Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Učenje pisanja (teksta)

Učenje pisanja (teksta)

Pozdravljeni,

Imam otroka, ki je začel hoditi v 5. razred. Živimo v tujini in ga sama poučujem slovenski jezik. V to vložim veliko – ko je bil majhen, sem mu ogromno brala, tako da je sedaj tudi sam strasten bralec. Otrok je zelo brihten, slovensko govori kot vsak otrok, ki živi v Sloveniji. V zahvalo branju, se zelo lepo izraža in ima bogat besedni zaklad.

No, pisanje je pa vedno poglavje zase. Rada bi ga naučila tudi lepega pisanja, pa ne vem, kako naj se le-tega lotim. Kako pa to počnejo vrstniki v slovenskih šolah? Seveda sem pomislila, da bi bil čas za pisanje kakšnih krajših spisov (kdo sem, počitnice, moji prijatelji ali družina…). Imate morda kakšne zanimive predloge, o čem bi bilo zanimivo pisati? Koliko pa naj bi sploh otrok v 5. razredu napisal, da bi bilo starosti primerno? Sva se dogovorila, da bo ob prebrani knjigi kaj napisal, pa ne vem, ali naj pač napiše sam, ali se ga vodi s kakšnimi vprašanji in potem odgovore oblikuje v smiselen tekst?

Kako se tega lotujejo slovenske učiteljice in učitelji? Otroci pač pišejo tekst in se potem popravi napake ali so kakšne druge tehnike?

Ali narek v slovenskih šolah še obstaja? So ti teksti kar naključni? Slovenščina ima seveda tudi kar nekaj posebnosti, ki jih je potrebno upoštevati, pa ne najdem na internetu nič primernega na to temo.

Najlepša hvala za vašo pomoč, še posebno, če se najde kakšen učitelj in mi da kaj več podrobnih nasvetov. Zelo mi je namreč pomembno, da naučim otroka lepega izražanja tudi v pisni besedi.

Lep pozdrav!

New Report

Close