Naslovnica Forum Zdravje Drugo Nevrokirurgija TIA

TIA

Pozdravljeni,
Stara sem 40 let. V zadnjih 20 letih so se mi približno 6x pojavili simptomi, ki kažejo na TIA. Prvič je bilo pri 20 letih (uživala sem oralne kontraceptive), med predavanji. Pred očmi se mi je bliskalo, izpadel mi je del vidnega polja, z desno roko nisem mogla niti prijeti pisala, kaj šele pisati. Po približno 20 minutah je bilo vse normalno. Takrat k zdravniku nisem šla. Drugič se je zgodilo 10 let kasneje, med nosečnostjo. Zelo podobni simptomi. Ker smo bili ravno na dopustu in ker so znaki kmalu minili, mi je zdravnik samo izmeril pritisk, ki je bil v mejah normale. Potem pa se mi je podobno 4x zgodilo pred 2 letoma. Takrat so me napotili na pregled očesnega ozadja (izvid BP), na MRI glave in na MRI ožilja v glavi. Izvidi so bili BP. Je pa res, da je od zadnjega dogodka do slikanja minilo skoraj leto dni. Dokončna diagnoza mi ni bila postavljena, naj bi pa kazali na migrenske aure. Nenavadno se mi zdi, da migren sicer nimam. Pogosto imam sicer tenzijske glavobole, a brez časovne povezave z nevrološkimi simptomi. Sem pa opazila, da so se vsi štirje dogodki pred dvema letoma zgodili, ko sem uživala zdravilo Detralex, saj imam krčne žile. Kolikor sem brala navodila za navedene kapsule in možne stranske učinke, bi bile, bolj kot strdki, verjetne krvavitve iz manjših žilic.
Zato vas prosim za pojasnilo, ali so simptomi v primeru manjših krvavitev v možganih lahko podobni simptomov za TIA in ali je možno, da te manjše krvavitve ne bi pustile nobenih posledic (se torej ne bi na MRI) opazilo ničesar. Po prenehanju uživanja zdravila namreč nevroloških izpadov še nisem doživela (2 leti), čeprav imam pogoste glavobole.
Hvala za odgovor!

Spoštovani!
Simptomi v primeru manjših krvavitev so lahko podobni kot TIA, vendar bi se morale spremembe videti na MR glave in MR ožilja.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close