Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Ucenje slovenskega jezika

Ucenje slovenskega jezika

Pozdravljeni,

Upam, da mi lahko kdo pomaga oziroma da kaksen nasvet. 🙂

Zivim v tujini in imam 2 majhna otroka. Poleg otrok sem edina Slovenka in tako edini stik s slovenscino (ce seveda odstejem pocitnice in telefonske pogovore). Zelo mi je pomembno, da znata otroka slovensko, ne samo pogovorno, ampak tudi branje in pisanje. Zelo veliko delam na tem, imamo ogromno knjig, beremo, se igramo in pac veliko se ukvarjam z razlaganjem vsemogocega. 😀
Najstarejsi otrok je star 5 let in sedaj nekaj poskusa hoditi v 1. razred francoske osnovne sole. V znanju slovenscine je nekje v 2. razredu. Lansko leto se je naucil brati v obeh jezikih. Tu se v soli v 1. razredu ze kar fajn ucijo pisati (ze s pisanimi crkami). Besede se ucijo pisati po zvokih (zvok je lahko zapisan z vecimi crkami skupaj), dolocene besede, ki se pojavljajo pogosto, pa se morajo pac nauciti napisati na pamet.

Ko smo bili v Sloveniji, sem kupila ucbenike, berila ter delovne zvezke Lili in Bine za 1. in 2. razred. Zaenkrat nismo veliko delali iz njih. Za 1. razred so naloge premalo zahtevne. Ampak ce gledam po teh ucilih, ne vem tocno, kako naj se lotim ucenja pisanja v slovenskem jeziku, saj kaksnih navodil za pisanje ni tam notri. Bolj je branje in bralno razumevanje, kar gre mojemu otroku ze precej gladko.
Mi lahko kdo razlozi, kako se tega lotijo v soli? Ali se ucijo pac zapisovati besede po nareku in potem popravis napake? Ali ze kar narek stavkov, ali je bolje zaceti s prepisovanjem ze napisanih stavkov?
Trenutno poskusava uvesti neko rutino, da 1x tedensko narekujem krajso pesmico (iz pesmarice Pojte, pojte, drobne ptice…), tako da je to recimo od 4 do 6 res kratkih vrstic. Nato pa otrok se narise zraven risbico. Samo potem je bila recimo beseda polzek in je otrok napisal povzek. Kar mi je seveda logicno. Samo potem se mi ne zdi, da bi pisal narek in ga jaz potem popravljam. Ni ravno vzpodbudno… Nekako bi moral pac te besede prej dobiti predstavljene, kako se napisejo. Pac sem cisto izgubljena v vsem tem.

Res hvala za kakrsen koli dobronameren nasvet. Poskusam se priloziti primer, kako se tu ucijo pisanja – glas, beseda, stavek. Potem morajo pa pac dolocene besede pisati po nareku.