Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Tumor hipofize

Tumor hipofize

Pozdravljeni

Rad bi zvedel čim več o tumorju na hipofizi.

Kako pogost je, kakšni so vzroki za pojavitev, kako resna je taka bolezen, itn.

Iskal sem tudi na internetu, vendar sem našel zelo malo.

Hvala.

Dragi XMan!

Priporočam vam prebiranje naslednje teme:

Tako boste razumeli, da je tumor hipofize skupina različnih bolezni. Kako resna je bolezen, je odvisno od vrste tumorja hipofize. Večina tumorjev hipofize pa je običajno benigna. Pojavljajo se pri 1 od 10.000 ljudi, torej so redki.

Hipofiza nadzoruje ravnovesje hormonov v telesu tako, da vpliva na druge žleze, ki izločajo hormone. Hormoni hipofize so: rastni hormon, TSH, ACTH in prolaktin. Okoli 75 odstotkov tumorjev hipofize izloča hormone. Zato se pojavi eno izmed naslednjih stanj: gigantizem ali akromegalija zaradi previsokega izločanja rastnega hormona, hipertiroidizem zaradi previsokega izločanja TSH, Cushingov sindrom zaradi previsokega izločanja ACTH in prolaktinom zaradi previsokega izločanja prolaktina. Tako na tumor hipofize velikokrat posumimo, kadar obstaja v telesu porušeno ravnovesje hormonov in se zaradi tega pojavljajo različni znaki. Pojavijo pa se lahko tudi znaki pritiska tumorja na centralno živčevje. Ob rasti tumorja se v hipofizi lahko zgodi tudi uničenje celic, ki izločajo hormon in nastane pomanjkanje tega hormona.

Vzroki za nastanek tumorja hipofize niso jasni, včasih pa se pojavlja tumor tudi zaradi genetskih vzrokov.

Druge vrste tumorjev hipofize predstavljajo kraniofaringiomi, germinomi, ciste in metastatični tumorji.

Zdravljenje je odvisno od tipa tumorja, kako daleč se je že razširil v možgane, bolnikove starosti in njegovega zdravja. Najpogosteje se uporablja kirurška odstranitev, lahko pa se tumor tudi obseva ali zdravi z zdravili.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Pozdravljeni!
Pred 5 leti sem bila operirana, tumor hipofize je bil benigen (kraniofaringeom). Pravijo, da je bil embrionalnega izvora, težave mi je začel delati pri 45 letih (zamegljen vid), morda tudi že prej pa nisem posumila na takšno bolezen (glavoboli, živčnost). Ta tumor torej ni bil maligen, hvala bogu, a ker je na žalost tumor hipofize, ki uravnava vse glavne hormone v telesu, moram sedaj jemati precej zdravil (za ščitnico, hidrokortizon, estrogene, rastni hormon). Pravijo, da ne gre drugače kot da pri operaciji odstranijo delček hipofize in zato je pač potrebno nadomestno hormonsko zdravljenje. Ves čas sem pod kontrolo nevrokirurga, ker se baje tumor lahko ponovi (prejšnji teden sem zopet dobila izvid, da, hvala bogu ni recidive), endokrinologa in okulista. Kaj naj rečem, življenje se mi je precej spremenilo, pravijo, da bom lahko s tem še dolgo živela, ker ni rak,a sprijazniti sem se pač morala z raznimi omejitvami. Kar je bilo težko v začetku, a sedaj se mi zdi, da pač ni druge pomoči kot da se sprijaznim. Hvaležna sem zlasti nevrokirgu dr. Prestorju za strokovno in izredno človeško obravnavo. Kaj bi bi tumor povzročil, če se ne bi dala operirati, ne smem pomisliti. Verjetno bi bila slepa, če bi sploh še živela ali znorela od glavobolov. Lep pozdrav! Mira Irena je pisal/pisala:
>
>
> Dragi XMan!
>
> Priporočam vam prebiranje naslednje teme:
>
>
> Tako boste razumeli, da je tumor hipofize skupina različnih
> bolezni. Kako resna je bolezen, je odvisno od vrste tumorja
> hipofize. Večina tumorjev hipofize pa je običajno benigna.
> Pojavljajo se pri 1 od 10.000 ljudi, torej so redki.
>
> Hipofiza nadzoruje ravnovesje hormonov v telesu tako, da
> vpliva na druge žleze, ki izločajo hormone. Hormoni hipofize
> so: rastni hormon, TSH, ACTH in prolaktin. Okoli 75 odstotkov
> tumorjev hipofize izloča hormone. Zato se pojavi eno izmed
> naslednjih stanj: gigantizem ali akromegalija zaradi
> previsokega izločanja rastnega hormona, hipertiroidizem
> zaradi previsokega izločanja TSH, Cushingov sindrom zaradi
> previsokega izločanja ACTH in prolaktinom zaradi previsokega
> izločanja prolaktina. Tako na tumor hipofize velikokrat
> posumimo, kadar obstaja v telesu porušeno ravnovesje hormonov
> in se zaradi tega pojavljajo različni znaki. Pojavijo pa se
> lahko tudi znaki pritiska tumorja na centralno živčevje. Ob
> rasti tumorja se v hipofizi lahko zgodi tudi uničenje celic,
> ki izločajo hormon in nastane pomanjkanje tega hormona.
>
> Vzroki za nastanek tumorja hipofize niso jasni, včasih pa se
> pojavlja tumor tudi zaradi genetskih vzrokov.
>
> Druge vrste tumorjev hipofize predstavljajo kraniofaringiomi,
> germinomi, ciste in metastatični tumorji.
>
> Zdravljenje je odvisno od tipa tumorja, kako daleč se je že
> razširil v možgane, bolnikove starosti in njegovega zdravja.
> Najpogosteje se uporablja kirurška odstranitev, lahko pa se
> tumor tudi obseva ali zdravi z zdravili.
>
> Lepo vas pozdravljam!
>
> Irena

Spoštovani,

Stara sem 52 let in glede na pogoste navale vročine očitno že v meni. Pred letom in pol me je ginekologinja napotila v laboratorij, kjer so mi izmerili raven hormonov. Zaradi izredno visokega FSH in LSH me je napotila do endokrinologa. Datum pregleda sem dobila čez dobro leto, tako da sem bila na pregledu letos januarja, izvide pa sem dobila pred nekaj dnevi. Rezultati so v mejah, razen še vedno zelo visokega FSH (242 E/L). Zdaj imam napotnico za MR hipofize z diagnozo Tu hipofize in čakam na datum pregleda. Zdravnik mi izvida kljub mojemu vprašanju ni želel komentirati, dokler nima vseh izvidov.

Zato vas lepo prosim za pojasnilo, kaj tako visoka raven FSH pomeni, oz. kakšen je sploh normalen nivo za mojo starost? Napotna diagnoza najbrž pomeni možnost tumorja hipofize? Predpostavljam, da bom na MR spet čakala več mesecev, zato me zelo skrbi, še posebej, ker sem bila pred nekaj leti že operirana zaradi hipernefroma…

Fizično se sicer relativno dobro počutim, že več let pa imam težave z glavo – stalen občutek pritiska v glavi in piskanje, zelo pogosta omotičnost in vrtoglavica, težave s koncentracijo in spominom, nenormalna zaspanost… Zaradi teh težav sem pred pribl. tremi leti obiskala nevrologa (izvid BP), nato pa psihiatra, ki mi je predpisal Cipralex. Tablete sedaj jemljem že več kot dve leti in pol, vendar težave ostajajo, zato sem prepričana, da je problem nekje drugje, ne v depresiji…!

Prosim, svetujte mi, kako naj se “spravim v red”? Si lahko medtem, ko čakam na MR, pomagam s kakšno alternativo???
Za vsak nasvet vam bom hvaležna.
Športnica