Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Trebušna slinavka

Trebušna slinavka

Na ultrazvoku abdomna je zdravnica ugotovila, da je trebušna slinavka pri glavi dokaj velika v premeru okoli 3 cm, da pa na transverzalnem rezu ni opazila sprememb, ultrazvok kot tak je označila kot normalen. Ali je takšna velikost trebušne slinavke, kot sem jo opisala “nenormalna”, meni kot laiku je to nekako tako zvenelo??

Hvala in LP!

Spoštovani!

V nadaljevanju vam pošiljam kratek opis bolezni, ki jih spremljamo pri trebušni slinavki. Vaš izbrani zdravnik na podlagi pregleda in laboratorijskih izvidov presodi, ali je potrebna nadaljna diagnostika, ali ne.

POVZETEK:
Retroperitonealna lega in plini v črevesju so vzrok, da je trebušno slinavko težje preiskovati z ultrazvokom kot druge trebušne organe. Prav zato je pomembno, da je bolnik pred preiskavo tešč vsaj 6 do 8 ur, s čemer se zmanjša zaplinjenost črevesa. Bolezni trebušne slinavke so akutni in kronični pankreatitis ter tumorji.

Vzroki akutnega pankreatitisa so številni, med najpogostejše pa sodita zloraba alkohola in žolčni kamni. Preiskava biliarnega trakta z ultrazvokom in iskanje žolčnih kamnov, za potrditev etiologije pankreatitisa, je pomembnejša od preiskave same trebušne slinavke.
Ta je, pri blažjem akutnem pankreatitisu, lahko videti povsem normalna, zato ultrazvok ni zanesljiv pri postavljanju diagnoze. Pri težjih oblikah pankreatitisa je slinavka povečana, njena struktura in ehogenost pa se spremenita. Ob pankreasu in dvanajstniku, ob žilah in okoli ledvic se pogosto pojavijo kolekcije tekočine. Komplikacije akutnega pankreatitisa so nekroze, krvavitve, abscesi, tromboze v peripankreatičnih venah ter psevdociste.
Psevdociste so lahko zelo nenavadno oblikovane kolekcije tekočine, različnih velikosti in so lahko lokalizirane v trebušni slinavki, ob njej, pa tudi kjerkoli v trebuhu.

Pri kroničnem pankreatitisu so tipične spremembe, kalcinacije v žleznih izvodilih in neenakomerno razširjen, zvijugan Wirsungov vod.

Rak trebušne slinavke, adenokarcinom, predstavlja 90 % vseh pankreatičnih tumorjev.
Če je lokaliziran v glavi pankreasa, se nanj posumi ob ikterusu, ki se pojavi brez bolečin. Tumorji trupa in repa ne dajejo specifičnih simptomov. Z ultrazvokom se najde tumorsko maso, ki je lahko omejena na slinavko ali pa prerašča v okolico. Pankreatični vod distalno od tumorja je običajno gladek in enakomerno razširjen. Poleg detekcije samega tumorja se išče tudi njegove zasevke v retroperitonealnih bezgavkah in v jetrih pa tudi znake invazije v sosednje organe in žile.

Solidni, a redki, tumorji trebušne slinavke so še insulinomi in gastrinomi – tumorji celic Langhansovih otočkov.

Od cističnih tumorjev pankreasa sta najpogostejša mikrocistični adenom, ki je benigen in makrocistični, mucinozni adenom, ki je potencialno maligen ali maligen.
Ultrazvok je dovolj natančen za detekcijo cističnih tumorjev trebušne slinavke, a ker je v diferencialni diagnozi vrsta sprememb, ki jih posnemajo, so za dokončno diagnozo potrebni nadaljni postopki, največkrat diagnostična punkcija in aspiracija vsebine cist.

mojadiagnoza je kalcinacije v pankreasu-znaki kroničnega pankreatitisa.Prosim za pojasnilo diagnoze.Janez

Pozdravljeni!

Predvidevam, da je to ultrazvočna diagnoza. Kalcinacije so pogosto vidne pri kroničnem pankreatitisu. Kronični pankreatitis pa je kronično vnetje trebušne slinavke, z različno izraženo klinično sliko (lahko skoraj ni težav, lahko so občasne bolečine v trebuhu), odvisno tudi od vzroka, ki je privedel do tega.

Lep pozdrav
Mateja

pozdravljeni

mene pa zanima oce je star 50 let zdravniki so mu rekl d ma tu glave pankresa {mali je}pa da nj bi meu cisticne jetre zdej me p zanima to so prebral z izvidov iz bolnice starih 2 mesca on je p ze doma 2 mesca in se fajn pocuti nc ga ne boli je use apetita ma ful z me pa zanima kak je to zdravljenje ker zdravniki so npisal d dokler nepade bilorubin pod 50 nemorjo nc ne z kemoterabijo p nc tumor je pa oerativen in se ne siri zkaj ga pol ne operirajo?

Pozdravljeni!

Iz vašega sporočila ne morem razbrati, ali je tumor operabilen ali ne.
Dejstvo je, da so tumorji trebušne slinavke ob odkritju zelo pogosto neoperabilni. Glede na to, da je visok bilirubin, tumor verjetno ni zelo majhen.
Lahko bolj jasno napišete, kaj v izvidu piše?

LP
Mateja

mene sam zanima kaksne so posledice kemoterapije in zivljenska doba

Pozdravljeni!

Kemoterapije imajo lahko različne in hude stranske učinke: slabosti, bruhanje, izpad las, boleče sluznice (težave pri hranjenju, pitju), večja dovzetnost za različne okužbe…. Odvisno od kemoterapevtika in doze.

Preživetje pri karcinomu trebušne slinavke pa je na splošno žal zelo kratko (spet odvisno od razišrjenosti, prizadetosti drugih organov- metastaz). Pogosto bolniki umrejo v nekaj mesecih po postavljeni diagnozi, včasih pa se lahko vleče leta… Preživetja točno ni mogoče napovedati.

Bolj natančnega odgovora vam žal ne morem dati.

Lep pozdrav,
Mateja

Pozdravljeni!
Zanima me, ce sledeci simptomi lahko nakazujejo na kakrsnekoli bolezenske zadeve v povezavi s trebusno slinavko. Pogosto me boli za prsnico, na levi strani reber, zadnje case pa se bolecina siri tudi v hrbet med lopatici. Tezave imam ze ves mesecev, bolecina pa obicajno mine ob fizicni aktivnosti in mirovanju, recimo, kadar lezim. Najhuje je, ko sedim. Stara sem 21 let, obcasna kadilka, alkohol uzivam zelo redko.

Hvala za odgovor in lp

Naj dodam se nekaj: ze vec mesecev imam zelo redko blato. Tezko recem, da je to nenavadno glede na moj nacin prehranjevanja, saj pojem zelo veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov ter probiotikov, vendar postajam zaskrbljena..

Pozdravljeni!

Težave, ki jih opisujete, niso tipičen znak bolezni trebušne slinavke. Bi bilo pa vaše težave dobro razčistiti.

Lep pozdrav
Mateja

pozdravljeni
prosil bi če lahko kdo poda lično razumljivo diagnozo:
…….gre za bolnika ki je prebolel večkrat etilični pankreatitis,gre zastanje po holecistektomiji znano AH na oddelek je bil sprejet iz enote intenzivne medicine jer se je zdravil zaradi hemohezij in akutnega pankreatitisa na oddelku je normalno odvajal blato hemodinamsko je bil ves čas stabilen. lab. izvidi so se normalizirli. opravili smo ct abdomna, ki zanesljivih znakov zagona oz. reakutizacije pankreatitisa ne pokaže prisotni so znaki atrofije distalnega trupa in repa pankreatitisa s širšimi pankreatitičnimi vodi. za razjasnitev eventuelne patologije v pankreasu naročimo bolnika na endo UZ…….
hvala in lp

Pozdravljeni!
Razlaga: etilični pankreatitis=vnetje trebušne slinavke zaradi alkohola
holecistektomija=operativna odstranitev žolčnika
AH=visok krvni tlak
hemohezije=sveža krvavitev iz črevesja
hemodinamsko stabilen= zadovoljiv krvni tlak
atrofija pankreasa=zmanjšanje trebušne slinavke
endoUZ= ultrazvok skozi prebabila (sondo vstavijo v prebavila in naredijo UZ)

Upam, da vam kaj pomaga.
Lep pozdrav
Mateja

Pozdravljeni.

Mene pa zanima, če spodnji opisani simptomi kljub negativnim izvidom, opravljenim v tednu dveh po začetku bolečin (CT normalen, kri normalna, nivo lipaze in amilaze normalen, gastroskopija – rahlo pordel želodec) znaki blažjega pankreatitisa?

Sprožitelj je bil v zaporedju parih dni predhodni gastritis, alkohol in pekoča hrana. Naenkrat se je po pekočem obroku pojavila bolečina levo od pleksusa pod levim rebrnim lokom, ki se od takrat naprej pojavlja po mastni ali sladki hrani. Z dietno prehrano brez sladkotja in maščob ni težav. Po kakem mesecu se je mesto bolečine razbolelo, tako da zaboli tudi ob pritisku na pravo mesto, bolečina pa se je razširila še bolj proti sredini pleksusa in se pojavlja tudi ob recimo ležanju na hrbtu, boku, ob dvigovanju bremen, sklanjanju, skratka, ko nekaj očitno pritisne ob tisto mesto. Razbolevanje traja kar kakih 10min do pol ure. Ponavadi je bolečina zoprna topa ali pekoča, lahko pa se pojavi tudi zbadanje. Ne širi pa se v hrbet. Bolečino močno poslabša in podaljša stres in tesnoba. Vleče se pa vse skupaj že tri mesece, brez nekih konkretnih znakov izboljšanja. Ves ta čas sem jedel najprej Ranital, nato Nolpazo, zdaj pa se poskušam z Nexiumom. Rezultata ni. Zato sem prepričan, da želodec ni krivec za bolečine, čeprav je gastrolog ni bil tega mnenja.

Problem je, ker sploh ne vem, kako naprej. Vse skupaj me psihično obremenjuje, izgubil pa sem tudi že 15kg. Kakšen pregled sploh še preostane? Ima smisel dat spet kri, ker so minili že trije meseci? Ali endoskopski UZ pregled slinavke sploh pokaže celo slinavko, ali le vhode vanjo?

Hvala za odgovor,

Miha

Spoštovani

Prosila bi vas za nekaj razlag. 28.3.2016 sem bila hospitalizirana zaradi akutnega vnetja trebušne slinavke. Razlog-lipidi. Pet dni sem bila v intenzivni negi, kjer so mi opravili tudi plazmaferezo. Zapleti -odpoved dihal( zalitje pljuč s tekočino). Po tem sem bila še deset dni na oddelku na Japljevi.
Sedaj sledijo UZ čez en mesec in kontrola v ambulanti Oktobra.

Zanima me , kako naj živim . Morda smešno vprašanje a se ob taki situaciji pojavi.
Zanima me glede diete, kajti v bolnišnici ni bilo nič dorečenega, ker se že zaradi lipidov(trigliceridi) držim diete s čim manj maščob. Ne vem pa, kako z drugo prehrano kot so sadje in zelenjava. Sedaj jem le prekuhano sadje v kompotu, vendar ga obožujem tudi svežega kot tudi zelenjavo a si ne upam jesti, da nebi bilo kaj narobe.
Bega pa me še nekaj v bolnišnici sem dobivala žolčno dieto , ki je vsebovala le bel kruh , pri lipidih pa se ble kruh v bistvu odsvetuje..kako je s tem.

Zastavila pa bi vam še eno vprašanje, upam da nisem prezahtevna. Zanima me kako se po akutnem pankreasu okreva. Še vedno sem hitro utrujena in nimam moči. Večkrat imam pikajoče bolečine v predelu žličke oziroma , kot bi me kdo zarezal z nožem ..ostra pekoča bolečina..to me bega in seveda straši. Skratka v bolnišnici mi niso povedali nič o tem kako se človek spopada s stanjem ko pride domov. Poskušam živeti popolnoma normalno a strah je še močno prisoten.
Naj povem še to da sem prvič imela vnetje pankreasa pred enim letom dvakrat vendar takrat ni šlo za akutno obliko le sum na vnetje pankreasa..sedaj ko me kaj zaboli se ustrašim, čeprav vem da bo ta strah izzvenel.

Hvala za odgovore in upam da vam ne bom vzela preveč časa 🙂 Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Pri vašem družinskem zdravniku prosite za pisna navodila glede diete.
Koliko časa traja okrevanje, je težko napovedati. Pri vas je šlo za zelo hudo obliko (za marsikoga je to smrtna bolezen), tako da bo tudi okrevanje verjetno dolgotrajnejše.

Lep pozdrav
Mateja