Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija toxavit in boleč zob

toxavit in boleč zob

Pred 2 mesecema me je začela skeleti 6 L spodaj. Po slikanju (ortopan) je zdravnica videla, da je na tem zobu res karies, in sicer v medzobnem prostoru med 6-ico in 7-ico, čisto pri dlesni in tako rekoč pod plombo (amalgamsko). Odstranila je plombo, očistila in dala neko zdravilo – in me naročila čez mesec in pol.
Žal pa me je malo pred tem datumom začel zob nemarno boleti in to ravno ponoči in ravno med vikendom. Ni bilo druge pomoči, šla sem v dežurno ambulanto, kjer mi je zobozdravnica dala v zob spet neko zdravilo, mi povedala da bo kmalu nehalo boleti in ob odhodu zdr.kartici priložila listek, kaj je dala v zob. A ta listek sem založila in svoji zdravnici nisem mogla povedat, kaj je bilo tisto zdravilo. Po pregledu zoba se je pa vseeno odločila, da ga bo zaplombirala.
A groza, doma sem odkrila tisti listek in na njem piše toxavit!
Zob me boli ves čas, bolečina seva v uho (bila pri splošni in uho je zdravo) in sicer tišči oz pritiska; poleg tega imam občutek da mi bo tam nekaj prebilo bobnič.
Zob je živ, oz. zobozdravnica ni uporabila iglic pri zdravljenju.
Imam veliko vprašanj:
– kaj naj storim? naj nemudoma grem nazaj in zobozdravnici povem za toxavit? Ali naj potrpim, mogoče bo minilo (do sedaj pri meni ni nikoli minilo, vedno je bilo vnetje)?
– kako naj si čistim zobe, da se mi pod plombami ne bo delal karies? Vse moje težave zadnjih let so povezane s takimi vnetji izpod plomb. Nihče od otrok in mož tudi nima kariesa, saj vsi skrbno pazimo na higieno in uporabljamo tudi medzobne ščetke, nitke, dobre krtačke in zobne paste. Le jaz sem nenehno na udaru. Nenehno sem zaradi nečesa naročena in bolečine me nenehno mučijo. Zgubila sem že precej zob, in to pri mojih 37 letih! Ne jem sladkarij, ne pijem kave, ne kadim, ne pijem pogosto sadnih sokov, sirupov sploh ne, ne pijem vina, kokakole ali gaziranih pijač. Le kruh z maslom in medom si rada privoščim za večerjo, potem pa itak operem zobe.
Dlesni imam zdrave, imam le en žepek pri mostičku, ne smrdi mi iz ust. Mi pa nagaja zobni kamen, tega si dam očistiti enkrat letno.
Lepo prosim za hiter odgovor! Lep pozdrav!

Spoštovana Lili,

če na listku piše Toxavit in menite, da ga zobozdravnica ni odstranila (to mi ni čisto razumljivo), potem morate nemudoma nazaj. Zdravilo je potrebno takoj odstraniti in očistiti koreninske kanale. Glede na opisane težave pa bo potrebno tudi daljše zdravljenje zoba, ker omenjeni znaki govorijo o prizadetosti obkoreninskega predela.
Če se vam karies pogosto dela v medzobnem prostoru, vi pa za higieno skrbite tako kot ste opisali (krtačka, nitka), potem lahko vzrok iščemo tudi drugje. Možno je, da so zalivke slabo narejene (bodisi slabo tesnijo ali pa so previsne) in na tem mestu zastaja zobni plak, ki pa ga je skoraj nemogoče odstraniti. To lahko odkrije zobozdravnik s skrbnim in natančnim pregledom ter z rentgenskim slikanjem zob (ortopan in slikanje zobnih kron – celo bolj primerno za ugotavljanje tovrstnega kariesa).
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana!
hvala za odgovor.
Danes smo 20.05., a zob seveda še kar boli. Jutri grem povedat svoji zobozdravnici, kar sem povedala vam. Česar me je kar strah, ker ne vem, kako bo reagirala…
Kar se tiče kakovosti zalivk: da, večinoma so zelo stare (nekatere celo 20 let!), tudi razpokane – ta šestica je bila čisto razpokana – in previsne, zobna nitka se mi nenehno zatika in trga. Zobozdravnica mi je dejala, da mi bo zalivke zamenjala, ko bo utegnila – pa kaj, ko se kar naprej dogajajo vnetja in nekaj “gasi” in zdravi po mojih ustih.
Jaz pa vas želim vprašati tole: ko zobozdravnik menja zalivke – ali se takrat moćno poveča možnost, da se bo zob okužil oz. da bo prišlo do vnetja?

Premišljujem namreč o tem, da bi pač samoplačniško šla nekam, da to staro šaro zamenjajo. A zobozdravnik ni frizer, lasje znova zrasejo, zobje pa ne, zato sem kar se da previdna in nočem hodit kar od enega k drugemu. Moja zobozdravnica pa samoplačniško ne dela, zato je treba vsakič dolgo čakati na vrsto.

Še enkrat hvala za odgovor. Skoraj sem že obupala, ko sem pošiljala vprašanje, nikamor ni šlo, pa v taki stiski sem bila!

Spoštovana LiLi,

za daljše čakanje na odgovor sem kriva jaz. Ker ste poslali večkrat isto vprašanje, sem hotela odvečna vprašanja bristai in sem nehote izbrisala tudi že odgovorjeno vprašanje. Ko pa izgine vprašanje, izgine tudi odgovor. Tako je moral vskočiti naš Primož, da je našel vsaj vaše vprašanje, da sem nanj še enkrat odgovorila.
Kot sem že napisala, čimprej se vrnite nazaj in ne bojte se reakcije. Krivda je sicer deloma res vaša, ker ste izgubili listek, vendar pa, po mojem mnenju, zobozdravnica ni niti preverila, kakšno zdravilo ste dobili v dežurni ambulanti. Poleg tega je Toxavit črn in bi ga pri izdelavi zalivke morala opaziti in vsaj posumiti, kaj je na zobu.
Če so zalivke stare, previsne in razpokane, potem je menjava nujna. Na takih zobeh lahko karies pod zalivko naredi veliko škode, potrebna so zdravljenja zob,… Če je potrebno le zamenjati zalivko, potem možnosti okužbe zoba ni (seveda, če se dela po doktrini). Problematični so le kariesi pod zalivko, kjer se včasih zelo približamo zobni pulpi ali jo celo odpremo.
Malo me moti tudi izjava zobozdravnice, da bo zalivke menjala, ko bo imela čas. Sama pri takih pacientih dam več datumov, ki so namenjeni popravilu zob, zdravljenja in “gašenje požarov” pa delamo takrat, ko je potrebno. Če boste čakali, da bo z. imela čas, se bojim, da boste imeli še več tako obolelih zob.
Lepo pozdravljeni!

En velik hvala za odgovor – iz srca. Za spodbudo, informacije in prijazen odgovor. Naj vam vračajo vsi z enakim!

New Report

Close