Tretja abrazija

Pozdravljeni
Moja ginekološka zgodovina je nekako takšna. Že od vsega začetka imam neredne menstruacije – povsem brez kakšnega ciklusa. Prvič sem zanosila pri 25 letih, vendar so na prvem UZ pri 7 tednih ugotovili, da srček ne bije in zato izvedli abrazijo. Dve leti kasneje sem po povsem neproblematični nosečnosti rodila punčko. Kasneje sva se s partnerjem kar nekaj let trudila za drugega otroka, a ker ni in ni šlo, naju je ginekologinja napotila na ginekološko kliniko v Ljubljani, kjer so ugotovili, da je problem pri mnei – češ da sploh ne ovuliram. Po dveh poskusih stimulacije z Gonal F nam je uspelo zanositi, žal pa je bilo veselje bolj kratkotrajno, saj sem v 10.tednu pričela krvaveti in UZ je pokazal, da se plod že “nekako raztaplja”, znakov bitja srčka ni bilo. Izvedli so abrazijo. Zdaj je malo več kot leto naokoli, stara sem dobrih 33 let, v septembru je bila izvedena inseminacija. Uspešno. Žal se je vse spet zaključilo ta vikend, saj sem začela krvaveti in UZ je pokazal, da je zarodek v 12.tednu velik pravzaprav samo za slabih 8 tednov in tudi ne kaže znakov PSU. izvedli so abrazijo, zdaj že tretjo. Tokrat so plod poslali na genetske raziskave. Zanima pa me, kaj lahko pravzaprav pokažejo take genetske raziskave ? In ali se glede na rezultate,da v prihodnje kako ukrepati, preprečiti spontane splave in uspešno donositi do konca. Ker sem vseskozi z istim partnerjem in ker imava povsem zdravo punčko, to pomeni, da sem enkrat lahko uspešno donosila. V primeru, da bi mi uspelo onovno donositi, ali bi me moral ginekolog glede na vse prejšnje splave kako drugače obravnavati, bi morala dobiti kakšna dodatna zdravila ipd.?
Pa še to – koliko časa po abraziji je priporočljiva vzdržnost od spolnih odnosov ?

Hvala za odgovore in lep dan.

Vesna

Spoštovani,

po abraziji odsvetujemo spolne odnose 14 dni. Genetske preiskave ploda povedo le, če je imel plod kakšno kromosomsko napako, kar pa o prognozi naslednjih nosečnosti pove bore malo. Po 3 odmrlih nosečnostih bi bilo bolj modro opraviti kromosomsko analizo pri vaju s partnerjem. Lahko bi kateri od vaju imel uravnoteženo translokacijo, kar im za posledico 50% pomembno kromosomsko okvarjenih plodov, 25% enakih translokacij kot jo morda ima eden od vaju in le 25% plodov s povsem normalno kromosomsko zgradbo. Dogovorite se z ginekologopm, da vas pošlje k genetiku, prav tako za to preiskavo dobi napotnico pri svojem osebnem splošnem zdravniku vaš partner.


Pozdravljeni
Najprej hvala za odgovor.
Na začasni odpustnici z ginekološkega oddelka v porodnišnici, kjer so mi opravili abrazijo, piše: kontrola pri ginekologu čez 6 tednov + genetika (ginekolog). Predvidevam, da je lečei zdravnik s tem hotel mojo ginekologinjo opozoriti na to, da morava s partnerjem na genetske teste. Bom pa vsekakor sama pri pregledu opozorila.
Zanima pa me sledeče: v primeru, da se ugotovi, da ima eden od partnerjev res uravnoteženo translokacijo – kakšna so potem ravnanja glede nosečnosti v nadaljevanju. Pa še to – govorite o 50 % pomembno kromosomsko okvarjenih plodovih, 25 % enakih translokacij kot eden izmed staršev in 25 % s povsem normalno kromosomsko zgradbo. Ali se v primeru kromosomsko okvarjenega ploda nosečnost vedno konča s spontanim splavom ali pa obstaja možnost donositve otroka, ki pa je lahko na različne načine hendikepiran ? Če prav razumem, bi – govorim pač teoretično, saj še ni bilo nobenih raziskav- bila najina hčerka pač srečko med 25 % z normalno kromosomsko zgradbo ali 25 % z enako translokacijo kot eden od naju (kar potem zanjo v prihodnosti tudi lahko pomeni zaplete pri njenih nosečnostih, če sem prav dojela).
Hvala za odgovore in LP.
Vesna

Spoštovani,

glede na to, da še ne veste ali ima kateri od vaju kromosomsko napako s translokacijo je vse skupaj zelo na pamet in ugibanje, vendar sta načeloma stvari razumeli pravilno. Zapleti pa bi lahko bili v nosečnosti ne glede na to ali boste imeli hčerko ali sina. Vsak od staršev namreč k jedrni dedni snovi potomca prispeva točno 50%, ženska pa še nekaj malega več (citolazemska DNA) in bi zato napaka pri moškem delovala enako kot pri ženski.


New Report

Close