Najdi forum

UNIČEVANJE BAKTERIJ

Podzravljeni gospa Ružič,

vprašanje, ki ga imam najbrž ne sodi v vaš forum, vendar ne vem, komu naj ga zastavim.

Gre namreč za uničevanje bakterij oz. za antibakterinske programe v pralnih strojih.

Eni pralni stroji reklamirajo antibakterijskost pri 75 stopnjah, vendar imajo program, ki sam izbere temperaturo med 65 in 75 stopinjami. če pa izberem kakšen enostavnejši model, pa lahko pač izberem program, ki pere na 75 stopinj. Vendar pri nobene programu posebej ne piše, da je antibakterijski. Je pa omenjeno pri tipu pomivalnega stroja.

Drug proizvajalec pa ima poseben atibakterijski program pri 50 stopinja in je to tudi označeno pri programu. Enostavnejši model od istega proizbajalca pa ima pri nekaterih programih omogočeno antibakterijsko splakovanje tudi pri 50 stopinjah in le-to traja nekje med 10 in 15 minutami. Če želim antibakterisko potem moram pač izbrati ta dodatek.

To, da bi bil program antibakterijski si želim z razloga, da bi ga uporabila v primeru, ko bi bil kdo v družini bolan.

A mi lahko prosim poveste, na kakšen način se uniči največ bakterij?

Hvala v naprej in lep pozdrav,
Marjetka

PS: Ker ste pomotoma svoje pismo naslovila pod neko moje staro pismo “dopust” iz leta 2006, vam odgovarjam tako, da je vaše pismo skupaj z mojim odgovorom.

Spoštovana ga. Marjetka,

res nisem najbolj prava oseba za to vprašanje, sem pa izbrskala naslednje.

Vroča voda omogoča učinkovito uničevanje mikroorganizmov (bakterij, plesni), vendar se za pranje običajno priporoča najmanj 71ºC in najmanj 25 min pranja pri tej ali višji temperaturi. Nedavne študije pa kažejo, da je mogoče takšne okužbe zmanjšati tudi pri nižjih temperaturah (med 25 in 50ºC), če se ustrezno med pranjem dodajajo snovi, ki delujejo antibakterijsko. Poleg tega, če nikoli ali zelo redko, ne peremo pri visokih temperaturah, se lahko nabirajo bakterije v različnih delih pralnega stroja v nekakšnih filmih in tvorijo slab vonj, primejo se lahko tudi perila.

Našla sem nekaj načinov za antibakterijsko delovanje pri nižjih temperaturah kot so:
– različni kemični dodatki (belilni aktivatorji, peracetat, nosilci na osnovi posebne gline z dodatki antibakterijskih sredstev…).
– različni izdelki v obliki žogic, ki tvorijo dolgovalovno rdečo svetlobo med drgnjenjem in posledično ionizirajo vodo (t.j. aktivirajo, več kisika), kar vpliva tako na bakterije kot na manjšo porabo detergenta in elektrike. Trajajo 2-3 leta pri porabi enkrat na dan vsak dan.
– navadno srebro, ki se sprošča v vodo med pranjem na osnovi nanotehnologije (pomeni, da so delci tako zelo majhni (milijonkrat manjši od milimetra); za razliko od živega srebra navadno srebro za ljudi večinoma ni škodljivo). Tehnologija uporablja postopek elektrolize za nastajanje takšnih nano delcev srebra, ki delujejo antibakterijsko. Ponekod dodajajo še ogljik (karbon) za deodorizacijo. Postopek ima prednosti pred antiseptičnimi detergenti, ker je bolj okolju prijazen in ne poškoduje tkanin.

Torej menim, da je občasno dobro prati pri višjih temperaturah, drugače pa je za pranje pri nižjih temperaturah od 75 ºC, če želite tudi antibakterijsko delovanje, potrebno imeti stroj (ali dodatke), ki takšno pranje omogočajo. V kolikor stroji ta dodaten program imajo, vprašajte proizvajalca, na kakšni osnovi deluje. Temperature višje od 71 ºC pri ustrezni dolžini pranja pa so že same po sebi antibakterijske.

Upam, da sem vsaj malo pomagala.

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič

Najlepša hvala za pomoč.
Marjetka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close