Učenje pisanja (teksta)
Zdravo,
Že več let živim v tujini in imam otroka, ki trenutno hodi v 5. razred osnovne šole. Že od rojstva se z njim pogovarjam slovensko, veliko vlagam v slovenske knjige in ogromno sem mu brala. Otrok obvlada slovenski jezik in je na moje veselje postal strasten bralec. Učim ga slovensko (kupim delovni zvezek) in opravlja tudi slovensko bralno značko, tako da z jezikom in branjem nima težav. Rada pa bi ga začela učiti tudi pisanja, saj je navsezadnje pisanje poglavje in veščina zase…
Mi lahko kdo opiše, kako učenje pisanja poteka v slovenski osnovni šoli? Morda kakšni predlogi tem, o katerih pišejo vaši otroci? Klasičnih se seveda lahko spomnim sama – počitnice, družina itd., morda še kakšnih bolj zanimivih? Sem pomislila tudi na to, da prebere knjigo in nato napiše nekaj o tej temi, pa potem ne vem, kakšne so zahteve, da je letom primerno… Na primer ali potrebuje neka vprašanja in nato odgovore oblikuje v povezan tekst, v katerem razredu se tekste piše po odstavkih ter kako dolg naj bo le-ta…
Če je med vami kakšen učitelj iz osnovne šole, bi bila zelo vesela bolj podrobnega opisa, kako se tega lotite v šoli, saj v slovenskem jeziku ne najdem nobenih informacij na internetu.
Najlepša hvala!