Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza tipičen znak

tipičen znak

Prosim, če mi lahko kdo od vas, ki imate že potrjeno diagnozo MS pove, kaj je tipičen znak te bolezni. Jaz sem stara 45 let in sem v menopavzi ampak kljub hormonom zelo težko prenašam vročino. Postane mi slabo, začnem se tresti. Imampa tudi nekaj psihičnih simptomov kot so panične motnje v gužvah v trgovini itd. Ima takrat mravljince. e vem ali res lahko vse pripišem menopavzi. Vid se mi je posčabšal tako , da nosim očala samo za branje. To je pravijo tudi normalno v teh letih. Glavoboli kot je migrena pa me spremljajo od mladosti.
Vsem hvala za oddgovor.
Lep in sončen dan žekim vsem.
Maarija

Zdravo Marija!

Kolikor sem prebral in kolikor poznam simptome multiple skleroze ne verjamem, da imate MS. Svetujem kontrolni pregled pri osebnem zdravniku. Zaupajte mu (ji) svoje bojazni in bo postal bolj pozoren na nevrološke simptome. Ob sumu na nevrološko obolenje vas bo osebni zdravnik napotil k nevrologu ali kakšnemu drugemu specialistu.

Lahko pa naštejem par simptomov MS:
-optični nevritis: dvojni vid, nejasna slika
-hitro utrudljivost
-problemi s hojo
-problemi z ravnotežo
-krči v mišicah
-mravljinčenje
-problemi z mehurjem in črevesom (teh je cela paleta)
-glavoboli
-problemi s koncentracijo
-problemi s spominom
-problemi s tresenjem okončin
-težko prenašanje vročine
-senzorični problemi, …

Vsak oboleli ima svojo paleto simptomov, odvisno katere centre v možganih in katere živce je bolezen poškodovala.

Vsekakor se ni dobro sekirati za nekaj, kar verjetno sploh ni to,

B.

Hvala za odgovor. Sekiram se zato, ker že eno leto nimam pravega občutka oziroma se ne počutim dobro. Res je , dase je v tem času pojavila mena inz njo neki panični napadi, tresenje, težave z dihanjem, tresenje, mravljinci in po zimi sem težko hodila zaradi leve noge. Ne želim si hipohondrično ustvarjati bolezen , ki jo nimam, pa vendar včasih ko prebir

Še nekaj bi rada vprašala. Kakšne težave čutite tisti, ki imate diagnosticirano MS v vročih dneh.
Hvala in lp Marija

Spet je to odvisno od obolelega do obolelega. Ene vročina sploh ne moti, drugi pa smo zbiti ob vročih dneh. Jaz postanem zelo utrujen in večino simptomov MS se poslabša (dokler se ne ohladim). Meni osebno pomaga hladen tuš ob tistih vročih urah, pa tudi kak hladen obkladek pomaga. Najbolj seveda pomaga klima a meni klima zna povzročiti glavobole. Res pa je tudi, da danes, na sredini avgusta dosti lažje prenašam vročino, kot pa je bilo to na začetku poletja.

Prej boš vedela, kaj s tabo ni v redu, prej boš lahko pravilno zdravila težave.

Lep dan, B.

B , havala za vse odgovore.
Lep, sončen pa ne prevroč dan Ti želim, Marija

Pozdravljeni!

Vaše težave so skoraj identične mojim, s to razliko, da sem 20 let mlajša od vas. Naj vas takoj pomirim – nimate MS, temveč obliko duševne motnje, ki se ji reče anksioznost, najbrž zaradi vseh hormonskih sprememb ob meni. Sama imam težave s ščitnico po prvem porodu. Jaz osebno se zdravim za tem, bilo je zelo hudo, tudi jaz sem mislila da imam MS – opravila vse možne preglede. Najboljši dokaz, da gre za psihične probleme, je da ste napisali, da vam po pomirjevalu odleže. A res mislite da je pomirjevalo zdravilo za MS? Prej ko se boste nehali ukvarjati z mislijo na MS, prej boste lahko začeli zdraviti resnične težave. Ljudje včasih že z mislijo prikličemo različne simptome nase.

Pišite še kaj!

Lep pozdrav.

Jelena, res sem hvaležna, da ste se oglasila. V zadnjih dveh letih imam kup čudni tudi sama bi rekla psihičnih motenj, pa izvidi pri osebnem zdraviku so vsi vredu. Vročine pa tako težko prenašam, da že domačim grem na živce. Je pa tudi res, da je vse to dosti povezano z začetkom menopavze. Hvala Vam ker ste si vzela čas in napisala tudi svoje mnenje. Veste , ko se človek slabo poičuti začne sam sebi deliti diagnoze , če mu jo pač zdravnik ne opredeli. Takšni smo ljudje ali pač takšna sem.
Lep dan želim, Marija

Jelena, se strinjam da je anksioznost ena od možnosti in tudi sam ne verjamem, da ima Marija MS. Ne smeš pa pozabiti, da ima mnogo obolelih za MS (in drugi kronično oboleli) psihične težave v lažji ali hujši obliki. Še enkrat povdarjam, da je najprej treba postaviti PRAVILNO diagnozo. Tudi če je samo anksioznost, jo je treba zdraviti, zato juriš na diagnozo,

B.

B, samo še to naj povem, da sem že večkrat bila pri osebni zdravnici in me je odpravila z antidepresivi ali pomirjevali. Antidepresicve nisem dobro prenašala tako, da si sedaj pomagam z polovičko kakšnega pomirjevala. Jemljem pa hormonsko terapijo zaradi mene.Zdi se mi, da odkar jemljem hormone je vendarle malo boljše. K zdravnici ne mislim več hodit zaradi takih simptomov , ker imam občutek da me ima za hipohondra. Ugotovila sem, da zdravniki ne marajo pacientov, ki imajo odlične izvide in se slabo počutijo. Verjetno , ker sami ne vdeo kaj jim je ali pa ne vem…
LP Marija
Ps: Saj meni tudi ni všeč, da se včasih tako slabo počutim. Mogoče zdravnica misli, da hočem izsiliti bolniško, kar mi sploh ni v mislih.

Živjo!

Tudi jaz sem si postavljala vse možne diagnoze, le da je bila moja zdravnica toliko uvidevna, da mi je vsakič ustregla ter me poslala na vse preiskave. Ko je le-teh zmanjkalo, sem se bila pripravljena sprijazniti z duševno motnjo ( povdarjam – duševno motnjo, ne duševno boleznijo ). Vsekakor je ta najina težava pogojena s hormonskim ravnovesjem, vendar morate vedeti, da tudi jemanje hormonov povzroča različne odzive telesa na spremembo temperature okolja – težje prenašanje vročine, tudi sonček nas lažje ožge zaradi jemanja nadomestnih hormonov, prav tako nekateri slabše prenašajo mraz itn ( zanimivo je to, da sem o tem bila obveščena pri psihiatru in ne pri specialistih za hormonske motnje ). Vse to kar sem naštela, je značilno tudi za MS ( no razen tega da sonce ožge tiste ki imajo MS ), pa vendar je za MS potreben tudi kakšen nevrološki izpad, na katere se tako osebni zdravniki, kot tudi nevrologi dobro spoznajo, zato brez panike. Mislim da je, iz vsega kar ste povedala, veliko bolj verjetno, da vam težave povzročajo hormoni ( ki tudi niso mačji kašelj ), kot pa MS.

Marija, kar korajžno. Kar se tiče antidepresivov, obstaja jih cela paleta in tudi za vas bi se našel kakšen.

Lep pozdrav!

Jelena , hvala , da ste se spet oglasila. Res je, da lahko tudi jemanje hormonov poruši ravnovesje drugih stvari v organizmu ampak jaz sem lani imela takšne težave zaradi začetka mene, da sem dobesdno mislila, da se mi bo zmešalo. Oblivanje, utrujenost, bolečine v sklepih, mravljinci, da o glavobolu in depresivenm stanu sploh ne govorim. Bila sem skoz kot ožeta cunja. Mislila sem, da umiram samo nisem vedala od česa. Potem sem začeka malo prebirati literaturo o meni in nekako sem se naašla v teh simtomih. Seveda ob pomoči ginekologa, ki je to po izvidh in ultra zvoku potrdil. Samo nekako se ne morem sprijazniti, da je to mena. Pa saj vsi pravijo, da je mena nekaj povsem naravnega. Jaz sem pa doživela orkan v organizmu in to kar naenkrat. Groza. O tem se premalo piše. Odkar jemljem hormone sem veliko bolj “pri sebi” in energija se je spet vrnila v moje telo. Je pa res, da sem spomladi ugotovila, ko smo začeli hodi v Bohinj, da me sonce zelo hitro ožge in sem rdeča. Pridejo pa dnevi, ko sem slabše in takrat začnem dvomiti ali ni to kaj drugega in ne samo mena. Saj se bom spravila k sebi, Moram , saj sem stara 45 let in nekatrei pravijo, da so to najboljša leta. No meni se ne zdi. Se je pa potrebno potruditi, da mogoče postanejo.
Hvala vam za odgovore in podporo. Upam, da se še kaj “piševa”. Tudi jaz Vam želim veliko dobre volje in dobrega počutja.
LP Marija

SE OPRAVIČUJEM, DA SEM SE ZMOTILA PRI IMENU.ZVEČER PIŠEM OD DOMA IN SEM MORALA NATIPKATI NA NOVO. SEM MARIJA.
LP

NO tudi jaz imam podobne simptome, vendar po pogovorih z zdravniki nobeden tega ne pripisuje MS, ampak anksioznosti. No naj vam povem ta se zelo po teh simptomih zeli+o hitro diagnoziramo z MS in potem nam postane vseskupaj samo slabše. Internet je najslabša možnost za odkrivanje kaj ti je.

preberite si na tem naslovu nekaj podobnih primerov: http://www.medhelp.org/forums/MentalHealth/messages/C32632-16.html

Živjo!

Tudi sama sem “umirala” za raznoraznimi boleznimi.

Priporočam, da si preberete naslednji link, kjer je najina težava zelo dobro opisana, potem mi pa lahko pišete na moj e naslov. In pojdite dol s foruma o MS, ker nimate tukaj kaj iskati. Jaz osebno občasno kaj preberem, ker imam sorodnika z MS.

Obvezno preberite in mi pišite:

http://www.anxietycentre.com/panic_attack_anxiety_about.html

Srečno!

ja ta link sm tudu jaz ze nastudural. No tudi nekje sem ga ze postal kakor ti jelena tukaj.

Predlog; čim dlje od interneta in se ubadati s tem kaj ti je?, jaz sm biuu že čist na robu zaradi tega. Samo malo samodiscipline je potrebno. No predlagam da vsi ki ste anksiozni uporabite za začetek kakšen antidepresiv. NI nujno da ti ga predpiše psihijater. Pojd v lekarno in si kupi naprimer DEPRIM. No jemati pa ga moraš nekaj mesecov. Misli čimbolj usmerjat stran od tega da raziskuješ kaj ti je.

Hvala vsem. Mi je že veliko lažje.
Imejte se lepo, Marija.

Se strinjam s tabo Jaz11. Psiha lahko povzroči neverjetne simptome v organizmu, ki nimajo nikakršne veze s konkretno boleznijo. Nisem verjela, dokler nisem doživela. Tudi psihično stanje lahko človeka popolnoma onesposobi za normalno življenje. Jaz sem vse to prestajala ob zelo majhnem otroku in k sreči zelo razumevajočem možu. Sem mnenja da je potrebno poseči po antidepresivu ( od katerih ne postaneš odvisen! ), ob tem pa zelo intenzivno delati na sebi – da bi se pozdravil samo od zdravil ni verjetno, le-ta so neka opora, da prideš k sebi in začneš razčiščevati sam s sabo in okolico. Uspeh zagotovljen le v kombinaciji!

Samo na kratko tudi jaz se še enkrat strinjam z gospo Jeleno.
Lep pozdrav
MONIKA

Jelena, kaj pa v mojem primeru ko sem jemala antidepresive in se mi je stanje grozno poslabšalo. Vsi moteči simptomi so kar izbruhnili v še bolj močni obliki. Jemala sem CIPRAMIL, ZOLOFT.
lp Marija

New Report

Close