ureaplasma urealyticum
Spoštovani,
4 tedne nazaj sem bila na odvzemu brisa za klamidijo, zaradi bolečin v spodnjem delu trebuha, nakar sem dobila izvide kje ugotavljajo okužbo z bakterijo Ureaplasma urealyticum. Dobila sem Rp za Doxy 100 mg tablete.
Kakšen mesec pred odvzemom brisa za klamidijo sem bila na odvzemu brisa za glivice pri svoji ginekologinji (nevem ali se dela to bris na bakterije ali samo na glivice), kjer so ugotovili prisotnost glivic. Naj omenim, da sem jih v 1 letu dobila že kar nekajkrat, ki sem jih pozdravila z canesten tabletkam in kremo, nekaj časa je bilo vredu, potem sem jih zopet nazaj dobila. V tem času sem bila spolno aktivna z partnerjem, se pravi samo z eno osebo. Zanima me, če bi se ta okužba z bakterijo Ureaplasma urealyticum videla že na odvzemu brisa pri glivicah? in če bi to potem pomenilo da sem bakterijo dobila po odvzemu brisa za glivice?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,
LP!
Spoštovani,
mislim,da te “okužbe” nekoliko narobe dojemate. Pri glivah ne gre za okužbo v pravem pomenu besede ampak prej za pretirano razrast itak pri vseh prisotnih gliv. Če dvomite, poskusite v kozarec vode natresti nekaj žličk sladkorja in ga postavite kamorkoli, nato pa preverite stanje po 3 ali 4 dneh in ugotovili boste, da je tekočina “zavrela” in se tvori alkohol. To je dokaz, da so glive kvasovke prisotne povsod in zato tudi na in v nas! probleme te glive povzročijo šele, ko jim ustvarimo dovolj dobre pogoje, da se lahko pretirano razrastejo, o okužbi z njimi pa dejansko ne moremo govoriti.
Glede ureaplazme veljajo drugačna pravila. Tudi to je oportuna polbakterija, ki je običajno v družbi z anaerobnimi bakterijami, katere živijo brez kisika, pogosto je del mešanice bakterij, ki povzročajo bakterijsko vaginozo. Najraje je prisotna na tujkih v telesu, npr. na površini dolgo ali predolgo prisotnega materničnega vložka, ni pa nujno. Ker lahko povzroča oziroma poveča verjetnost prezgodnjega poroda in splava, jo ob identifikaciji odpravljamo z antibiotiki, ni pa to pravi razlog vašim težavam, bolečinam.
Miselna telovadba okrog tega, kdaj in kje ste pridobili Ureaplazmo je torej povsem odveč. Ne gre za spolno prenosno klico v klasičnem pomenu te besede. Prav je sicer, da se jo zdravi, ne more pa to zagotoviti, da se nikoli več ne bo pojavila.
Spoštovani,
Torej ni nujno da sem to od njega dobila in sem lahko jaz na njega prenesla zaradi BV ali kako? Kajti na internetu sem prebrala, da naj bi se to bakterijo dobilo z povečanim številom spolnih partnerjev, jaz pa nisem imela drugega spolnega partnerja kot njega. On je pa v preteklosti imel kar veliko število partneric. Meni se pa tudi te stvari dogajajo odkar sem spolno aktivna z njem(glivice, BV, in sedaj še uraplasma). V vsakem primeru sva oba okužena ali kako? ker je na izvidih pisalo, da svetujejo da naj bi se partner tudi zdravil.
Mi lahko prosim še poveste kako se čimbolj paziti, da nebi ponovno prišlo do BV in glivic oz katere stvari vplivajo na porušenje ph ravnovesja v noćnici?ali je v primeru nenehne BV potem obvezna uporaba kondoma med spolnimi odnosi v mojem primeru? kupila sem si multygyn gel, za preprečitev glivic in BV, ki naj bi ga po nezaščitenem spolnem odnosu nanesla v nožnico, vendar mi to čisto niič ne pomaga.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,
LP
Spoštovani,
ne vem kako naj dovolj nazorno zapišem, da niti BV niti ureaplazma nista spolno prenosni stanji v pravem pomenu besede, saj je možnost pridobiti bakterije, ki povzročajo BV in znotraj tega stanja tudi ureaplazmo preveč razširjena. Seveda se s številom spolnih partnerjev povečuje verjetnost pojava težav s temi stanji ampak je potem problem nerešljiv. Zdravljenje BV in ureaplazme je v tem primeru podobno kot če zidno plesen špricamo s premazi proti plesni, problem pa ni plesen ampak vlažen zid in slaba ventilacija. Sanacija stanja je torej v prilagoditvi življenjskega sloga. tudi kondomi ne bodo pomagali, ker ne gre za “prenos” v klasičnem pomenu besede. Dolgoročno vam lahko priporočam najprej, da se dosledno zdravita oba hkrati, potem pa da vsaj vi stalno skrbite za ustrezen nožnični pH pri < 4,5, kar lahko dosežemo z dodajanjem mlečne kisline ali laktobacilov v obliki nožničnih globul ali kapsul.
Spoštovani!
Vnaprej se opravičujem, za malo daljše pisanje.
Torej, zdravljenje z ureaplazmo sem končala malo več kot 1 mesec nazaj, vendar sem dobila rumen izcedek. Ker je bila moja G na dopustu, sem klicala nadomestno G, nakar mi je rekla naj počakam 1 teden, če se težave v tem času ne bodo odpravile naj pridem na pregled. V tem času sem dobila M tako da na pregled nisem šla. Po končani M sem začela jemati lactogyn kapsule, da sem ohranjala ph ravnovesje, tako da je bilo stanje zadovoljivo. Po približno dveh tednih, sem dobila zelo močne krče v spodnjem delu trebuha, ki so bili tako močni da sem komaj hodila. Nadomestna G me ni hotela vzeti, češ da moram najprej k splošnemu zdravniku na pregled, kjer sem dala vodo in kri in so ugotovilil bakterije v krvi ter povišane levkocite. Dobila sem antibijotike primotren, tako da sem prenehala jemati lactogyn kapsule, saj sem se ustrašila da ni bilo mogoče to izvor bakterij v krvi ter povišanih levkocitov? 1 teden sem jemala antibijotike, v tem času sem pa zopet dobila rahel rumen izcedek (vendar je bil tokrat vonj podoben po urinu). Izcedka je bilo vsak dan več, nato sem dobila zopet menstruacijo in sedaj po končani menstruacijo zopet rumen izcedek, z zelo močnim neznosnim vonjem, tako da tudi spolnih odnosov z partnerjem nimava. G je zopet na dopustu, nadomestno G pa nisem dobila na telefon. Ali mislite da gre zopet za BV, ter kako naj se pozdravim?nožnični antiseptiki ne pridejo v poštev, saj mi v preteklosti niso nič pomagali…
Zahvaljujem se za Vašo pozornost,
Lp
Spoštovani,
težko rečem konkretno. Vsekakor bi bil najprej smiseln en ustrezen ginekološki pregled, ob tem morda izdatno spiranje nožnice, nato še kak probiotik oziroma antiseptik na osnovi mlečne kisline ali laktobacilov in vsi siceršnji ukrepi za preprečevanje nožničnih vnetij (prehrana brez sladkorja ali minimalno, obleka, zlasti perilo iz naravnih vlaken, ne nosit ščitnikov perila ki povsem zaprejo predel spolovila od zraka, ne pretiravat z umivanjem z mili itd.)
Spoštovani.
Trenutno sem v 27. tednu nosecnosti
Ko sem bila na prvem nosecniskem pregledu mi je ugotovljeno da imam bakterijo ureaplasma urealyticum, ampak mi je moja ginekologinja rekla da se je odlocila da mi ne bo dala antibiotike
Mene pa zelo skrbi ker sem brala da ta bakterija povzroca tezave za mamo in otroka v nosecnosti in porodu
Najbolj me skrbi za porod zanima me kako si lahko pomagam in ali so mozni zapleti med porodom ?
Hvala za odgovor.
Anonimno 1347, 26.04.2025 ob 06:32
Spoštovani.
Trenutno sem v 27. tednu nosecnosti
Ko sem bila na prvem nosecniskem pregledu mi je ugotovljeno da imam bakterijo ureaplasma urealyticum, ampak mi je moja ginekologinja rekla da se je odlocila da mi ne bo dala antibiotike
Mene pa zelo skrbi ker sem brala da ta bakterija povzroca tezave za mamo in otroka v nosecnosti in porodu
Najbolj me skrbi za porod zanima me kako si lahko pomagam in ali so mozni zapleti med porodom ?
Hvala za odgovor.
Verjetno ima vaša ginekologinja prav, da zdravljenje ni potrebno. Zdravljenje bi bilo potrebno, če bi imeli trenutno težave – znake za vnetje sečil. Zaradi te bakterije ne priačkujemo zapletov pri porodu pri vas ali pri novorojenčku.
lp, N.