Trema & uriniranje

Imam problem, … ne vem sicer kam ga naj uvrstim ali med splosne medicinske ali psiholoske ( men se zdi da je bolj psihologija).
Na kratko in jedernato,… ne morem urinirat ce cutim da je nekdo blizu ( javna stranisca z pisoarji, … )
Mislim da vsakdo ki je kaj podobnega ze kdaj dozivel ve da je to nerodna in precej boleca situacija,…

kaj naj naredim ? ali se da pomagati ?

lp 5er

Spoštovani bigboy,
težave ,ki jih navajate uvrščamo med fobije, to je nelogične bojazni, ki jih je mogoče uspešno zdraviti, vendar je učinek boljši,čim prej se zdravljenje začne.Poteka kot kombinacija zdravil in psihoterapije pri usposobljenem strokovnjaku psihiatru, ki bo pred izborom terapevtske tehnike potreboval še podatke o različnih podrobnostih iz vašega življenja.Ne odlašajte!

Imam malo drugačno težavo kot bigboy. Vedno, ko sem v stresni situaciji (pa čeprav se samo odpravljam na daljšo pot z avtomobilom), dobim prebavne motnje in drisko. Preden se stresni dogodek zgodi, grem tudi več kot dvakrat na blato zaporedoma.
Druga težava pa je, da se mi v stresni situaciji, npr. ko nadrejeni želi moj komentar, začne tresti glava. Kako naj uravnavam stres?

Spoštovana Maša
stresa žal ni mogoče uravnavati, kvečjemu lahko omilimo njegove učinke.Pri vas gre za intenziven vegetativni odziv, se pravi paralelno nezaželjeno vzdraženje živčevja,ki ni pod neposredno kontrolo naše volje.Ker nanj ne moremo hote vplivati, obstajajo tehnike posredne aktivacije in represije, ki sodijo v področje vedenjske psihoterapije (metoda avtogenega treninga, metoda časovnega odmika in metoda preplavljanja), do neke mere lahko pretirano odzivnost reduciramo z uporabo pomirjeval, česar pa za daljšo dobo ne priporočam in naj bo njihova uporaba prej izjema kot pravilo.Koristno lahko deluje tudi ustrezni režim prehranjevanja in odvajanja,k ki mu posvetite več pozornosti pred pričakovanimi stresnimi dogodki.Načrt vedenjske psihoterapije bo za vas izdelal psihiater ( lahko tudi dodatno usposobljeni psiholog) seveda po izčrpnem pogovoru o vašem siceršnjem načinu življenja.

New Report

Close