Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje trombocitopenija

trombocitopenija

Oktobra sem bila operirana zaradi izvenmaternične nosečnosti. Po treh tednih me je neznosno začelo boleti grlo, zato sem šla k zdravniku ki je ugotovil angino in zelo nizke trombocite 28 in me poslal na urgenco. Tam so me poslali na infekcijsko, kjer mi je zdravnik predpisal antibiotike in pregledal kri. To je trajalo dva dni in ker so se trombociti dvignili na 60 in ni bilo znakov infekcije me je poslal na hematološko. Naj povem da so se mi trombociti med tem dvignili že na 84 in zopet padli na 60 in 41. Hematologinja je rekla da je to najverjetneje posledica operacije zato sem bila naročena na naslednji pregled čez dva meseca. Prejšnji teden sem bila zopet tam in diagnoza je trombocitopenija ker jih imam 52. Zdravil mi ni predpisala, ker je rekla da jih imam dovolj za normalno življenje in da imajo zdravila precej stranskih učinkov, vse ostalo je vredu samo tromb. so nizki. Naj povem da sem stara 29 let in imam 50 kil, ter enega otroka. Zanima me, kako pogosti so te stranski učinki, in ali ta zdravila res pomagajo pri dvigovanju trombocitov. Ali se trombociti lahko sami popravijo, kako lahko vplivam na to brez zdravil, kako je z zanositvijo, kaj lahko ugotovite pri punkciji kostnega mozga, kakšne vrste telovadbe mi NE priporočate in ali ima to kakšne veze z imunskim sistemom in kako ga izboljšati.

Zahvaljujem se vam za čimprejšnji odgovor.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Trombocitopenija (zmanjšano število trombocitov v periferni krvi) lahko nastane zaradi različnih vzrokov. Lahko gre za zmanjšano proizvodnjo trombocitov (sistemske virusne in bakterijske okužbe, pomanjkanje B12 in folne kisline, levkemije in mielodisplastični sindromi, vrojene bolezni) ali pa povečano uničevanje trombocitov (idiopatična trombocitopenična purpura, trombotična trombocitopenična purpura, diseminirana intravaskularna koagulacija, antifosfolipidni sindrom…). Tudi nekatera zdravila lahko zmanjšajo število trombocitov (metotrexat, interferon,heparin…). Pred morebitnim zdravljenjem je vsekakor potrebno opredeliti vzrok. Glede na to, da je pri vas trombocitopenija blaga priporočam upoštevati navodila hematologa.Trombocitopenija se lahko popravi sama. Glede morebitne nosečnosti priporočam počakati, da se trombociti zvišajo, oziroma, da se opredeli vzrok.Punkcija kostnega mozga je koristna za opredelitev vzroka trombocitopenije.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spostovani!

Stara sem 24 let in ze 6 let boleham za trombocitopenijo. moje stevilo trombocitov se giblje od 50 do 27, nato pade na 5 pa se zopet dvigne na 20. Sedaj sem v 8 tednu nosecnosti in mi je ginekologinja predlagala zdravljenje z Medrolom. Zanima me ce jemanje tega zdravila lahko negativno vpliva na plod. Medrol sem sicer ze jemala 6 let nazaj in v enem tednu so se trombociti dvignili na 274. za vas odgovor se vam zahvaljujem.

Spoštovani!

Pri jemanju zdravil v nosečnosti je vedno potrebo pretehtati koristi, oziroma potencialno škodlivost. Za jemanje nizkih odmerkov Medrola v nosečnosti ni zadržka. Pri nizkih vrednostih trombocitov obstaja nevarnost krvavitev. Glede na to menim, da je jemanje Medrola za vas koristno. Potrebno pa je spremljanje stanja pri ginekologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Mene pa zanima sledeče..

sedaj ko razhaja takoimenovana nova girpa, sem zasledila, da je precej “okrepljena” v Grčiji, zanima me kako oziroma ali sploh vpliva to na zdravje posameznika, z avtoimuno trombocitopenijo, bolnica ima to bolezen že dobrih 5 let, vendar se ob vsaki bolezni, močnejši od prehlada, izjemno slabo počuti pa tudi krvni izvidi, so ponavadi slabši, od prejšnjih – že slabih. Trikrat so potrdili pozitiven izvid za ANA protitelesa, LA pa je zaenkrat negativen. Torej, bolnica naj bi potovala za 10 dni v Grčijo, kot animatorka (kar pomeni orgomno različnih ljudi in večje možnosti za pridobitev gripe), zato me zanima Vaše mnenje, ali bi odsvetovali to delo oziroma kako naj ukrepamo, da ne bo posledic?

Najlepša hvala,

LP

Spoštovani!

Pri bolnikih z avtoimunsko trombocitopenijo lahko okužbe in infekti (tudi virusni) poslabšajo stanje. Glede okužbe z virusom nove gripe potovanje vsekakor predstavlja nekoliko večje tveganje, vendar je ob upoštevanju higienskih ukrepov relativno majhno. Absolutna zaščita pa žal ni možna

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Mojemu prijatelju zelo pogosto teče kri iz nosa, uprašala sem diplomirano medicinsko sestro če je s tem kaj narobe in je rekla da če niso močne krvavitve ni nič narobe, če pa so močne krvavitve pa da ima lahko znižanje trombocitov v krvi. Ker ima on močne krvavitve in zmeraj bol pogoste pa ga je začelo skrbeti da ni kaj narobe. Zanima me ali bi moral iti k zdravniku? Ali se da prisotnost trombocitov v krvi kako povečati mogoče z drugačnim načinom hranjenja ali kaj podobnega?

Hvala za odgovor.!

Lp

Spoštovani!

Krvavitev iz nosu (epistaksa) je dokaj pogosta težava. V veliki večini primerov je izvor krvavitve pletež krvnih žil v nosnem pretinu. Redko je vzrok za krvavitev iz nosu krvna bolezen z nizkimi vrednostmi krvnih ploščic. Včasih se krvavitve iz nosu pojavijo tudi pri visokem krvnem tlaku. Vašemu prijatelju priporočam obisk pri izbranemu zdravniku družinske medicine in morda pregled pri ORL.

Lp.

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

zivjo jaz imam ginekolosko operacijo 4.2 in trombocite imam zdaj 105 in me zanima ali me kljub temu lahko operirajo ? hvala za odgovor

Spoštovani!

Menim, da ste pri vrednosti trombocitov 105 sposobni za op. poseg, priporočam pa posvet s hematologom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Imam aplasticno anemijo. Hemoglobin se mi iz meseca v mesec izboljsuje. Trombociti pa nihajo. Vcasih rastejo, potem pa spet padejo. Zanima me, kaj mi priporocate za dvig trombocitov, namrec probala sem ze veliko stvari.
Hvala za odgovor!
Lp

Spoštovani!

Glede zdravljenja aplastične anemije priporočam upoštevati navodila hematologa.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Pri zadnjem kontrolnem pregledu krvi (zaradi holesterola) je krvni izvid pokazal tudi zmanjšano število trombocitov (140). Zanima me ali je to razlog za skrb oz. ali bi moral opraviti še kakšne druge preiskave ali ponovitev analize krvi?

Hvala za odgovor

Spoštovani,

navedena vrednost predstavlja blago znižanje ravni trombocitov. Priporočam ponovitev preiskave.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog