Težnja po sladkem & Co

Pozdravljen!
Visoka sem 167 cm in imam 56 kg. Pred petimi meseci sem imela 67 kg in to je bila tudi moja največja teža. Kilograme sem začela izgubljati, ko sem se začela bolj redno prehranjevati oz. zajtrkovati muslije. Vendar se nisem mogla upreti sladkarijam. Po kosilu me vedno popade ogromna potreba po sladkem, ki jo komaj kontroliram, vendar do zdaj še nisem zdržala niti enega dneva brez vsaj ene čokoladke, vendar mi uspeva držati težo že dva meseca. Kaj bi lahko bil vzrok temu? Drugače jem polnozrnate izdelke, piščančja prsa, zelenjavo, sadja pa ne maram. Sedaj še želim izgubiti 5 kg z dieto s 1200 kcal – 2 obroka po 300 in tri po 200. Lahko en obrok zamenjam s čokoladko? Lahko jem za zajtrk 30 g čokolina + 10 g muslija + 2 dcl 0,5 mleka?
Vsak dan delam trebušnjake in vaje za zadnjico in vsak drug dan pol ure orbitrek. Trebuh mam mišičast,ozek pas, noge suhe in mišičaste,zadnjica pa noče dobit lepe oblike-je mlahava- kaj naj naredim?
Sem še kar redkobesedna, a… 🙂)

Hvala za trud!

Lara,

Najprej glede sladkarij… to so sovražnik številka ena pri hujšanju. Do sedaj, ti je sicer tudi z njimi še uspevalo… sama pa vidiš, da se je začelo ustavljati, in tudi vedno težje bo dosegati rezultate… sploh če se ne misliš odpovedati sladkarijam.

Zakaj ti je do sedaj kjub sladkem uspelo shujšati… ker si pazila na ostalo prehrano, ampak sedaj si najbrž dosegla fazo, ko bo za vsako nadaljni napredek potrebno prenehati z kompromisi.

Na moji spletni strani imaš lepo pojasnjeno v članku Naučimo se hujšati, in v članku Tabela glikemičnih indeksov… kaj je problem sladkega.

Ne zamenjuj obroka z čokoladko, ne potrebuješ sladkega. Kar počneš je… lažeš sama sebi, da je sladko tvoj prijatelj, ki te pomirja in ti stoji ob strani… pa ni res. Sladkarije so tvoj sovražnik… zmeraj so bile in zmeraj bodo, tako so zahrbtne, da tega še po vseh teh letih nisi spoznala. Saj največkrat so prav starši krivi za naše kasnejše probleme… Ko je otrok majhen, pade… se udari… pa joka… pol pa mama pride, pa namesto, da bi ga pomirila sama… mu reče… na tu maš čokolado, al pa bonbon… sam, da bi otrok nehaj jokat. In res… res neha jokat. Torej nas že iz ranih otroških let starši dobesedno dresirajo s sladkarijami, seveda sedaj ko odrastemo temu ni tako.

Vsak od nas ima kakšne težave… stres, nervoza.. itd…. in kaj stori kadar je tako, nič ne razmišlja kaj… vzame čokolado, ali bonbon… ali tortico. In za kratek čas ga občutek ugodja, ki ga sladko nudi zamoti… za ta kratek čas se pomirimo, pozabimo na težavo, to nam je kot en kratek oddih… seveda je zelo podobno s prehrano, ko ne vemo kaj bi sami s seboj… gremo in odpremo hladilnik, pa začnemo pojedino. Svoje težave rešujemo s hrano in sladkarijami. To je terapija današnjice… potem pa vsak išče čudežen recept kako čez noč spremeniti stvari… pa se ne zaveda, da načina življenja čez noč ne moreš spremeniti.

Napisal sem sicer nekaj drugega kot si pričakovala, tako malo v razmislek tebi in vsem ostalim, ki bodo brali moj odgovor.

Svetujem ti kaloričen vnos po ponavljajočem se zaporedju: 900 kalorij, 1100 kalorij, 1300 kalorij… seveda v 5-6 obrokih.

Glede zajtrka, kupis si lahko Sport Muesli od Nature… tisti v oranžni barvi embalaže… ali pa od iste firme… Alpski muesli. Naredi si ga z 30-40g + 2dcl mleka 0,5%. Čokolino črtaj.

Za zajtrk naj bo musli vsak 3 dan.

LP,
Goran

PS. Popravek dne 21.8.2001… dodajam tale text k mojemu odgovoru.
Niki, ena od obiskovalk foruma me je opozorila na tvojo težo, ki je že sedaj super… priznam, da sem to nekako spregledal.

Tedi dejsnko sploh ni treba hujšati, ker moraš imeti že kar idealno postavo. Seveda te kak stvar moti, ampak to nikakor ne boš rešila s hujšanjem, temveč s treningom. Ti moraš le bolje razporediti tvoje kilograme, ne smeš več shujšati… za to ni nikakršne potrebe.

Se opravičujem, da tega nisem napisal takoj, redko se zgodi… da spregledam kaj tako očitnega.

Pozdrav!
Opusti misel in željo na sladkarije, sprva bo težko potem pa kar gre!

Ali lahko namesto mleka jogurt k muesliju?

Se bom vzela v roke. Danes si že cel dan ponavljam, da sovražim sladko… Malo sem bla živčna, pretiravala s cimetom v kofetku, ampak je šlo.. Bom poročala o uspehu.

Lep pozdrav!

Maja,

Ja odvisno kaksen jogurt… poskusi s kislim mlekom 0,1%… pakiran je v lonckih po 150ml in 250ml. Drugace pa pri jogurtu glej da nima vec kot 5 ali 6 g ogljikovih hidratov na 100g snovi, cim manj mascobe in cim vec beljakovin.

LP,
Goran

Lara,

Vsi drzimo pesti zate!!! Ne odnehaj, ne popuscaj… saj smo tukaj, ko ti bo hudo.

Goran

Lara,

ne vem če imam prav, ampak mogoče tudi moje mnenje ne bo škodovalo.
Ne in še enkrat ne prisili se da se odpoveš sladkarijam kar naenkrat. Če jih ješ vsak dan in kar tako, jih bo telo slej kot prej začelo pogrešati. In buuuum lahko se ti po recimo enemu tednu brez njih zgodi, da jih boš dobesedno napadla in ves tvoj trud zadrževanja bo zaman.
Ne svetujem ti, da še naprej ostajaš pri bombončkih in čokoladkah, ampak probaj svoje telo prevarati s kakšnim drugim živilom, ki vsebuje sladek okus. Hmmm, praviš da ne maraš sadja, ampak prav to je odličen nadomestek. Npr banane meni odlično potešijo potrebo po sladkem, … potem pa mi že zmanjka idej.

Če še kdo pozna kakšen nadomestek za naše sovražnike, kar z besedo na plan 🙂

Moj problem pa je ravno obraten…
V otroštvu sicer nisem živela v pomanjkanju, vendar ni bilo nobenih sladkarij, oziroma zelo redko. Ko sem “prišla do denarja” pa sem si sladke stvari privoščila, in to tudi za nazaj. Menim, da sem v tem smislu utrpela pomanjkanje. Sedaj se mi to pozna. Problem imam pa, ko sem se v prvi nosečnosti zredila za 19 kg in izgubila 15, v drugi za 17 in izgubila 13, torej imam skupaj pridelka 8 kg, sedaj pa sem noseča tretjič pa me zanim, če mi zna kdo svetovat, kako se zredit za samo tistih 9 – 12 kg in jih potem tudi uničit? Imam pa strašen apetit.
Hvala za vsak komentar. Mia

Manca,

Vsako mnenje je dobrodošlo… nekomu je lažji tvoj način… drugemu spet, da naenkrat preneha z sladkim. Ker ne gre dejansko za fizično potrebo po sladkem… ampak predvsem za psihološko… je treba biti včasih kar precej zvit.

Potrebo po sladkem… ja danes je dosti sadnih jogurtov, z zelo malo maščobe… ki nimajo več kot kakšnih 6g ogljikovih hidratov na 100g snovi… ti so kar primeren nadomestek.

Ena možnost je, da ješ vse sladkarije kot do sedaj… ampak vsak teden prepoloviš količino… čez čas tako ne ostane nič. Vsak naj bo ponosen-a, nad še tako majhno zmago… ker naredil-a je korak naprej…

Korak za korakom… se zelo daleč pride.

LP,
Goran

Goran!
Kaksno je vase mnenje o 25 g ploscicah Crispy, gre za sadje in krispy.To je neka slascia, kot cokoladica brez cokolade.. Seveda na ovitku ni specifikacije o nicemur.
hvala za odgovor!

Sandra,

Tiste energy bar ploscie, ki jih je najti v trgovini vecino vsebujejo, precej mascob in sladkorjev… tako, da ce nima napisano koliko cesa ima… potem lahko predpostavljas, da ni v redu.

Najboljse, res dobre taksne energy bar ploscice(so pa dražje)… ki so odlicen nadomsestek sladkarijam lahko najdes v kaksni trgovini z dodatki k prehrani za športnike. Malo povprašaj, pa reči da rabiš take z dosti beljakovin, čim manj maščob (pod 2%) in ne preveč ogljikovimi hidrati (ne več kot 40-50%). Če gre za 25g ploščice, pazi.. ker ene so precej kalorične. Najboljše je če jih najdeš takšne, ki v 25g nimajo več kot 100 kalorij.

LP,
Goran

Tudi jaz imam rada sladkarije, pa ne čokolado ampak sladoled. Ker pa je ta preveč kaloričen, si rajši zamrznem sadni jogurt. Meni sta za to najboljša LCA in LCA z žiti. Poleg tega, da ima zamrznjen sadni jogurt dosti manj kalorij in maščob kot sladoled, je tudi dosti bolj osvežilen in naraven.

Lep pozdrav,
Tatjana

A jogurti LCA so v redu? Ker jaz sem skoraj odvisna od njih:) Skoraj vsak dan jih jem. Tudi z mussliji, saj ne maram samega mleka…

Lep pozdrav. Ne morem verjet, da se lahko obremenjuješ s težo, ker mislim, da je idealna, saj meriš 167 cm in tehtaš 56 kg, saj ko boš shujšala še 5kg ne bo nič iz tebe. Mislim, da bi bilo pomembno obdržat tvojo težo in krepit naprej mišice, saj boš potem anoresična.In če si privoščiš kaj sladkega ni nič narobe očitno tvoje telo to rabi. Tako sem jaz z čipsom. Jaz bi ga kar naprej jedla, pa ga ne, si ga pa privoščim 1 do 2 krat mesečno. Zaskrbljena sem bila zaradi soli, ker mi grejo noro slane stvari, pa se ne obremenjujem, ker verjetno z potom izločam veliko soli. In še nekaj saj lahko ješ, samo porabi tudi te kalorije, poglej koliko kalorij ima ena čokoladica in potem oceni koliko moreš prehodit, telovadit,… za to porabit.
Tako narediš nekaj za dušo in tudi za telo in imaš mirno vest.
Lep dan.

Pa še nekaj, čudi me da ti Goran ni rekel, da pretiravaš z hujšanjem, ker zdaj sigurno dobro zgledaš.

Tatjana, se strinjam.

LP,
Goran

Niki,

Bravo… priznam, da sem malo spregledal… da dejansko cisto res. Saj sploh ji ni treba hujsati.

Se zgodi, nekako prehitro sem preletel tisti uvodni del… ponavadi vsak, ki hujsa ima visek… pa ga Lara sploh ne more imeti.

Torej popravek.

Lara, pomebno je le da teh tvojih 56kg čim bolje oblikuješ. Shujšati pa ti če vprašaš mene res ni treba. Saj vem, da te nekatere stvari motijo… ampak to se da vse doseči in popraviti s treningom. Sladkarijam se vseeno lahko odpoveš… ni ti pa treba hujšat. Raje jej tako, da ti bo uspelo narediti čim bolj učinkovit trening, rezultati potem ne bodo izostali.

LP,
Goran

PS. Niki hvala za opozorilo.

Tyra,

LCA so v redu… ampak eni LCA jogurti, tisti sadni… samo ne vsi… torej imajo več kot 10g ogljikovih hidratov v 100g snovi… to je preveč. Če pa si s postavo in teežo zadovoljna… ti ni treba spreminjati ničesar.

LP,
Goran

Hvala, hvala Goran, saj je bil odgovor podoben tvojemu, ki si mi ga ti dal. Vidiš nekaj sem pa le odnesla od tebe. Res si priden in si res vzameš čas za vse.
Lep dan!

New Report

Close