Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ulkusi na dvanajsterniku

ulkusi na dvanajsterniku

Spoštovani!
Pred kratkim sem bila na gastroskopiji zaradi dalj časa trajajočih bolečin v želodcu. Preiskava je pokazala da imam vnetje želodca z erozijami in tri “grde” ulkuse na dvanajsterniku. Zdravnik mi je povedal da je to psihosomatsko obolenje in da naj spremenim način življenja za 180 stopinj, drugače bom imela vedno težave s tem in da sem preveliki kolerik. Nič mi ni kaj povedal o medikamentozni terapiji, razen če bo test na Helycobacter pylori pozitiven. Prosim da mi poveste kaj o možnostih terapije v primeru negativnega izvida in o dieti (pH je 5), sedaj jemljem Ranital 2×300, ki pa pomaga samo toliko da ne bruham (če ga ne vzamem bruham). Stara sem 24 let. HVALA

Spoštovani!

Poleg tablet Ranital bo res otrebno narediti tudi inventuro pri sebi. O vas ne vem nič, zato si zaenkrat ne bi drznil govoriti o kakršnih koli spremembah. Če pa boste os sebi povedali kaj več, potem pa bi se mogoče dalo dati kak nasvet. Pri teh zadevah najbolj pomaga neposreden pogovor z zdravnikom, če je dojemljiv za take zadeve.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za vaš odgovor!
Test na Helycobacter pylori je bil negativen, kar se je moja zdravnica malo začudila. Rekla mi je da je za razjedo na dvanajstniku v 90% kriva ta bakterija. Predpisala mi je Ortanol cap. Moram vam povedati da sama zase ne bi rekla da sem neki hudi kolerik, mogoče celo premalo izražam svoja negativna čustva, imam urejeno življenje. V službo rada hodim (čeprav je stresna), imam partnerja s katerim se zelo razumema, nimam neke stanovanjske ali denarne stiske, drugače sem zdrava…Tako, da sem prav začudena da bi te razjede bile posledica nekih psiholoških stresov. Ne vem kaj si naj mislim?

Spoštovani!

Koleriki navadno nimajo težav z želodcem, temveč taki, ki se “žrete” v sebi. Ampak tudi to je zelo približna posplošitev, ki nikomur kaj bistveno ne koristi niti pri diagnostiki niti pri zdravljenju. Stres in psihološke težave pa so globlje dogajanje, ki preko avtonomnega živčevaj vpliva tudi na delovanje nekaterih organov, v tem primeru na večje izločanje želodčne kisline. Sprostitev in usmerjanje čustev navzen pa sta koristna vsakomur, ne samo vam. Pri rani na dvanajstniku pogosto ne najdemo neposredne vzročne zveze, oz. tudi, če jo najdemo, vidimo, da nekomu povzročajo težave, drugemu pa ne. Kar mirno, tudi to se bo uredilo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close