Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Mršavljenje trčanje – da ili ne za početak

trčanje – da ili ne za početak

pozdrav Petra, visoka sam 160cm i imam 75kg za mene je to previše i toga sam svjesna pa sam počela raditi na skidanju kila. Za početak počela sam trčati svaki dan po pola sata međutim osjećam bol u koljenima nakon trčanja. Dobila sam savjete od prijatelja da trčanje možda nije najbolji način za početi sa mršavljenjem jer treba znati pravilno trčati… Mislite da bi prvo trebala smršaviti sa prehranom pa onda krenuti trčati ? Da li je moguće da me koljena bole zbog toga jer sam preteška?

hvala na odgovoru

Pozdrav,

koljena bole jer ste krenuli raditi nešto na što vaše tijelo (zglobovi, mišići, ligamenti) nisu naviknuti, spremni, a na to sve naravno dolazi i tehnika trčanja te kilaža.

Ako ste tek krenuli trenirati onda vam trening ne treba biti svakodnevno (bez obzira o kojem treningu se radi, niste profesionalac) 3-4x treninga tjedno je sasvim dovoljno, napredak će biti brži, a vi ćete biti sretniji i ispunjeniji jer ne gubite svaki dan vrijeme za trening.

Preporučila bi vam da prvo malo ojačate muskulaturu, 1-2 mjeseca radite na vježbicama “snage” ne treba nužnu biti u fitnessu na trenažerima, možete i doma raditi Bodyweight vježbe al naravno pod uvjetom da tehnika izvođenja pokreta bude dobra, u tom periodu ćete izgubiti minimalno 3-6kg ojačat će te muskulaturu i bit će te spremniji za trčanje. S time da s trčanjem kao i s bilo kojim drugim treningom treba krenuti polagano i postepeno da bi bilo s vremenom održivo i da bi vam predstavljalo zadovoljstvo.
Vi možete nastaviti i s trčanjem ako vas to ispunjava no svakako bi savjetovala da to bude 3x tjedno te da minutažu trčanja dižete postepeno od 1min pa nadalje (možda će vam se činiti smiješno, no itekako je korisno ako želite da vam trčanje postane di života, a ne samo NEUSPJELI POKUŠAJ OD MJESEC DANA) + da prije svakog trčanja napravite vježbice za skočni zglob, koljeno, core.

npr. hodanje po prstima, petama, hadanje po vanjskom i unutarnjem rubu stopala, jednonožni izdržaji (ravnoteža) u stajanju otvorenih, zatvorenih očiju, čučanj, jednonožni polučučanj, jednonožno mrtvo dizanje, good morning, leđnjaci…..

Osobno smatram uspjehom kad se bilo koja osoba pokrene i krene nešto raditi, stoga nemojte biti obeshrabreni, al nemojte ni žuriti, ne možete nadoknaditi sve u mjesec do dva, sve ono što niste radili unazad 10-15-20g, razmislite malo o tome koliko dugo skupljate kile, koliko godina, kad dobijete brojku u glavi budite realni prema sebi i nemojte očekivati naprimjer, ako se debljajte 5g, da onda sve izgubite u dva mjeseca, a ne znate ni vježbati, disati, tehniku izvođenja……

Krenite polagano, postepeno i pametno 😉

Sretno 😉

hvala vam Petra na ohrabrujućim savjetima…stvarno pozitivno od vas i jako ste me ohrabrila…odmah imam razloga za nastaviti gdje sam stala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close