TV ODVISNOST?
Spoštovani!
Sem poročena in smo družina s tremi otroki. Mož mi je sicer predan, priden, prizadeven, uspešen in tudi finančno nam nič ne manjka. Problem pa je naslednji: takoj ko stopi čez domači prag, se oprime daljinca za upravljanje TV-ja in od takrat dalje se premakne s kavča le še k skupnemu obedu. Že dolgo časa ga milo prosim, naj vendar vsaj med kosilom ugasne TV, vendar skoraj praviloma naletim na gluha ušesa. Medtem ko on sedi pred televizorjem, pa seveda jaz opravljam vsa mogoča gospodinjska dela. Velikokrat ga tudi prosim za pomoč, vendar ni kaj prida učinka. Včeraj pa mi je počil film. Po celodnevnem rjovenju iz tiste škatle mi je v glavi kar hrumelo. Povedala sem mu, da je totalno neuvideven do mene, da tako ne gre več naprej, da je otopel, da je odvisnik in še veliko drugega. On pa me je začudeno gledal in vse skupaj, pomislite, zanikal! Češ, da pretiravam, da sem preobčutljiva, da on sploh ne gleda televizije(!!!!) ipd. Mislim, da nima prav. Za primerjavo sem mu rekla, da je to tako, kot če bi jaz začela v hiši kaditi (ali piti alkohol) on pa bi čisto znorel, ker ne prenese cigaret (sicer jih tudi jaz ne) in bi jaz z najbolj nedolžnim izrazom na obrazu izjavila, zakaj hudiča pa si tako preobčutljiv??
V hiši živimo s taščo, ki je skrajno gospodovalna in imamo z njo v tem smislu tudi velike težave. Jaz sem svoj odnos z njo uredila takoj na začetku na zelo radikalen način, tako da imam pred njo mir. Mislim pa, da ima posledice mož, ki je zaradi njenega konstantnega policijskega nadzora in gospodovalnosti postal neobčutljiv in otopel (nanj ima še vedno vpliv, čeprav tega v najinem odnosu neposredno ni čutiti). Kaj mi svetujete?
Z vsem kar ste napisali se popolnoma strinjam. Vaš mož beži iz realnega sveta in od problemov, s katerimi se noče soočiti pred TV. Tako kot pravite gre za nerazčiščen odnos z mamo, ki le navidezno ne moti vajinega odnosa. Ob treh otrocih in vsem gospodinjskem delu, ki ga opravljate sami, je njegovo vedenje in reakcije nedopustno. Ne vem v kakšni meri je vaš mož mamin sinček, vendar je za take moške značilno, da močnejša kot je navezanost in odvisnost od mame, manj je sposoben za ljubezen do žene. Če bo vaš mož spregledal in sprejel vašo razlago, da je zasvojen in da njegovo vedenje ni v redu, mu predlagajte obisk pri strokovnjaku. Dokler pa bo vse skupaj zanikal, tudi strokovne pomoči ne bo sposoben sprejeti, ker je po njegovem ne potrebuje. Svetujem vam da v nobenem primeru ne odnehate in se ne umaknete. Samo od sebe do izboljšanja ne bo prišlo.
Alenka B