Umivanje zob
Pozdravljeni.
Upam, da ste uživali na dopustu!
Zanima me, kdaj po jedi je treba umiti zobe. Nekje sem prebrala, da jih ne bi smeli umiti pol ure po jedi, ker je takrat sklenina preobčutljiva in jo lahko poškodujemo. Drugje pa je pisalo, da če jih ne umiješ v desetih minutah po jedi, je že prepozno. To me še posebej zanima, ker nosim fiksni aparat in se strogo držim tega, da zobe vedno umijem takoj po jedi, zdaj pa nisem več sigurna, če je to prav.
Pa še nekaj me zanima. Če se prav spomnim, ste enkrat omenila, da ste tudi nosila fiksni aparat kot odrasla. Sama ga nosim dobrega pol leta in rezultati so že zdaj neverjetni. Nikoli nisem verjela, da se da to tako fino popravit. Ampak zdaj pa od raznih ljudi slišim ( tudi od takih, ki so aparat sami nosili ), da so zobje kasneje zelo občutljivi, da nikoli več niso tako trdni kot prej, da ne moreš dobro ugriznit in da se radi premaknejo nazaj. Tega mi ni nihče povedal, če je seveda res. Prosim, potolažite me, da ni tako hudo :))) Kakšne so pravzaprav slabe posledice (če so) nošenja aparata?
Najlepša hvala za odgovore!
Spoštovana Marinka,
zobe je potrebno umiti čim prej, da preprečimo prevelik padec pH-ja oz. preveliko zakisanje sline. S tem, ko odstranimo ostanke hrane, preprečimo njen razpad in nastanke kislinskih produktov bakterijske presnove.
Če je terapija izpeljana pravilno in ne prehitro, potem so zobje popolnoma zdravi in čvrsto zasidrani v kosti. Po terapiji je potrebno vztrajati z retencijskim aparatom (sama ga nosim že 3 leta – ponoči in ga še ne nameravam opustiti). Le brez skrbi – mirno boste lahko grizli vse kar boste želeli.
Lepo pozdravljeni!