transcendentalna meditacija

Mi lahko kdo kaj več pove o njej? Je dobra za odpravljanje psihičnih problemov? Bi bila zelo hvaležna.

Zelo pazljivo s TM – poznam ljudi, ki so imeli groze izkušnje z njo, še posebej, ko jo dolg časa delaš… En je rabil leta, da se je izmazal iz otopelosti, v katero je padel.

Je škodljiva. Ena taka stvar, ki ti zjebe možgane.

Več o tem:

http://unstress4less.org

matejj, ne klati neumnosti…
ta oseba je očitno že prej imela težave oziroma bi jih imela tudi brez tega, če je že tako!

Navadno meditiranje, kjer se umiriš s tem, da pač za 15-20 minut skušaš odtsraniti vse (nezaželjene, vsiljujoče se…) misli s ponavljanjem neke mantre, ti bo pa res malo težko zj… možgane, veš…
Ne govori, če nimaš argumentov in /ali pojma o neki stvari.

Sama namreč poznam kar nekaj ljudi, ki jim je pa TM pomagala, so postali manj agresivni, lažje so se koncentrirali na stvari itd., skratka, bolje so se počutili. Zdaj pa, če se tebi zdi to slabo, je pa druga stvar.

Vsekakor pa to ni za vse ljudi, in sicer, res ni za (hujše) psihične bolnike, saj je enemu tovrstnemu bolniku učitelj TM-a le-to odsvetoval (ali njegov psihiatre, se niti ne spomnim več točno).

Predvsem ne klati neumnosti ti, Teja – in valda eden glavnih argumentov zakaj je TM nekomu škodovala, je ta, da je imel probleme že prej. Itak!

Sori, poznam človeka in noben psihiatrični primerek! Zato ne gobcaj bedarij.

Malo se razglej, pa boš vidla, da je to daleč od nedolžne “relaksacije”. Predvsem o stvari nimaš pojma ti.

Tu se žal motiš, o stvari imam precej pojma, saj sem jo tudi sama dala skozi ter ogromno prebrala o tem, se pogovarjala z ljudmi, ki so jo prav takoprakticirali itd.
Očitno pa ne razumeš nečesa, kar ti zato še enkrat tu ponavljam: TM ni za ljudi, ki imajo kakšne psihične težave, torej, NI metoda za zdravljenje problemov, ampak pomaga ljudem, ki so kolikor toliko čustveno itd. stabilni, da v določenih področjih napredujejo še bolj, da si zvečajo potenciale itd.

In, mimogrede, za psihiatra ali psihologa je zrel marsikdo ali na nek način celo vsakdo izmed nas, saj ni nihče povsem brez težav – žal pa je še vedno med ljudmi zakoreninjena misel, da tja hodijo samo “norci”, težki bolniki itd. Tja gre človek s takimi ali drugačnimi težavami, ki jih želi rešiti in torej izboljšati kvaliteto svojega življenja, kar je v vsakem pogledu pozitivno, zaželjeno in pohvalno, zato ne vem, zakaj o teh ljudeh, ki poiščejo tovrstno pomoč, govoriš poniževalno kot o “primerkih” itd.

mislim, da sem zelo jasno povedal, da ta človek ni imel nikakršnih psihičnih problemov. za njega sem rekel, da ni psihiatrični primerek, daj beri bolj pozorno!Ti stalno natolcuješ o nekih psihičnih težavah, samo to vidiš skoz – le zakaj? Jaz nisem govoril o ničemer takem – samo povedal sem, da je Tm nevarna!
tvoje izkušnje – mimgrede: koliko časa si to delala? – da je bilo to folku Ok – ja, tako kot jim je OK, ko pokadijo travo sem ter tja. Ali nekateri tudi če jo kadijo stalno – pa jim nič ni oz. je kao the best.
Lahko pa pride do hudih problemov in dostkrat pride!
Enako je s TM – kot sem ti že rekel: razglej se malo, pa ne samo nekih pocukranih reklam za to, ampak resne študije. Če bi jih brala, bi vedela kaj ti hočem povedat.
TM deluje kot droga. Droga ima lahko tudi koristne učinke, če si z njo nepreviden, je pa sranje.
Ta blebetanja po možnosti “sodobnih ozaveščenih deklet”, ki so moderne in se grejo sproščat je vse skupaj mešanje megle. Potem pa dela TM enkrat na teden 5 minut (karikiram)in ona se krasno počuti. Jasno. Delaj TM mesece – oz. raje ne, ti odsvetujem, potem boš pa videla.
Tip, ki se je v to spustil, se ni šel tega zato da najde “koristne učinke”, kao zboljšanje spomina ipd, ampak ker je iskal v tem marskaj globljega, kar tudi TM obljublja. Ja, za povprečen folk, ki hoče zboljšat “učne probleme” je pa jasno stvar oh in sploh. Loti se zadeve resno, potem pa govori.
Pa vidi se da nasploh ne veš dosti o takih zadevah, malo si nekje nekaj prebrala in zdaj misliš da si dohtarca – pa brez zamere, malo se tako izražam, ne mislim nič slabega, samo res je folk naiven.

Si probala še kaj drugega kot TM?
Poglej si malo ozadje, od kje to prihaja, kdo je Maharishi, kaj je prodajal folku…najprej mantre ki povzročajo otopelost, nič drugega kot to – jasno, da se se folk krasno počuti, jasno da pozab na probleme, ko jim mozag zaspi.
Potem je prodajal levitacijo, da bo naučil folk lebdet in jim s tem dvigal zavest do kozmične in taka jajca. za kozlat. Tip je kreten in folk mu naseda. No, dosti mu tudi ne več.
Preberi njegove izjave, zelo važno je, od kod stvar prihaja..poglej si učitelja te zadeve. Kaj je prodajal folku.
Moj frend je rabil leta, da je ven prišel iz te otopelosti – in še zdaleč ni edini primer! Pa ne spet o tem da to ni za psihične bolnike – dej lepo te prosm! To so sami izgovori in bluzenje da tem cepcem ni treba odgovornosti prevzemat! To je tipično – ko gre kej narobe, je kriv človek ki je to delal, to so tipične fore, folk pa naseda.
meditacja ni nekaj kar je samo za “zdrave”, veš – res brez zamere, ampak se ti sanja ne.

jaz sem svoje povedal, dal sem link, preberi, pa še sama kaj najdi – vtipkaš tm v iskalnik, boš našla na tone strani o tem, kako nevarna j lahko.

pa brez zamere
LP

Zanimivo, kar praviš, matej. TM itak sploh ni meditacija. Meditacija te mora vodit izven uma, ne pa v njegovo ožanje – v kar TM vodi.
Neverjetno kaj vse ljudje zamenjajo za meditacijo.

Jasno, zelo težko je razumeti, kaj naj bi bilo to “izven uma”, to ljudem sploh ne gre v račun. In potem vse možno vzamejo, vse mogoče neumnosti in temu rečejo “meditacija”. Meditacija se ne zgodi kar tako.

Večina stvari, ki jih ljudje počnejo v imenu meditacije, je zgolj koncentracija. Popolnoma nasprotna zadeva. Koncentracija um oža, meditacija naj bi te širila. Sploh meditacija ni nekaj, kar ti “narediš”, ampak v njej lahko zgolj si.

In niti pod razno ni cilj meditacije v doseganju nekih rezultatov – boljših umskih sposobnosti in podobne neumnosti. Mislim, kaj vse se ne dogaja…

Sem si šla pa pogledat malo o tej zadevi – nisem vedela, da je ta človek hotel učiti še levitacijo! Halo? Ha, ha. Dovolj je že ta glupost od TM, za povrhu pa še levitacija. In da v petih letih skoraj garantira razsvetljenje. In da se bo zmanjšal kriminal v mestih, kjer ljudje delajo TM – za crknit! In ljudje padajo na te fore. Res, noro smešno kaj vse se dogaja v imenu “duhovnega iskanja”.

Meditacija je opazovanje uma, zgolj pričevanje – samo in edino to. Tehnike meditacij so samo poti, da prideš do tega stanja. Vse, kar ne vodi do samo opazovanja, samo pričevanja, je vse drugo, samo meditacija ne. In kar je ljudem najtežje dojeti, celo nemogoče: da meditacija ni nekaj, kar delaš, ampak nekaj, kar se ti zgodi, ti lahko samo pripraviš pogoje.

Stupidiozno ponavljanje manter je daleč od vsake meditacije. To je samo oblika avtohipnoze. Jasno ko se um osredotoča samo na mantro, odmisli vse ostalo. In ti potem misliš, kako meditiraš. Čista neumnost.

Res, ene stvari so ratale tako poceni…Meditacija, ljubezen – za vse obstajajo instant tečaji, ljudje se pa takoj sprijaznijo s popolnimi ponaredki.

Meditacija je nekaj najbolj preprostega, najbolj naravnega – do tega pa pot ni lahka, ker že dolgo nismo več preprosti in naravni. Zato je jasno umu blazno všeč ideja koncentracije – ker drugega nas ne učijo kot to: koncentracijo. Umu je blazno všeč to, da mora nekaj početi, nekaj dosegati.

Meditacija je temu diametralno nasprotna. Je stanje brez uma. In zato tega stanja um ne more proizvesti. Tako stanje se ti lahko samo zgodi, ko ustvariš pogoje – ustvarjanje teh pogojev je pa daleč od neumnosti a la TM.

Zdaj sem se že preveč razpisala, bom nehala, ampak je zanimivo videti, kaj se še drugim dogaja.

Bojana in matejj, strinjam se z vama, toda vseeno lahko nekdo, ki kljub vsemu želi samo dobiti informacije naleti na šarlatanstvo. Kako torej ločiti zrno od plev?
Če pogledamo samo meditacijo. Recimo, da si želiš meditirati. Želja seveda ni dovolj. Potem romaš do knjižnice in tam…cel kup knjig. Kako na primer že izbrati knjigo? Zanimivo vprašanje.
Mene osebno stvari, ki so najbolj trendovske in popularne instiktivno odbijejo…morda je to le predsodek. Vsekakor pa še nimam v rokah ključa, do uspešne meditacije. Toda tale TM me kar malo odbija, zato se nisem potrudila niti toliko, da se podučim.

LP

Res je, ja, na tržišču je ogromno zadev, človek ne ve, kam bi se obrnil. Nuja po duhovnem iskanju je močna, res v redu stvari pa zelo zelo malo. Toliko enega larifarija…
Mene so tudi te stvari vedno odbijale, čisto instinktivno. Sem si pa šla ene par zadev pogledat, zato da na lastne oči vidimi, kaj imajo za ponudit. In nimajo za ponudit prav ničesar, samo še bolj te pacajo kvečjemu.

Ni pa res, da je vse bullshit. Povedala ti bom moje izkušnje, to kar sem sama doživela. Jaz redno delam Oshotove meditacije – saj si zagotovo že slišala zanj, že kaj veš. Človek skoraj težko ne naleti nanj:))

Hm, težko je zdaj pravzaprav govoriti o teh zadevah. Karkoli rečeš, je premalo, prekratko, ali celo neumno. Bom povedala čim bolj preprosto.
Ne rečem, da so druge stvati vse slabe in da so edino Oshotove meditacije kaj vredne. Sploh ne. Zaupaš lahko tudi Krishnamurtiju, pa še komu. Samo spisek je kratek, to je dejstvo. Ni veliko resničnih mojstrov, v glavnem so šarlatani.
Jaz imam izkušnjo z Oshotovimi meditacijami, ki jih delam zelo resno – v smislu, da sem redna, da je to del mojega življenja in ne samo neko poigravanje (kar ponavadi je, vsaj na začetku). Preden sem se srečala z njimi, sem delala eno stvar še prej, ki me je odprla za to – ker za meditacijo moraš biti odprt. Ni vsak zrel zanjo. Večina stvari, ki jih ljudje počnejo v imenu meditacije, to sploh ni.

Meditacija je opazovanje uma, vseh procesov, pričevanje. Sliši se abstraktno, ampak to so čisto realne izkušnje – ki se pa ti morajo dogoditi. Jaz sem dolgo meditirala, preden sem sploh okusila meditacijo. Ne gre kar tako, da se usedeš, zapreš oči in stvar se dogaja. Dolgo časa sem rabila, da sem res razumela – pa ne intelektualno, to je zelo lahko, ampak iz izkušnje, življenjsko – da je meditacija nekaj, kar se ti zgodi. V njo moraš pasti. Če jo delaš ti, potem to ni meditacija. Je kaj drugega, a ne meditacija.

Tišine, miru in vsega tega ne moreš proizvesti. Mora se ti zgoditi.
Oshotove metode so odlične zato, ker so namenjene sodobnim ljudem, katerih um je tako obremenjen, ki so totalno potlačeni, vse nagonsko, vse instinktivno je globoko zakopano, sodobni človek je napol nor, živčen, psihotičen…Vemo, kakšen tempo življenja imamo in kakšno vzgojo, kakšno pogojevanje, kaj vse nam naredi družba, nezavedni starši, šola itd. Vse to je zakopano globoko v nas in ko se usedeš, da boš pa zdaj miren, ti začne ves ta cirkus ven butat.

Zato so Oshotove meditacije zasnovane na tem, da najprej sledi aktivna faza – tresenje, ples, skakanje, celo katarza, kjer telo dela, kar hoče (ker sicer telesu še zdaleč ne pustimo, da dela, kar hoče, popolnoma ga kontroliramo in smo čisto zmrznjeni) – potem pa lahko sledi tišina, ki pride sama od sebe, ki se zgrne nadte, ne da se ti trudiš. Ker če se trudiš, si spet mimo udaril. Meditacija je relaksacija v osnovi, ti si popolnoma sproščen in ne napet in narejen. Bistvo je sproščenost.

Povem ti iz lastnih izkušenj, ker delam te meditacije že leta, poskusila sem praktično vse. Tu ne gre za nobeno kontrolo uma – kot pri TM, za nobeno koncentracijo, ravno nasprotno. Zasnovane so tako, da kontrola popusti, da se samo sprostiš v tišini.

Seveda sprva ne gre zlahka. Ali pa gre prvič zelo lahko – ker nisi vajen in te kar vrže, potem ko se um navadi, je napredovanje počasnejše. Različni odzivi so. Lahko postaneš bolj občutljiv, bolj subtilen, dovzeten, lahko se pojavijo kake bolečine, ko se energija, ki je prej še opazil nisi, začne sproščati. To vse mine. Telo je tako potlačeno… – predvsem jeza in seksualnost.

Skratka, kar sem hotela reči je, da po mojih izkušnjah je stvar absolutno vredna zaupanja. Osho je bil eden najbolj kontroverznih in najbolj obsojanih mistikov – jasno, ker je kritiziral vse, kar človeka zasužnjuje, pogojuje in mu ne dovoli odkriti svoje realnosti. Natolcevanj okoli njega je toliko, da skoraj ne moreš verjeti. Razume ga pa malokdo.

Poznam veliko ljudi, ki so brali, kar so natisnili od njega (ker je samo govoril, ni pisal) – pa ga ne razumejo. Oziroma ga razumejo zgolj intelektualno, kot kakega filozofa. On ni filozof. Tudi Krishnamurti ni, noben mojster ni, tudi Buda ni bil, tudi Jezus ne, tudi Lao Zi ne itd. Koliko je pa množica sposobna razumeti take ljudi, je pa druga stvar. Celo Oshotovi lastni učenci ga niso razmeli, veliko njih.

Teh ljudi ne moreš razumeti z intelektom, moraš skočiti v izkušnjo. Edina pot je meditacija. Po meditaciji si bolj pretočen, bolj sočuten, bolj tih. To je kriterij napredovanja. Če te stvar dela tihega, če se tvoj um umirja, da ne gobca kot papagaj non-stop, če si vedno bolj centriran v sebi in vedno bolj ukoreninjen – če si vedno bolj zadovoljen in radosten, sprejemajoč: to je kriterij.

Ne se ukvarjat z umom – vsak um je nor, ni zdravega uma. Je samo normalen um, to kar je na splošno družbeno sprejemljivo. Če se ravnaš po družbenih vzorcih, potem si »zdrav«.
Še zdaleč ni tako. Ko enkrat malo globlje raziščeš svoj notranji svet, vidiš, sam imaš izkušnjo, kako noro je vse skupaj, kako um tiranizira in kako se vrti krogu. Vsak um tiranizira. Obremenjen je s preteklostjo, projicira prihodnost in vsa ta mineštra se non-stop vrti v tvoji glavi in ti misliš, kako pomembna je.
Jasno, ker nimaš druge izkušnje. Oklepaš se pač tistega, kar si sposoben videti in v tem trenutku si sposoben videti samo to.
Meditacija te pelje ven iz tega cirkusa in ti pokaže, da še zdaleč to ni tvoja realnost.

To ne pomeni, da uma več ne uporabljaš – ampak ga uporabljaš le takrat, ko ga rabiš. Ko govoriš, ko moraš razmisliti, ko računaš, ko greš v trgovino. Um je računalnik, namenjen uporabi in ko ga ne rabiš, ga ugasneš – mi pa smo mu dali popolnoma vajeti v roke in mislimo, da je to vse, kar je.

To se zdaj sliši kot filozofija – če nimaš izkušnje. Ko imaš izkušnjo, ti je vseeno, kaj kdo reče, ti veš, ker si doživel. Vse, kar ti tu povem, je moja izkušnja. Iskala sem pa dolgo, ne gre kar takoj. In še zdaleč nisem zrela, imam samo utrinke, ki ti povedo, da greš naprej.

In sprva je ponavadi tako, da se samo malo igraš. Meditiraš tu in tam, pa pozabiš, pa ni časa, pa spet… Tudi to pomaga, a meditacija pelje nekam zares, ko postane del tebe, ko brez nje ne moreš, ko čutiš, da jo pogrešaš, če je ne delaš. Meditirati moraš zaradi meditacije same, ker v njej uživaš, ne zaradi rezultatov, kakršnihkoli.

Posotopoma potem v vse tvoje življenje pride večja pozornost, večje zavedanje – ker sicer vse stvari delamo skoraj mehanično. Naše zavedanje je tako majhno, toliko da se privlečemo čez dan, po možnosti do kavča pred tv-jem, da se prehranimo, malo seksamo, malo pozabavamo in to je to. So trenutki večjega zavedanja, a hitro minejo in spet pademo v rutino, kot roboti.
Čez življenje je treba iti zavedno, pozorno, biti prisoten v vsakem trenutku in meditacija pomeni samo to.

Iz mojih izkušenj: Oshotu lahko zaupaš. Poskusi sama, pa boš videla. Jaz ti lahko samo namignem, iz tega, ker sem sama nekaj našla in to delim. Odločitev je tvoja.
Okoli Oshota je ogromno, kot sem že rekla, idiotskih natolcevanj. Poznam ljudi iz najožjega kroga njegovih učencev, res najožji, notranji krog, ki so bili v osebnem stiku z njim dolga leta, ki so živeli z njim – in lahko ti povem, da gre za zelo visoko zavedanje. Sploh ni besed. Vse to, kar se na duhovni poti išče – od zavedanja, pozornosti, sočutja, ljubezni, inteligence.

Prvo pa je vedno zavedanje. Notranja inteligenca, notranja ukoreninjenost, notranje vedenje. Duhovna pot pomeni dvigovati nivo zavedanja, pozornosti. Vedno večji uvid v svojo realnost, v samega sebe, kdo sploh si, kaj je tvoja narava. Ker sicer sploh nimamo nobene izkušnje. Vse, kar mislimo, da smo, so nam dali drugi. O sebi mislimo, da smo to, kar rečejo drugi, družba, šola, vzgoja, vsa naša pogojenost. Sploh nimamo izkušnje, lastne notranje izkušnje samih sebe. Sploh nikoli ne pogledamo, identificiramo se popolnoma z vzorci, ki so nam jih dali drugi. In potem skušamo na silo gojiti vse te kvalitete ljubezen, sočutje – to vse »gojimo«, se trudimo. Ne vznikajo v nas spontano, ampak so naučene, zdresirane.

Gre samo za zavedanje. Ko začneš videti vse globlje in globlje v svojo resničnost, potem vse ostale kvalitete sledijo same po sebi, spontano.
Te stvari je težko ubesediti, ampak povem iz svojih izkušenj: to je to.

Ni mi treba verjeti. To ti je lahko samo namig, da probaš raziskati sama. Oshotovih knjig je veliko, Meditacija: umetnost ekstaze zelo podrobno razlaga meditacijo. Dobra je tudi zelo Ezoterična psihologija. In še in še.
Več si lahko pogledaš tudi na strani: http://www.osho.org.

Predvsem si zapomni, da šteje samo lastna izkušnja, da moraš sama najti. Nihče drug ti ne more tega dati – tudi če ti, je lažno. Kriterij je tvoje zadovoljstvo, tvoja tišina, tvoja izkušnja.

Srečno pri iskanju!

Oshotove meditacije imaš na cd-jih, kupiš jih lahko v Muellerju, če si v LJ, tudi v DZS na Čopovi, pa še kje najbrž.

Bojana, hvala za izčrpen post. No, na Oshotas sem naletela pred nekaj dnevi. Naključje? Teh po mojih izkušnjah ni. In tudi to po mojem drži, da učitelj pride takrat, ko je učenec pripravljen. Osho mi je kar “sedel”, vendar me je nekaj zmotilo. Ali ne razumem, ali ne dojamem…čas bo prinesel odgovor.
Daj, Bojana, piši mi na moj mail, če se ti da. In če upaš naleteti na kakšno moje vprašanje.

lep dan!

Tamara, z veseljem ti pišem, samo mi noče nič odpreti, ko kliknem na tvoje ime. Kam naj ti pišem?

[email protected]

Lp

Bojana,

hvala za tvoj post. vsaka beseda je zlata vredna.res še enkrat hvala. Tudi mene zanima delo na sebi (inner works) in pa Oshotove meditacije. Prvič sem se zavedel ujetosti v svoj boleči Um (pain body) ko sem prebral knjigo Eckharta Tolle-ja the Power of Now. in od takrat iščem način kako bi dejansko Um samo uporabil brez da bi me zasužnjeval in pogojeval moja dejanja v zunanjem svetu. Sam sicer prakticiram avtogeni trening in še nekatere druge tehnike.
Glede na tvoje besede so tudi Oshotove meditacije ena od teh poti.
Zanima me pa če za vpeljevanje vanj potrebujem Učitelja. Tudi jaz bi rad navezal stik s teboj-če mi lahko pišeš na moj mail:[email protected]

Lp,Miha


prosim če mi lahko Jure odgovoriš malo bolj podrobno ,kako se je pričela pojavljati ta otopelost po meditaciji tvojemu znancu.tudi sam meditiram in sem radoveden ali obstajajo kakšni stranski učinki.
če pa ima še kdo negativno izkušnjo z Transcendentalno meditacijo ,ga prosim za razlago .
še bolje pa ,če bi dobil mail tvojega znanca ,ki bi naj zagreznil z meditacijo.


prosim če mi lahko svetovalec Boštjan odgovorite na tole izjavo nekega Mateja:

matejj
Re: transcendentalna meditacija

02.01.04 17:01
Zelo pazljivo s TM – poznam ljudi, ki so imeli groze izkušnje z njo, še posebej, ko jo dolg časa delaš… En je rabil leta, da se je izmazal iz otopelosti, v katero je padel.

Je škodljiva. Ena taka stvar, ki ti zjebe možgane.

in pa zanima me ,ali so kakšna ugotavljanja v Sloveniji ,ko se je ugotovilo ,da TM,-transcendentalna meditacija povzroča otopelost in brezvoljnost,-ali pa da ni za vsakega .hvala za odgovor.

Nemirna je moja duša dokler se ne umiri v Tebi, Gospod. Kdo drug lahko umiri dušo, če ne tisti, ki jo je ustvaril? Jezus Kristus je vstal in živi!

New Report

Close