Najdi forum

Tiste ki tečete…

…..kako naj začnem??? Odločila sem se, da bom začela teči, imam nove tekaške superge, zdaj pa bi rada vaše predloge, kako se pravilo tega lotiti. Nisem nikakršen športnik, ne prekipevam od energije ali kondicija, sem popolni začetnik. Hvala vsem.

Poišči knjigo Tek za začetnike. Prima razloženo, točno za začet iz nule ne glede na starost. Meni ustreza.
http://www.mojaknjigarna.com/katalog/product.php?product_id=1678

Jaz bi svetovala le, da začni postopoma- postavljaj si kratkoročne cilje (npr. danes pretečem 10 minut- vmes se lahko enkrat ustavim..to vadiš par dni oz. parkrat-če ne greš vsak dan, naslednji cilj bi npr. bil 10 min. brez ustavljanja..naslednji 15min. in tako naprej..) Sama počnem tako, no.. Z začetka se je težko pripravit, zdaj pa me že prav vleče in grem z veseljem..tisti občutek po tem, ko si vsa predihan in premigan je res ful dober.

Z začetek je tudi lahko pozitivno, da imaš še koga ki laufa s tabo, da ti da kdaj motivacijo za it, ko se ti ne da.. Sama, ko greva s fantom skupaj, vedno pretečem več 🙂

Pogumno in vztrajno .

Lp

nova
Uredništvo priporoča

Lahko si prebereš knjigo Tek za začetnike, kjer je narejen cel plan, kako začeti.
Jaz sem začela po svoje. V začetku sem tekla in hodila izmenično cca. 3 km. Potem sem počasi to razdaljo povečevala. Na začetku mi je bila prava muka, ampak se moraš kar prisilit, da greš. Zdaj se spravim z veseljem. Tečem vsak drug dan, da se vmes telo nekoliko odpočije.
Jaz grem najraje zgodaj zjutraj, sploh poleti, ko je še dokaj hladno.
Sicer pa je glavna stvar vztrajnost.
In ja, superge so zelo pomembne.

Tako boš zelo težko začela.
Začne se za primer:
minuta teka, minuta hoje, minuta teka minuta hoje
2minute teka, minuta hoje itd.

Preberi si gornjo knjigo in si naredi program in tega potem sledi. Ampak začni res zelo zelo počasi. Edino tako boš dobila kondicijo. Če boš začela prehitro boš porabila še tisto malo kondicije, ki jo imaš, posledično boš preveč utrujena in boš nehala.

Jaz se tudi zdej pripravljam:) Nekoč športnica danes je že par stopnic preveč. Ampak ne več dolgo:)))

jaz sem tudi začela tečt in sedaj z veseljem prebiram te odgovore…

Me pa zanima, kaj pa ko dežuje (napr. danes) ali tudi tečete??

In za začetek 3 km, jaz še 1,5 km ne morem pretečt, pa kolesarim (tudi po 70 km), veliko se gibljem z otrokom, hodim v hribe, vsak dan hodim v službo peš ali s kolesom 5,5 km…ampak počasi bo!!!

lp

Program, ki je opisan v knjigi lahko najdeš tudi na linku: http://www.kbromley.com/exercise/running/13-week-plan/

V knjigi je potem opisano še veliko o ogrevanju, ohlajanju, oblačilih, obutvi, prehrani, poškodbah,…

Jaz sem popolna začetnica pri teku, ni šans, da pretečem 3 km, po tem programu pa kar lepo gre.

Dež? Mene je včeraj “prestrašil”. Dokler je padalo čisto malo sem bila še pripravljena it, preden sem se namontirala v trenirko in superge se je pa tako ulilo da sem šla rajši samo pod tuš. Danes bom, z malo sreče, ujela malo manj intenziven dež ali celo kakšno obdobje bolj suhega vremena.

Tudi jaz priporočam knjigo in program Tek za začetnike (danes grem v 9. teden :-)). Moram pa reči, da je mene “zbrcalo” s kavča tole (kar tudi sledi programu v tej knjigi):

http://docs.google.com/View?docid=dccxmt5x_1f8sgg2

Ja, jaz tečem tudi v dežju (a ne v nalivih). No, enkrat do zdaj je tako prišlo, pa danes bo, kot vse kaže :-(.

Pred tekom je pomembno dobro pripraviti telo z različnimi vajami oz. ogrevanjem, ravno tako na koncu, drugače boš imela hude bolečine v mišicah. Za začetek priporočam 15 minut ogrevanja, 15 minut teka in hoje (minuta teka, minuta hoje) in 15 minut odgrevanja.

Med vaje za ogrevanje in odgrevanje spadajo: kroženje glave, pogled levo, desno, glava vstran, gor, dol. Kroženje bokov, predkloni, zakloni. Kroženje z nogami v kolku, kolenu, gležnju, zategovanje nog k sebi, espadni (upam, da je ta beseda ustrezna:) korak,… Zamah z rokami nazaj, kroženje rok, kroženje v komolcih,… sklece, trebušnjaki,…
V glavnem, ogreti je potrebno vse ude, saj v nasprotnem primeru lažje pride do poškodb.

Tudi jaz priporočam knjigo in program Tek za začetnike (danes grem v 9. teden :-)). Moram pa reči, da je mene “zbrcalo” s kavča tole (kar tudi sledi programu v tej knjigi):

http://docs.google.com/View?docid=dccxmt5x_1f8sgg2%5B/quote%5D

Joj, temu sem se pa nasmejala. Kot bi brala reči v svoji glavi. Moram zvečer prebrati do konca, da vidim, kaj me še čaka. :)))

No tisti 3 km niso tako grozni, kot se slišijo.
Na začetku sem si pač določila eno pot, ki je dolga 3 km. In sem jo pretekla/prehodila, pa čeprav sem za to porabila nekoliko več časa….

:-))))) Jap, tip je res naredil iz teka tak hec, da človek enostavno mora probat. In ja, seveda je vse, kar pravi, res :-).

Ja, kot je ena prej napisala. Če si čisti začetnik, potem ti tudi jaz svetujem knjigo Tek za začetnike. Jo imajo v DM-ju. Pa najbrž še kje. Jaz sem prve tedne tekla po njihovem programu, saj sem pred tem že večkrat začela, potem imela grozne bolečine v nogah, seveda en teden počivala in spet mi je vse padlo dol.
Temu programu sem sledila kakih 10 tednov, da sem nabrala malo kondicije. Zdaj pa mi je tek v veselje in pretečem cca 30 km na teden. Če je le čas. Ne grem več po programu, mi pa ni problem tečt eno uro skupaj. Ali še več.

Sem si pa tudi na začetku kupila za vzpodbudo majčko in tekaške hlače. In ko se mi ni dalo it ven sem si rekla da pa res moram it, če sem že denar za te reči zapravila. 🙂

Zdaj tečem kadarkoli. Tudi v dežju, ponavadi pa ponoči, ko vsi moji vrabčki doma zaspijo. 🙂

Iz kje pa si?

ste mi kar lušte naredile, ko razpravljate o teku.

v soboto sem pretekla 10-ko v radencih in si poleg medalje 🙂 prislužila še poškodbo in zdej “lepo” počivam.

s tekom je potrebno začeti postopoma in predvsem “poslušati” telo – dobro ve kdaj in koliko je dovolj. pa ogrevanje, ohlajanje, primerna hidracija! in seveda počitek!

meni je tole v veliko vzpodbudo: http://www.tekac.net/

veliko pametnih nasvetov preberem tudi na:http://www.tekaskiforum.net/

pa dober tek!

http://www.tekaskiforum.net/viewforum.php?f=16 Tule imaš tudi program, začni pri prvem tednu (imaš za začetnike in za tiste,ki že tečejo).

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

jaz sem se kar razvadil odkar vozim tegale 🙂 https://elpec-ebikes.com/collections/cube

New Report

Close