Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo točnost apartov za merjenje KS

točnost apartov za merjenje KS

Uporabljamo aparat za merjenje krvnega sladkorja nekaj več kot 4 leta.
Zmotilo pa me je nekaj dni nazaj, ker je otrok večkrat dal ks v laboratoriju.
Vrednosti so se razlikovale.
Npr. na apartku je bila vrednost 12,4, v laboratoriju 13,6 mmol/l.
Potem na aparatku 7,2 in v laboratoriju 8,9 mmol/l, nato 12, 7 na apartaku in 14,2 v laboratoriju.
To se mi zdijo že kar konkretne napake, sploh pri nižjih vrednostih.
Spomnim se, da je bilo še lani razlike le za cca. 0,2 mmol/l.
Med odvzemi ni bilo časovne razlike.
Zanima me, če je to ok, kdaj in kolikokrat se merilnike sladkorja umerja, preverja točnost.
Hvala

Pozdravljeni,

vsak aparat ima pravico do nekega odstopanja, običajno za okoli 10 odstotkov. Na meritev vpliva tudi postopek pridobitve kaplice krvi, ali je ta močno iztisnjena iz prsta, ali je lepa kapljica, ali je morda prst moker, od alkohola ali vode…Bolj meritev odstopa od normalne vrednosti, večji je odstotek meritve. Za testiranje aparatov obstajajo posebne tekočine s točno določeno vrednostjo. Sama svojim pacientom svetujem, da ob kontroli v ambulanti prinesejo merilnik s seboj in opravijo meritev istočasno z laboratorijsko. Če je meritev iz prsta, si kaplico istočasno nanesejo na svoj diagnostični listek; če je odvzem iz vene, pa se istočasno vbodejo v prst in napravijo test. O merivah se nato pogovorimo, posebno, če je iz venske krvi, ker obstaja razlika.

lep dan

Karmen Janša

Hvala za odgovor.
Kri je bila odvzeta v vseh primerih dvojno, kapljica na listič lasznega aparatka in na listek laboratorijskega aparatka. Ni šlo za merjenje sladkorja v venozni krvi.
Prav zato me odstopanja skrbijo.
Bi morda lahko preverila delovanje aparatka v lekarni?
Kupili smo ga namreč v Ljubljani, ki je za nas odaljena čez 100 km.
Zdi se mi, da te vrednosti preveč odstopajo.
Prav tako smo imeli slabše HbA1c povprečje. Saj vem, da ni kriv aparatek, ampak morda vsaj malo?
Hvala.

jaz imam 2 aparat in oba narobe kažeta.Npr. se zbodem v prst, iztisnem prvo kapljico na čisto gazo, drugo kapljico pa uporabim za oba aparata-eden pokaže 4,9, drugi 6,1….potem ponovim zadevo, pa prvi aparat pokaže 5,7, drugi pa 4,6…vse skupaj se zgodi v 3 minutah.
Brez veze ti aparati.Potem grem k tastu in si 2 x zaporedoma izmerim in spet veliko odstopanje, so že 3 aparati, ki kažejo narobe.
Sploh se ne moreš zanesti na njih.

Pozdravljeni,

svetujem, da pokličete proizvajalca oz. distributerja aparata, mu poveste svoje težave in naj vam ga stestira ali zamenja. Garancija je 5 let, v tem času morajo poskrbeti za pravilno delovanje apatrata. Kot pa sem že napisala, je zapisan krvni sladkor v nekem obsegu -+/- 10 odstotkov, kar je potrebno upoštevati. Tudi sicer je nivo sladkorja dinamičen proces in se stalno spreminja.

Lepo pozdravljeni

Karmen Janša

Hvala za odgovor!
Bom poklicala distributerja!

Pozdravljeni,
ker tudi mene zanimajo ta odstopanja, bom kar tukaj vprašala: kaj načeloma pokaže višjo vrednost – iztisnjena ali lepa kapljica? Mene včasih močno zaboli, včasih čisto nič, včasih moram kapljici pomagati, da postane dovolj velika, včeraj sem tako “zadela” – brez dodatnega pritiskanja, da sem si morala na prst dati še malo papirja, da je kri posrkal, včasih se mi pojavi kar modrica ipd. (Zadeva je v glavnem kar pestra :))

Če je prst moker (voda, alkohol, kakšno drugo razkužilo – če sem na poti, včasih uporabim za brisanje roke, ko umivanje ni možno, otroške robčke ali neko gelasto zadevo za razkužitev), so vrednosti običajno višje ali nižje?

Hvala za vsa pojasnila 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close