Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Tumor na jeziku?

Tumor na jeziku?

Spoštovani!

Pred cca 1 mesecom se mi je v ustih pojavila afta, katera se je celila na nekoliko drugačen način – najprej je vse skupaj potemnelo, nato pa je ostala nemoteča brazgotina. Dva dni nazaj se mi je na istem mestu pojavila rdeča bunkica, ki mi je 2x rahlo krvavela, zato sem se včeraj odpravila k osebni zdravnici, ki me je napotila domov, ker naj bi šlo le za brbončico.
Ko sem prišla domov, sem začela krvaveti. Ker krvavitve po 2 urah nisem mogla ustaviti, sem se odpravila na ORL kliniko, kjer so mi krvavečo bunkico požgali, da se je krvavitev ustavila.

Zdravnik mi je rekel, da gre za neko tvorbo, manjši tumor. Ob besedi tumor se mi je skoraj ustavilo srce, zato nisem pozorno spremljala, kaj mi je govoril dalje.
Jutri imam pregled na polikliniki, kjer naj bi naredili histološke preiskave.

Koliko časa traja, da dobim izvid? Sem doječa mati 5 mesečne punčke, zato me zanima, kako izvedejo operacijo v lokalni anesteziji? Koliko časa se čaka na operacijo?
Zdravnik je rekel, da bi bilo dobro tvorbo odstraniti v kateremkoli primeru.

Naj še povem, da sem stara skoraj 27 let, nikoli nisem kadila in ne uživam alkohola, zato še vedno upam, da se je zdravnik zmotil pri diagnozi…

Vnaprej hvala za kakršenkoli odgovor.

LP!

Pozdravljeni.
Beseda tumor naj vas ne straši. Zdravniki uporabljajo to besedo pri vsaki novotvorbi, buli, cisti, ipd.. Histološki izvidi so ponavadi gotovi v roku tedna ali dveh. Izvid boste dobila po pošti ali pa takrat, ko boste prišla na kontrolo na polikliniko (če).
Histološka punkcija se velikokrat izvede kar brez narkoze oziroma anastezije, razen v primeru bolečin. Se potrpi tistih nekaj sekund pa je. 🙂
Lp

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Vem, da sam tumor pač pomeni neko tvorbo, vendar ima tak negativen prizvok! Ker sem bolj panične narave, to zadevo še poslabša.
Kako pa izgleda histološka punkcija? Odrežejo košček tkiva ali samo vzamejo bris?
Anestezija bi bila potrebna v primeru operacije (zdravnik je rekel, da bi bilo tvorbo dobro odstraniti v kateremkoli primeru – ne vem, ali jo je potrebno odstraniti tudi, če je benigna in me pač ne moti???).

Če je tvorba manjša, bo za operacijo verjetno dovolj le lokalna anastezija. Za vzorec tkiva pa tudi to ne (predvidevam, da je možna uporaba anestetika v obliki spreja in podobno). Pri biopsiji odvzamejo majhen košček tkiva, ki je spremenjen in ga pogledajo pod mikroskopom.

Z odstranjevanjem benignih tumorjev je pa tako, da se velikokrat operirajo in odrežejo ven, da ne bi morebiti kdaj kasneje v življenju, iz tega nastalo kaj, kar nihče ne bi želel. Konec koncev je tudi (meni) dober občutek, da bi dala ven nek tujek, spremembo, ki nima kaj tam početi :), kajne.
Lp

New Report

Close