toksoplazma

Pozdravljeni!

Obrnila sem se tudi že na iskalnikm ampka nisem našla odgovora.
Zanima me naslednje: Preden bi zanosila (nisem še, ampak v hiši imamo 10 mačk!!!-tašča…) bi že prebolela okužbo s toksoplazmo, nato pa bi v nosečnosti se zopet na sveže okužila s toksoplazmo. Ali bi morala vseeno na zdravljenje (kljub temu, da predvidevam, da imam že od stare okužbe v sebi protitelesa)? Zanima me tudi kakšne preglede se naredi nosečnici, če se ji ugotovi sveža okužba, kdaj se zdravljenje začne, kako zdravljenje izgleda…?
Mogoče bi mi bil v pomoč že kakšen link do kakšne uporabne spletne strani!

Hvala že vnaprej,
Tanči

Spoštovani,

takšne strani, kot bi jo radi našli, žal ne poznam. Laho pa vas povsem pomirim glede “ponovne sveže okužbe”. Česa takega ni. Obstaja le sveža in ponovna okužba in drugo za nosečnico oziroma za plod ni več nevarno.
Če se v nosečnosti okužba zgodi prvič (sveže), potem je ukrepanje odvisno od tega ali se je okužil tudi plod, v katerem obdobju nosečnosti je prišlo do okužbe in kakšna preičakovanja do otroka goji nosečnica oziroma kakšno tveganje je pripravljena sprejeti. Zdravimo sicer lahko, vendar zdravljenje ne zagotavlja popolnega zdravja, zlasti ne zato, ker običajno za okužbo izvemo vsaj nekaj tednov po tem, ko je do nje prišlo. Okužbo ploda dokažemo z amniocentezo (odvzemom plodovnice) in s preverjanjem prisotnosti molekul dedne snovi toksoplazme v plodovnici. Zdravi se s posebnimi antibiotiki proti toksoplazmi do poroda, po rojstvu pa včasih zdravimo tudi še otroka.


Spoštovani,

sem v 33. tednu prve nosečnosti. Po prvih treh mesecih so me prvič testirali za toksoplazmozo. Izkazalo se je, da je še nisem prebolela. Kri so mi nato vzeli šele v 31. tednu, izvid pa je bil sledeč: protitelesa na T. gondii IgG so prisotna: 12 IU/ml
Zaradi serokonverzije IgG (13. julija 05 neg., 22. novembra 05 pozitiven) smo napravili še test za specifični IgM, ki je bil reaktiven (12,2 AU/ml). Zaradi suma na akutno infekcijo priporočamo potrditev rezultata na Inštitutu za mikrobiologijo.
Ob obisku v porodnišnici so mi naredili CTG, ultrazvok in mi še enkrat odvzeli kri. Rezultati prvih dveh preiskav so bili brez posebnosti, izvidi krvi in urina tudi, zdaj pa čakam izvide za toksoplazmozo. Zdravnica mi je predpisala antibiotik rovamycine.

Moja vprašanja so sledeče:

Ali se iz zgornjih rezultatov lahko sklepa, za kako staro okužbo gre?
Kakšne posledice lahko zaradi te utrpi otrok?
Ali ga bo potrebno zdraviti tudi, ko bo ugledal luč sveta?
Bom zaradi antibiotikov smela dojiti?
Moramo zdaj mačka “vreči” skozi okno?

Zaskrbljena mamica Dida

Spoštovani,

serokonverzija pomeni zagotovo svežo okužbo nekje v času med julijem in oktobrom letos. Okužba nosečnice na srelo ne pomeni nujno tudi okužbe ploda, zdravljenje pa možnost okužbe ploda še nekoliko zmanjša. Če se je okužil tudi plod, so možne posledice na možganih in na očeh. Če je otrok okužen ga bo treba zdraviti tudi po rojstvu ter spremljati njegovo stanje vsaj do šolskega obdobja. Mačka vam ni treba vreči iz stanovanja, saj zdaj ne ogroža več nikogar, kriv pa tudi ni za vaše stanje, niti ni rečeno, da je sloh okužen in se niste okužili na drugačen način s hrano.


New Report

Close