Pozdravljeni!

Po letu in pol se ponovno javljam z novim vprašanjem. Takrat sem vas spraševala o uvajanju doxepina in stranskih učinkov.

Po nenehnih konfliktih, kjer se nisem mogla več kontrolirati in nenehnim motnjam razpoloženja sem zapadla v miselni krog, da bi končala svoje naporno življenje. En teden sem premagovala skušnjave o predoziranju z doxepinom. Misli so bile tako močne, da sem bila res že na robu prepada.

Na srečo sem se premagala in tudi hitro prišla do psihiatra, ki me je napotil na bolnišnično zdravljenje. Trenutno se začenja 3. teden. Doxepin je bil ukinjen (jemala 20mg zvečer) in uveden trazodon. Prvi teden sem jemala 100mg, zdaj že 1 teden 150mg zvečer. Končuje se diagnostika za Borderline osebnostno motnjo. Med vrsticami sem dobila že informacije, da gre močno v to smer ampak seveda moram počakati na uradno diagnozo.

Moje vprašanje se nanaša na trazodon. Prve dni sem imela stranske učinke glavobol, omotica, neaktivnost mišic. Zelo hitro se je stanje normaliziralo in moram priznati, da zdravilo zelo dobro prenašam. Edino, kar me skrbi, nespečnost. Zaspim relativno hitro, zbujam se pa zelo zgodaj, po 4 do 5 urah spanja. Ponovno zaspati ne morem, kjer čutim nemir, razburjenost oziroma hiperaktivnost. Glava začne delat, kot bi bila pod “štromom”. V dveh tednih sem izgubila 3kg, ker sem preaktivna, predvsem zjutraj čutim rahlo slabost .
S spanjem seveda nisem zadovoljna. Zdravnica pravi, naj vztrajam se 3 teden potem bi ona rada zamenjala zdravilo, če se spanje ne izboljša. Jaz bi rada še vztrajala. Mogoče sem samo zaradi vsega preveč v skrbeh… diagnostika… novo okolje… otroci so tudi daleč stran v varstvu in jih nisem že 3 tedne videla. Podzavest dela.

Kakšne so vaše izkušnje? Se bo spanje uredilo? Jaz bi rada vztrajala in ne tako hitro menjala, saj drugih stranskih učinkov nimam. Ali se res lahko pojavijo občutki manije oz. Preaktivnosti? Ali bo minilo? Sediranosti res ne občutim. Ali bi morda višji odmerek pomagal?

Hvala vam za nasvet!
M.

Pozdravljeni,

res je, to kar verjetno vašo zdravnico skrbi, je da vas trazodon preveč “aktivira”, ali kako mi v žargonu rečemo, da greste “navzgor” z razpoloženjem. To se dogaja pri tistih ki imajo tudi sicer večja nihanja razpoloženja, in so morda bolj občutljivi na učinek antidepresiva. Jaz se tudi nagibam mnenju, da je v takih primerih potrebno poiskati bolj ustrezno zdravilo. Manija je morda krajši čas tudi rahlo prijetna, ampak dolgoročno plačate ceno in ta je običajno padec razpoloženja. Seveda, se bosta z vašo zdravnico dogovarjali koliko časa je smiselno uztrajati, mislim, da tudi vam ni v interesu izgubljati preveč časa.
Upam, da se bo situacija čimprej stabilizirala in da si boste najdla tudi dobrega psihoterapevta ki je izkušen v delu z MOM. MOM se ne zdravi z zdravili, se lahko le stabilizira razpoloženje, zmanjša impulzivnost in izboljšajo simptomi, ampak motnje se boste “rešila” tako da boste trdo garala. Se pa splača, verjemite.

Veliko sreče in uspešno zdravljenje,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni!

(Moj Post se je očitno izgubil, zato pišem še enkrat.)
Hvala za odgovor in vzpodbudne besede.
Trenutno sem še vedno na bolnišničnem zdravljenju. Diagnoza MOM je potrjena, prijavljena sem že na DBT terapijo, na katero bo treba nekaj mesecev počakati.
Še naprej jemljem trazodon 150mg zvečer. Stanje hipomanije se je uredilo in spim v kosu 6 ur. Na zadnji viziti prejšnji teden sem povedala, da se še vedno zjutraj zbujam z močno napetostjo, včasih močno slabostjo in da imam polno glavo skrbi. Zdravnik mi je predpisal dodatno Lyrico. Začela sem s 25mg, od ponedeljka naprej jemljem 50mg v enem odmerku zjutraj. Zaenkrat nimam večjih težav razen vrtoglavice pri spreminjanju položaja. Ne znam pa ovrednotiti ali zdravilo tudi deluje. Morda le čutim, da je notranji nemir šibkejši, da sem le bolj mirna. Ali je to že želeni učinek?
Kako hitro deluje Lyrica? Kakšne so vaše izkušnje iz prakse s kombinacijo trazodon+lyrica? Ali bi bil lahko odmerek 50mg že dovolj za želeni učinek? Kolikor sem razumela, zdravnik ne namerava povečevati. Do katerega odmerka je za pričakovati, da se telesna teža ne bo povečala? Ali lahko z gibanjem to preprečim?
Po potrebi bi lahko jemala dodatno Truxal. Kako se to z vsem skupaj prenaša? Do zdaj sem ga vzela samo enkrat 15mg, ko še nisem jemala lyrice. Učinek je bil zelo šibek, nič kaj vreden. Le naslednji dan sem imela glavobol in čudno glavo.
Moram priznati, da me je izredno strah, ko bom šla domov in bom morala čakati na terapijo. Zunaj nimam psihiatra niti psihologa. Čakalne vrste so dolge. Upam, da bom dovolj stabilna in da ne bom doživela krize. Upam da ne padem spet v začaran krog samomorilnih misli.
Živim v tujini že 7 let, kjer sem tudi na zdravljenju in moram reči, da je težko tudi zaradi komunikacije. Vesela sem, da obstaja za forum.

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

sporočilo se ni izgubilo, samo razmišljala sem, kakšen odgovor bi vam najbolj koristil. Namreč, na večino vaših vprašanj nimam konkretnega odgovora. Kako boste prenašala določene kombinacije, je zelo individualno in težko napovemo. Kaj bo in kaj ne bo učinkovito v vašem primeru je neznanka, in boste to izvedela šele ko bo minilo dovolj časa, da se lahko oceni učinkovitost terapije. Zdravila imajo samo ta namen, da ste čustveno dovolj stabilna, da zmorete vsaj osnovne življenjske obremenitve.
MOM je diagnoza ki jo morate razumeti kot kronično stanje, čeprav se z leti velikokrat simptomi umirijo in se ljudje naučijo boljše spoprijemati s svojimi osebnostnimi lastnosmi. Psihoterapija lahko bistveno olajša in pospeši ta proces, je pa običajno dolgotrajna. Ker rezultate ne pričakujemo v parih tednih, ni vam treba hiteti z začetkom. To vam govorim čisto zato, da ne čutite tega pritiska, da morate začeti čimprej.
Na MedOverNetu imate tudi forum, ki je namenjen prav ljudem z MOM. Morda vam bo še to pomagalo.https://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=592&utm_source=mon&utm_medium=forum-picker&utm_campaign=forum-picker

Srečno na vaši poti!

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Spoštovani,

Spet se javljam. Po diagnozi MOM in Depresije sem bila diagnosticirana še z postravmatsko motnjo in motnjo hranjenja (bulimijo). Na DBT še čakam.

Depresivne Episode So še vedno močne (BDI 48) In tudi nisem zadovoljna z dejstvom, da sem sedirana. Jemljem 150 mg Trazodona zvečer in Pregabalin 75–75–50.
Z zdravnico sva se pogovarjali o zamenjavi zdravil. In sicer tako, da zmanjšam trazodon na 100 mg. Istočasno uvedem Valdoxan 25 mg in zmanjšam pregabalin na 50–50–50.
Po tednu dni naj zmanjšam pregabalin na 0–50–50 in uvedem zjutraj 10 mg Fluoxetin.

Kaj menite? Z zdravnico se slišim Po 2 tednih? Sem zelo nesigurna in strah me je stranskih učinkov in kombinacij. Potrebujem drugo mnenje in pomiritev, da kombinacije niso nevarne.

Hvala za vaš čas 🙂
Lep pozdrav.

Pozdravljena,

to je varna kombinacija, tudi zelo mi je všeč strategija vaše psihiatrinje, poleg tega je super, da jo lahko pokličete in ji sporočite kako ste. Na osnovi tega kar ste napisala, imam občutek da je vaša psihiatrinja strokovna in zaupanja vredna. Osebno bi se počutila zelo varno da sem njena pacientka, zato naj vas ne bo strah, ste v dobrih rokah.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si