Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Trda bulica na vratu

Trda bulica na vratu

Stara sem 37 let in pred nekaj dnevi sem na vratu (tam kjer je hrustanec/požiralnik) na desni strani zatipala trdo bulico oz. če ta hrustanec primem iz obeh strani, je na desni strani izboklina, večja kot na levi strani. Me pa nič ne boli in je trda. Nisem prepričana, da bi bila to bezgavka. Nič pa nimam problemov s požiranjem ali bolečim grlom. Prosim za odgovor, kaj bi to lahko bilo. Me malo skrbi, da ni kaj resnega.

Hvala za odgovor.

Pozdravljena,

povečane bezgavke pri napr. limfomu so pod kožo premakljive, rastejo. Kaj bi bila izboklina v vašem primeru pa težko komentiram. Ni drugega kot, da pokličete osebnega zdravnika in se pogovorite. Glede na trenutne ukrepe glede Covid-19 vas bo potem ali sprejel v ambulanto ali kako drugače napotil na pregled. Vsekakor pridite zadevi do konca, da boste vedeli, zakaj gre.

Vse dobro želim!

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Pozdravljeni,

stara sem 26 let, boleham za epilepsijo in hipotirozo. Pijem Lamictal in Euthyrox.
Pred približno 14 dnevi sem na levi strani vratu zatipala bulo. Recimo, da je velika kot oreh ali manjša žogica. Napotena sem na UZ vratu v petek dne 15.5.2020.
Pri osebni zdravnici zaradi epidemije COVIDA.19 nisem bila, smo pa si pisale prek emaila in na podlagi fotografij sem dobila zelo hitro napotnico za UZ, zdravnica pa meni da gre za povečano bezgavko.
Omeniti moram, da se bezgavka oz. bula čez dan nekoliko napihne, čez noč se zmanjša in je zjutraj bula manj vidna, zvečer pa spet večja. Na dotik ni boleča, vendar se takoj po tem ko se bule dotaknem in jo hočem malo premakniti začne neko zbadanje v buli in nato boli recimo minuto ali dve in popusti. Zbode me tudi, če glavo nagnem na levo.
Sem pa leta 2017 zaradi konstantnih angin operirala mandlje, mogoče je tudi to kakšen od vzrokov.

Zelo se bojim zaradi limfoma in vseh prebranih člankih na internetu.
Trenutno z partnerjam delava na otroku, sem trenutno 2 dni pred menstruacijo občutka PMS.ja nimam, se zelo drugače počutim kot ponavadi, tako da upam da nama je ta mesec uspelo, po drugi strani pa se tudi bojim da nebi bil slučajno limfom in potem res nevem kako naprej.
Resnično me zanima vaše mnenje, vem da je do petka samo še dva dni, vendar me to čakanje psihira.

Zahvaljujem se vam za bilokakšen odgovor, in vas lepo pozdravljam.

nova
Uredništvo priporoča

Katarina, pozdravljena,

kot predvidevate že sami, bo UZ največ povedal, kakšna je bulica/bezgavka. Izkušen ultrazvočist lahko že na podlagi pregleda z uz oceni, ali je bezgavka povečana zaradi vnetja, ali je povečana zaradi katerega drugega nenevarnega vzroka ali pa je povečana patološko (kar bi eventuelno lahko pomenilo tudi, da gre za limfom).

A glede na to, da se bezgavka čez noč zmanjša in čez dan nazaj poveča, težko kaj laično rečem. Vem le to, da pri večini bolnikov z limfomom bezgavke samo rastejo in se vmes nič ne manjšajo.

V kolikor v petek ne bo jasne slike, prosite, da vas napotijo še na punkcijo bezgavke. To sicer res opravljajo na Onkološkem inštitutu, a to naj vas ne ustraši. Večina je napotena tja, čeprav se potem pogosto izkaže, da ni limfom ali kakšna druga maligna bolezen.

Za enkrat vam do pregleda z UZ nihče ne more z gotovostjo zatrditi, da je le trenutna težava, ki bo izzvenela kot tudi ne, da je morda kaj resnejšega. Zato ni drugega kot počakati na UZ in zdržati čim bolj mirno še jutrišnji dan.

Stiskam pesti, da bo vse dobro, da ni nič alarmantnega in da vama bo uspelo s pluskom ta mesec. 🙂

Srečno!

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Ponovno pozdravljeni,

Žal gre za povečano bezgavko, ki je patološko spremenjena.
Citiram del iz izvida:
Levo na vratu tik nad sternokleidomastoidno mišico je v podkožju vidna patološko povečana bezgavka, v maksimalnih premerih meri 4 x 2.9 x 2.2 cm, ima doplerske signale, v kranialnem delu pa je viden do 10mm širok hipoehogen areal izgled-nekroze. Ob njej so še manjše bezgavke, največja meri 2.4cm – so tudi patološke.
V višini hioidne kosti (segment 4 levo) so tudi povečane bezgavke, ob njih pa je vidna cistoidna formacija velikosti 8×5 mm – atipična bezgavka? cistični tumor? drugo?

V ponedeljek moram po nujno napotnico do osebnega zdravnika za ORL in punkcijo bezgavke.

Zdaj pa so misli le še bolj negativne 🙁
Pa tudi tetka tečka je prišla, tako da sem spet v popolnem razsulu.

Najlepša Vam hvala za zadnji odgovor, sem bila vsaj delček bolj pomirjena in sem še tisti en dan bila bolj mirna in brez slabih misli.

Vaše mnenje? Zanima me samo še ali punkcija boli? Sem bolj boječe sorte, tudi prag bolečine imam zelo nizek tako, da se kar malo bojim vsega skupaj.

Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam 🙂

Pozdravljena,

punkcija poteka tako, da vam predel, kjer punktirajo, omrtvičijo tako, da tisti ki so punkcijo že imeli, ne poročajo o bolečinah. Morda je komu rahlo neprijetno, a prav boleče pravijo, da ni. Sama punkcije nisem imela tako, da iz prve roke težko komentiram.
Punktat navadno zelo dobro pokaže, zakaj gre pri patološko povečani bezgavki. Če boste punkcijo opravljali na Onkol. inštitutu, je navadno rezultat v nekaj dneh.
Močno držim pesti, da bo izvid punkcije negativen na maligne bolezni.
Želim vse dobro in pogumno naprej.
Lep pozdrav,

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Pozdravljeni ,mene pa zanima glede mojega partnerja .Pred tremi tedni je na levi strani vratu, zatipal bulo veliko priblizno 4 cm .Sel do svoje zdr.in mu je takoj dala napotnico za punkcijo le -te .Je sicer kar dosti utrujen ,ampak sva utrujenost bolj pripisovala njegovemu fizicnemu delu. Punkcijo so mu opravili na onk.institutu.V treh delovnih dneh so mu poslali na dom izvid ,ki je pisalo..    Za angulusom mandibule levo je okrogla ,čvrsto,elasticna tumorska sprememba ,ki meri 6 cm v premeru.   Delavna diagnoza: LIMFADENOPATIJA ,neopredeljeno.Moram povedati ,da ga bula ne boli popolnoma nič .Omenil mi je vceraj zvečer,da mu je malce spet zrastla .Ker je njegova zdr. odsotna ,nadomestni zdr.ne naredi popolnoma nič.Mu je rekel ,da nima dostopa do izvidov in kartotek .Tako da mora počakati na svojo .Zanima me če pri limfadenopatiji tudi tako hitro raste bezgavka in ce vedno bezgavke otecejo na tako velikost.Malce sem ze brala o vsem tem ,lahko da je vec stvari .Pa se nekaj ,a ce bi bilo kaj hujšega ,ali ne bi to prevzeli ze avtomatsko na onko.inst. in ne pri osebnem zdr.?Se pravi, da mogoce ni kaj hujšega,ce mora do svoje os.zdr.?Skrbi me zelo ,da ni kaj hujšega..Ze vnaprej se Vam lepo zahvaljujem za odgovore.

New Report

Close