhodi v sečnico. Dvomim, da se bo to potem v urinu videlo.

A tako, potem bi za začetek poskusili čim več piti in se prizadetega mesta čim manj dotikati. Potem pa res bris. Razumela sem, da vas peče sečnica, ko greste na vodo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ok mislim, da se nisva razumela. Torej ko lulam, me peče v sečnici v glavici in po lulanju še kake po ure. Potem pa me špe med dnevom, ko ne lulam peče vmes tam. Tko! Sem dost nerazumno napisal prej. Se opravičujem. JE to potem za bris? ali sanford?

druga zadeva pa, vidim, da se za take zadeve predpisuje Primotren, ki je sulfa zdravilo. Moj stric je po njemu dobil sindrom stevena johnsona. Kako pogosto se to pojavlja pri ljudeh? Dejansko se bojim, da bom dobil to predpisano.

Spoštovani, res je nenavadno, a v navedenem primeru je smiselno oboje: bris in Sandford. Sindrom Stevena Johnsona je zelo zelo redek, je v genetski povezavi; pojavi pa se tako po jemanju nekega zdravila, kot po okužbi. Med zdravili, po katerih je opisan, je več protibolečinskih zdravil, zdravila za zdravljenja putike, seveda, pa tudi antimikrobna zdravila. Primotren je le eno izmed možnih zdravil za zdravljenje okužb sečil, na prvem mestu so (v primeru občutljivosti bakterij) tako in tako nitrofurantoini. Glede skrbi ob jemanju Primotren vsekakor to povejte lečečemu zdravniku, ki vam potem predpiše drugo zdravilo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Živjo,

samo toliko, da se javim. Bris je pokazal bakterijo, ki je občutljiva na Amoksiklav in levofloksacin in ciprofloxacin. Dobil sem Amoksiklav za deset dni, že po dveh dneh so vse bolečine prenehale. Hvala za vas trud tukaj!

Spoštovani, najlepša hvala za vaše obvestilo. Res me veseli, da je sedaj vse ok. Želim vam vse dobro. Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close