Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja trombocitopenija

trombocitopenija

Pozdravljeni !

Moja 14 mesečna hčerkica je bila redno cepljena po programu, nazadnje 17.03.2003 proti ošpicam, mumpsu, rdečkam.

27.03 2003 smo obiskali zdravnika zaradi podpludb na nogah in smo pri izvidih krvi ugotovili, da ima moćno zmanjšanje trombocitov v krvi ( Tr2) – diagnosticirana ji je bila imunska trombocitopenična purpura.

Ali je po vaših izkušnjah možna kakšnakoli povezava s predhodnim cepljenjem ?
Ali se v literaturi pojavlja kot možna reakcija na cepljenje otrok zmanjšanje trombocitov v krvi ?

Za vsak odgovor bi vam bila zelo hvaležna !

saša

Spoštovani!
Zmanjšanje trombocitov v krvi najpogosteje opazimo ob številnih okužbah, tako bakterijske kot virusne narave. Trombocitopenična purpura se lahko pojavlja v povezavi z virusnimi (bakterijskimi) okužbami, pa jemanjem raznih zdravil, v sklopu sistemskih obolenj, pa tudi iz popolnoma neznanega razloga.
Znižanje trombocitov v krvi (trombocitopenija) in trombocitopenična purpura sta bila opisana po cepljenju proti ošpicam-mumpsu-rdečkam. Zaplet je sicer redek, a možen. Cepljenje proti OMR se izvaja z živim cepivom, v katerem so oslabljeni živi virusni povzročitelji.
Niste navedli, ali so se hčerki pojavljale modrice že pred izvedenim cepljenjem ali pa ste modrice opazili šele po njem. Če ste modrice opazili šele po cepljenju, je verjetna povezava med samim cepljenjem in pojavom trombocitopenije.
Pozdrav!
Nina

Ali bi bilo možno o tej bolezni izvedeti kaj več. Ima jo moja mami,ugotovili pa so jo, ko je morala narediti preiskave za operacijo (takrat jih je imela samo 20, minimum mislim, da je 150).

Nato je jemala kar eno leto in pol tablete Medrol, katerih stranski učinki so bili zelo veliki.

Hvala že vnaprej in lepo pozdravlljeni.

Karmen

Spoštovani!
Trombocitopenija imenujemo znižanje števila krvnih ploščic (trombocitov) v periferni krvi. Trombociti sodelujejo pri procesu strjevanja krvi, zato se ob padcu vrednosti trombocitov pod normalno vrednost poveča nevarnost krvavitev.
Pri bolnikih pogosto vidimo t.i. točkaste trvavitve v koži “trombocitopenična purpura”, pojav modric že ob najmanjših udarcih, krvavitve v kože in sluznico, ipd.
Vzroki padca trombocitov ali dejavniki, ki sprožijo dogajanje, pogosto ostanejo nepojasnjeni. Trombocitopenijo pogosto opazujemo ob raznih virusnih in bakterijskih okužbah in po njih, zaradi imunskih in avtoimunskih dogajanj, zaradi jemanja najrazličnejših zdravil, v sklopu različnih sistemskih bolezni: malignih bolezni, bolezni kostnega mozga oz. krvotrornih organov, ledvičnih bolezni, bolezni veziva, ipd. Zelo hude trombocitopenije nastajajo zlasti v sklopu malignih bolezni krvotvornih organov: npr. levkemij, pa zaradi imunskega vzroka po jemanju različnih zdravil…
Kadar za trombocitopenijo ne moremo najti nobenega vzroka oz. sprožilnega dejavnika, govorimo o “idiopatski trombocitopeniji”. Pri idiopatski trombocitopeniji gre običajno za blažjo obliko bolezni, ki nima težjih kliničnih znakov. V primeru vaše matere, npr., so znižanje trombocitov opazili naključno – pred preverjanjem vrednosti pred operacijo.
Po okužbah je trombocitopenija največkrat le prehoden pojav in mine spontano v nekaj tednih ali mesecih.
Pri trombocitopeniji imunskega (ali avtoimunskega) vzroka oz. idiopatski trombocitopeniji za zdravljenje pogosto uporabljamo zaviralce imunskega sistema – v primeru vaše matere je bil to kortikostreoid – Medrol. Pri trombocipenijah drugih vzrokov pa zdravimo predvsem osnovno vzrok bolezni (maligno bolezen, sistemsko bolezen….).
Pozdrav!
Nina

dobr dan imam vpasanje prvic so se mi tombociti znizali pi 4 letih na vrednost 0 takrat mi je bilo receno da je bolezen izvenela ….sedaj po 25 letih pa se je vse skupaj spet ponovilo…vrednost mi je padla spet na 2,2 trombocita po treh dneh zdravljenja z medrolom in dodanimi trombociti so se po treh dneh dvignili na vrednost 69….vem da doba trombocitov je kratka …kaksne moznosti so da zadeva spet ponikne in se spet pojavi….zanima pa me tudi to kako je s tem ce bi se odlocila za zanositev a obstaja vrjetnost da nosecnost za osebe kot sem js da je nosecnost rizicna…?

Spoštovani, o svojem stanju ste povedali mnogo premalo. Če se je dogajanje pojavilo le enkrat in niso našli vzroka, je najbrž slo za idiopatsko trombocitopenično purpuro??, ki je avtoimunskeha izvora in se najpogosteje pojavi v povezavi z okužbami, lahko pa tudi ob jemanju zdravil. Tudi slučajno ne morem ugibati, kdaj, če sploh se lahko vaše stanje ponovi, če ne vem, kakšne preiskave ste opravili. V nosečnosti je na splošno avtoimunskega dogajanja manj, ker je imunski sistem “v to smer” naravno zavrt zaradi “tujka” – ploda.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close