Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Tuberkuloza- nalezljivost

Tuberkuloza- nalezljivost

Spoštovani

malo sem prestrašena glede nalezljivosti tuberkuloze predvsem na otroke.
Moja prababica je namreč zbolela za tuberkulozo. Zdravila se je v bolnici 14 dni, dobila je še atibiotike za nekaj mesecev in so rekli, da ni sedaj nevarna za okolico.
To, kar me skrbi je, da smo ravno v tednu dni pred hospitalizacijo bili skupaj z njo na obisku in pa na zabavi z našima otrokoma, ki sta stara 4 leta starejši in 8 mesecev mlajši. Seveda je mlajšega pocartljala. Obstaja kakšna nevarnost. Prosila bi za vašo razlago.
Sicer ne živimo skupaj.

Hvala za odgovor in prijazen pozdrav

Moni

Spoštovani!

Tuberkuloza je relativno kar nalezljiva, a spet ne 100%. Predvsem je pommebna dolžina stika, zato je nevarnost predvsem pri ljudeh, ki živijo skupaj, občasni stiki pa so manj verjetna možnost prenosa. Si predstavljate kaj bi velika kužnost pomenila medicinske setre in zdranvike na pulmološkem oddelku, kjer je več takih bolnikov in imajo kar pogoste stike z osebjem. Opisani stiki zelo verjetno niso zadoščali za prenos. Poleg možnosti prenosa je pogosto potreba tudi večja dovzetnost, ki je značilna za oslabele, alkoholike, izstradana ali drugače izčrpane ljudi. Otroka sta bila proti tuberkulozi tudi cepljena, kar predstavlja veliko stopnjo zaščite, zato je možnost okužbe skoraj zanemarljiva. Seveda pa se ob vročinskih boleznih, ki se same od sebe ne pzdravijo v nekaj dneh, obrnite na otrokovega zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close