Najdi forum

Pozdravljeni!

Običajno ne sprašujem po forumih, tokrat prvič. Skratka, z ženo sva poročena oz skupaj 17 let. Imava 3 otroke, vsi že šoloobvezni.

Sam imam dobro službo, tudi finančno sem stabilen, žena tudi, čeprav ima privat in precej manj zasluži. Težava je nastala ker že skoraj pol leta spi na sedežni. Z mano ne želi imeti nikakršnega fizičnega stika. Pravi da se je distancirala od mene. Vse ostale stvari želi imeti (kar je njej v prid) še naprej vzpostavljene.

 

Ker sam plačujem vse stanovanjske stroške, leasinge in zavarovanja za 2 avta (njenega in mojega), vse ostale stroške, sem pred dnevi postavil ultimat, da če želi da sva samo cimra, bo morala prispevati tudi sama finančno, polovico skupnih stroškov. Tudi otroške dodatke sem ji naložil, da jih shranjuje v posebno kuverto in gredo samo za otroke.

Seveda je znorela. Da ona pa tega ne more in se tega ne gre. Da ni posteno ker jaz vec zasluzim, ipd. Meni je to povsem pošteno, saj gre za skupne stroške in ne moje. Svoje plačujem sam.

Ne bi nikoli šel na to karto igrat, ampak imam občutek, da me močno izkorišča, do mene pa se vede kot da sem kup dreka.

Prosim za vaše mnenje kaj bi naredili v mojem primeru.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,

ena možnost ukrepanja v vašem primeru je po korakih:

1. V pogovoru z ženo iskreno ugotoviti kaj je temelj njene odločitve, da vzpostavi distanco. Raziskovati lahko začneta z vprašanjem zakaj se je porušila psihološka pogodba, ki sta jo vzpostavila v prvih letih veze. Na to temo sem že odgovarjal:
Ignoriranje
Izdaja zaupanja in kako naprej
Naj ostanem ali grem?
Izmučena od “vzgajanja”
Nasvet v zvezi z ločenim moškim
Izbira slabih moških
Ko ugotovita kaj je bistvo, se lotita razreševanja nastalega konflikta. Kdo si želi kaj, kaj koga moti, katere kompromise je kdo pripravljen sprejeti, kaj za koga ni več sprejemljivo. Tukaj vama bodo prišle prav veščine upravljanja s konflikti. Ne da nekdo znori, ampak odraslo reševanje konflikta. Cilj je, da si vsak od partnerjev razčisti (1) kaj želi, da partner spremeni, (2) katerim konfliktnim situacija se lahko izogneta brez da kaj spreminjata ter (3) katerih vidikov niti ne bosta spreminjala, niti se jim ne bosta izognila, ampak se jih odločita drug pri drugem tolerirati.

2. Če tega ne bosta izvedla sama, si je koristno urediti nekaj ur partnerskega svetovanja in to isto izvesti ob posredovanju usposobljenega svetovalca.

3. Če nič od tega ne prinese rezultatov, stvari razmislite sami in sami tudi ukrepate. Kar ste na nek način že naredili. Je pa tako, da se ljubezni ne da izsiliti. Pogojevanje vrnitve v posteljo z denarjem najbrž ne bo prineslo rezultatov. Rezultate bo prinesla opisana razrešitev temeljnega konflikta in ponovna vzpostavitev bližine. Mogoče je seveda tudi, da se bosta z razrešitvijo konflikta odločila za prekinitev veze ali za življenje kot cimra. Tudi v tem primeru vaju čaka upravljanje s konfliktom kako urediti finance kot cimra.

Toliko na tem mestu.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

Bom podal svoj pogled, ki vam utegne pomagati pri odločanju, saj imam podobno življenjsko kilometrino kot vi (20 let zveze, dva šoloobvezna otroka, družinsko podjetje tako ali drugače, za zdaj šele delna odtujitev od žene).

To, kar se dogaja vam, se zgodi precejšnjemu deležu parov po kakšnih 15-20 letih skupnega življenja – polovica se jih loči okrog 45. leta starosti. Večina se jih v tem času postopno čustveno odtuji in so nato skupaj le še kot poslovni partnerji (za vzdrževanje oz. plemenitenje skupnega premoženja, vzgojo otrok, kazanje ” družinske idile” navzven …). Takšno družinsko podjetje lahko vključuje tudi spolnost, saj to lahko izboljšuje performans – česar se seveda zakonca zavedata. Pač vse za posel.

Na razpolago imate torej tri možnosti:

1. Najboljša možnost: gresta na kompleksno psihoterapevtsko obravnavo, kot vam je svetoval gospod Drčić. Je pa seveda to smiselno le v primeru, če je med vama z ženo vsaj še trohica naklonjenosti.

2. Druga najboljša možnost (ali celo najboljša?): Osvoboditev iz družinskega podjetja in iskanje nove ženske, ki bo v vas videla moškega – ne le očeta skupnih otrok in poslovnega partnerja. V tem primeru vam priporočam deljeno skrbništvo nad otroki, sicer vas bo žena molzla naprej (upam, da ne bo zahtevala, da jo finančno preživljate, saj se mi dozdeva, da je njena delovna etika nizka …).

3. Zavestno ostanete v poslovnem partnerstvu in postavite nove pogoje poslovanja, ki bodo vključevali kompenzacijo finančnega presežka z vaše strani. To je dokaj standarden kompromis, saj ženske v zakonu večinoma slej ali prej seksajo zgolj še iz rutine oz. da dosežejo svoje (občutek nadzora nad družinsko oz. partnersko dinamiko). Alternativna rešitev – najdete si ljubico in jo pripeljete vsaj dvakrat mesečno v zakonsko spalnico, žena pa naj bo še naprej distancirana.

žena ima ljubimca, ki iz nekega neznanega razloga ni ravno zanesljiva oseba in ji materialno ne more nuditi veliko, zato si je izbrala tale način preživljanja življenja.

Kaj pa tebi najbolj ustreza?

Zakaj žena spi na sedežni? Si pomislil mogoče, da ima kakšne zdravstvene težave, o katerih ji je težko govoriti, morda jo daje že mena?

Sicer pa – na napačen način si skušal rešiti vajine probleme! Malo taktike ti ne bi škodilo. Z ženo se je treba lepo pogovoriti, ko je dobre volje. Ne strinjam se z njenim obnašanjem, ampak kaj je vzrok? Je bila taka od zmeraj, samo nisi tega opazil?

Pojdita skupaj v trgovino, na pijačo ali pa kam na večerjo? Potrudita se skupaj, oba. Če se boš trudil samo ti, tako ne more iti naprej.

Srečno.

Veliko parov se dandanes ne razume, zaradi butastih telefonov…tako, da kot eni pravijo večina se loči,drugi ne, a če ne gre naprej je bolje da gresta narazen,ker noben terapevt ti ne bo pomagal kot si lahko samo sam.Terapevt ti samo omili situacijo,popravi pa ne. Danes smo v takem svetu,da ne veš več kaj je res in kaj ne vse je zblojeno do konca. Edino komunikacija in razumevanje ti še preostane. Če imaš kam iti pojdi,za par dni,če ne se začni rekrearirat, kar je že načeto se ne da popravit. Večina ljudi samo beži od situacij, postavi se pred ogledalo in se vprašaj sam,kaj si želiš. No tukaj bom rekla tudi, da ljudje smo razumna bitja.

Dobro, verjetno je dobro, da vsaj napišeš razloge, ki so prispevali k temu, valjda jih moraš poznati samo nekaj.

Kar opisuješ, je totalno otročji pristop k problemom, kjer niti ne izkazuje interesa, da bi se karkoli rešilo. Zdaj, ali je na nivoju najstnice, ali pa je kup nerešenih zadev.

Prva misel, ki jo dobiš je točno to, nazaj z zahtevo 1/2 finančnega prispevka. Ampak to je ne glede na vse prav tako otročji pristop. Ja, ni fer, da moraš ti biti odrasel, ampak ona več kot očitno ni.

Varanje je pa tudi razlog, sploh če je njen posel npr. kozmetičarka, frizerka ipd., potem je verjetnost varanja žal izjemno visoka.

New Report

Close