Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja ugriz psa

ugriz psa

Pozdravljeni!
Danes se je moj 3,5 letni sin igral z domačim psom in mu dajal jest kruh. Pes ga je verjetno malo ugriznil v roko, ko je hotel pobrati kruh. Ne gre za velik ugriz, ker je rana tako velika kot ena majhna praskica, kri pa je bila samo malček na površju, kot ena odrgnina, mu ni tekla kri iz roke, tako da pes zoba, če ga je sploh ugriznil sigurno ni globoko potisnil. Ne vemo, če je prišlo do ugriza, ker je pes otroka zvrnil na tla in nismo videli ali ga je prijel za rokico ali ne. Ranico sem razkužila z milom in alkoholom.To je naš domači pes in je vsako leto cepljen proti steklini, letos je bil cepljen marca in mu velja cepivo do naslednjega leta marca. Zanima me, če je kakšna možnost, da bi se moj otrok okužil s steklino? Kaj če je pes cepljen vsako leto potem je to varno, ali še vedno obstaja bojazen v kolikor pride v stik s steklo živaljo, da se okuži? Grabi me panika, čeprav vem da je pes cepljen in ugriz, če je sploh bil minimalen. Kaj naj naredim? Ali sem lahko mirna?
Najlepša hvala!
LP

Spoštovani, če gre za redno cepljenega psa, ste v 99,99% lahko povsem mirni.Postopek je sicer po zakonu tak, da ne glede na to, ali gre za cepljenega ali necepljenega ali domačega ali tujega psa, mora zdravnik, ki obravnava zako poškodbo, le to sporočiti antirabični ambulanti, oz. poškodovano osebo napotiti tja. Le ta obvesti veterinarsko službo, ki spremlja psa 10 dni po ugrizu. Če je pes v tem času ok, je zadeva zaključena; če pa se pes začne v obdobju 10 dni po poškodbi, ki jo je povzročil, začne čudno obnašati, zboli s steklino podobnimi znaki (ali tudi če izgine ali je ubit, skratka če ga ni mogoče več opazovati), pričnemo poškodovano osebo cepiti proti steklini.
Če skrajšam: bistveno je, da je pes v dneh po poškodbi na voljo za opazovanje in ok.
Poškodbo ste pravilno obravnavali: umivanje z milom in nato razkuževanje, morate pa vedeti, da je slina pogosto kužna in se rana rada zagnoji, in je kasneje potreben antibiotik.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani, letos me je v Srbiji ugriznil pes, zaradi cesa so me zaceli cepiti proti steklini. Do zdajj sem prejel dve dozi. Preostale dve bi moral prejeti aprila 2013 in aprila 2014.
Vceraj pa me je spet ugriznil, tokrat cepljeni pes, pa me zanima ali so prve dve doze ki sem jih prejel dovolj za zascito. ?
Hvala za odgovor in lp

Spoštovani, shema cepljenja, ki ste jo posredovali, je čudna, saj so za osnovno cepljenje protrebni 4 ali 5 odmerkoc cepiva v razmiku parih tednov, pač odvisno od vrste cepiva in uporabljene sheme. Zaradi ugriza se vsekakor oglasite v področni antirabični ambulanti Zavoda za zdravstveno varstvo in tudi imejte s seboj podatke o cepljenju ter lastniku psa, ki vas je ugriznil tokrat. Če je lastnik psa znan in bo psa možno pregledati, bodo za psa odrejeni ciljani pregledi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

ALi je potrebno cepljenje v antirabični ambulanti plačati (če gre za ugriz živali katere lastnik ni znan)?

Ne, ne, stroške cepljenja proti steklini ob indikaciji, ki jo postavijo v antirabični ambulanti, plača ZZZS.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

mojo hčerko je v soboto “ugriznil” sorodnikov pes. Videti je bilo le rdeče sledi na roki, ko je verjetno potegnila roko stran. Opazila sem tudi dve mali praskici, vendar sta se mi zdeli stari, nisem pa prepričana, saj sem bila v paniki. Roko sva dobro umili z milom. Pes je bil nekaj dni prej cepljen proti steklini in ostalim stvarem, gre pa za starejšega psa. Bi morala hčerko peljati zdravniku, na kaj moram biti pozorna. Prosim vas za nasvet.

Hvala že vnaprej.

Spoštovani, uradno navodilo je sicer tako, da zdravnik, ki okrbi rano zaradi pasjega ugriza, mora poškodovano osebo napotiti v antirabično ambulanto območnega Zavoda za zdravstveno varstvo. Le ta potem lastniku živali pošlje zahtevek za pregled psa na steklino v veterinarski ambulanti, podatke o ugrizu pa vnese v sistem. Lastnik psa potem v naslednjih 10 dneh opravlja ciljane preglede na steklino.

AMPAK: vi sploh ne veste, ali je ugriza sploh prišlo, gre za psa sorodnika, ki ga poznate, mesto stika ste umili, pes bo stalno na voljo za opazovanje, skratka lahko tudi počakate 10 dni; če se s psom v naslednjih 10 dneh nič ne zgodi, zadevo pozabite. Pri otroku nikakršna pozornost ni potrebna, z izjemo opazovanja poškodovanga mesta (če je sploh bilo poškodovano) in ev. gnojenja.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Kaj pa v primeru, da pride do ugriza in rane ne izpiraš z milom in vodo, ampak samo razkužiš? Pes pa naj bi bil cepljen proti steklini.

Spoštovani, umivanje rane z vodo in milom je namenjeno zlasti zmanjševanju količine mikroorganizov v rani, milo pa tudi vpliva na inaktivacijo (onesposobljenje virusa stekline). Če gre za cepljenjega psa, je verjetnost, da bi bil okužen s steklino, praktično nična. Ne glede na to pa je treba vsako ugrizno rano obravnavati kot potencialen stik z virusom stekline in psa ustrezno nadzotovati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Super. Včasih znamo narediti paniko in nas takšni odgovori pomirijo. Hvala za informacije.

Tudi mene je ugriznil pes, oz bolj uščipnil in podrgnil (imam modrice in manjka malo kože). Ker me je bilo strah sem šla k zdravniku. Ta pravi, da sem proti tetanusu bila cepljena par let nazaj in je Ok. Kar se tiče stekline pa moram na zavod po potrdilo. gre za domačega psa in vem, da je bil cepljen. zanima me zakaj ni dovolj ta knjižica? in koliko stanejo pregledi, ko je potrebno psa 10 dni voziti tja? hvala,lp

Uradno potrdilo o zdravju psa mora izdati veterinar, ker ni pomembno le potrdilo o o cepljenju, ampak dejansko zdravje psa. Steklina je tako nevarna bolezen, da se moramo izogniti sleherni možnosti, da bi šlo kaj narobe (recimo, da bi bilo potrdilo o cepljenju lažno ali pa da cepljenje pri psu ne bi bilo uspešno in bi pes vseeno imel steklino). Pes mora biti v roku 10 dni po poškodbo 3x pregledan, kolki stanejo pregledi, pa, žal, ne vem.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Živjo.tudi jaz bi nekaj vprašala.10.7. Me je med igro vgriznil pes (z enim zobom me je “zapel” v roko).
rane nisem takoj sprala ker te možnosti tisti trenutek nisem imela,sem jo pa sprala z vodo in milom cca 40min kasneje.naslednji dan sem odšla k zdravnici kjer sem bila cepljena proti tetanusu.v istem dnevu sem se dogovorila tudi z veterinarjem da bo lastnik psa,pripeljal psa na pregled. (Prvi od treh),tako sem povedala tudi zdravnici,katera potem ni podala te zadeve naprej (ker naj bi jo veterinar)
no stvar se je zakomplicirala ko 3letna psička(pripeljal jo je 5i dan po ugrizu) ni bila cepljena (cepljena je bila pri prvem letu starosti/toraj 2leti nazaj),in ker so na veterinarski poleg tega se našli dolg iz njegove strani njihovi kliniki izpred dveh let,psa niso želeli pregledati (ker seveda tudi tokrat ni imel denarja)!veterinarska mi je predlagala naj,ker je lastnik blizu mene doma,sama opazujem psička,ter da psička je bila pri njih da jo je videla ter da nima stekline (to je bilo 5i dan po vgrizu ).
psička tudi po 3 tednih videvm in je na oko se vedno “normalna”….in živa.
Zdaj pa tisto zaradi česar vam sploh pišem.dva dni nazaj sem prišla iz morja in ker sem se slabo počutila sem si izmerila temperaturo ki mi je skakala skozi dan nekje med 36,7 in 37,5.,bolelo me je tudi grlo.
takoj sem šla brati prve simptome stekline in točno te simptome imam jaz.
Tako meje strah da že dve noči ne spim,samo ležim in razmišljam ali bom umrla.
Kot sem prebrala ko se pojavijo prvi simptomi je smrt neizbežna.
Je kakršna koli možnost da sem zbolela?je možnost testiranja? Prosim za odgovor ker sem psihično na dnu

Spoštovani, pravite, da videvate psa, ki vas je ugriznil. Če je pes 10 dni po ugrizu, ki ga je povzročil, še vedno živ in zdrav, ni šans, da bi vas okužil s steklino ob ugrizu. Na steklino pozabite, res pozabite. Bolečine v žrelu s težavami pri požiranju pa povzročajo številni virusi in bakterije in teh okužb je pa vedno res veliko. Torej: ob kužku, ki 3 tedne po ugrizu skače okoli, vas le ta nikakor ni mogel okužiti s steklino. Lep pozdrav, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
imam še jaz eno vprašanje, 11.9. mi je domačo psičko ugriznila miš na travniku, ko je kopala luknjo. Dva dni kasneje se ji je rana vnela, zagnojila, odšli sva k veterinarju in je dobila antibiotike. Psička je redno cepljena proti steklini, opazovali smo jo par dni v primeru da bi bila miš okužena s steklino vendar pa je psička taka kot prej, normalnega vedenja. Me je pa potem kasneje zagrabila panika ker nisem prepričana da sem si vedno, ko sem jo božala oz se je dotaknila, umila roke (živi namreč pri nas v stanovanju). Sedaj je dobrih 14 dni od tega in imam simptome prehlada, prebrala pa sem da se lahko tako začne tudi steklina pri človeku. Obstaja kakršnakoli možnost da bi jaz dobila steklino kljub temu da psička nima nikakršnih znakov, ni me ugriznila, če bi se okužila bi se morda lahko samo preko umazanih rok (preko sluznice)? Je možno, da človek zboli kljub temu da pes nima nobenih znakov (glede na to, da je redno cepljen)?
Hvala za vaš odgovor, sem prepričana da samo paničarim ampak se bom bolje počutila, če mi nekdo pove da to ni možno 🙂

Ne, ne, ne , ne, ne, ne, v življenju je sicer marsikaj verjetno, ampak, tole, kar vi sprašujete je NEVERJETNO. NI MOŽNO.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor in pomiritev. 🙂

lep dan,

Pozdravljeni.

Danes so se psi doma nasi stepli (tibetanski spanjel z ovcarjem) zato sem tibetanskega spanjela prijel in dvignil ter ga zelel odnesti v hiso. Nakar je ovcar zelel zagrabiti tibetanskega spanjela v mojem narocju in me pri tem odrgnil z zobom po rami (skozi jopico). Rana je povrsinka (odrgnina) 5 cm dolga vendar toliko globoka da se je pojavila kri. Rano sem nato razkuzil z domaco slivovko. Ovcar se ni bil cepljen proti steklini in me zanima ce je kaksna nevarnost oz. potreba po obisku zdravnika, saj ce se le da se jih izognem.

Lp, Marko

Spoštovani, načeloma je vsako poškodbo, ki jo povzroči žival, potrebno obravnavati kot potencialno tvegan stik z virusom stekline in jo je potrebno prijaviti antirabični ambulanti. Pes, ki povzroči poškodbo, mora biti 10 dni gledano od dne povzročitve poškodbe, pod veterinarskim nadzorom, kar pomeni, da ga mora le ta ciljano opazovati (ali se pojavijo znaki stekline). Če se znaki stekline v 10 dneh ne pojavijo, ni nevarnosti stekline (pa če je bil pes cepljen ali ne). Za vas je ključno, da žival naslednjih 10 dmeh ne izgine (se ne izgubi), saj sicer ne morete vedeti, ali je po 10 dneh še zdrava ali ne. Glede same vaše poškodbe bi bilo smiselno še vedeti, kdaj ste bili zadnjič cepljeni prosi tetanusu in v kolikor je od cepljenja minilo več kot 10 let, zaščito obnoviti z enim odmerkom cepiva proti tetanusu. Rane, ki jih povzročijo živali, se pogosto zagnojijo, v kolikor bi bilo tudi pei vas tako, bo potrebno antibiotično zdravljenje, sicer pa ne.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close