Težke oči in glavoboli
Spoštovani!
Star sem 27 let. V službi osem in več ur dnevno delam za računalnikom. Sem visoko kratkoviden (dioptrija – 8,00 na obeh očesih). Čez vikend poskušam biti čim manj za računalnikom in se sprostiti, vendar pa se ravno takrat pojavi nadležen problem: težke oči in glavobol. Tudi čez teden me večkrat boli glava, vendar takrat mislim, da je to od preveč dela za računalnikom. Zelo pa me čudi, da mi postanejo oči težke in me začne boleti glava zelo pogosto tudi ob sobotah in nedeljah, ko praktično nisem za računalnikom. Še zlasti pogosto mi postanejo oči težke in me boli glava, ko se poskušam zares odklopiti od vsakodnevne rutine za računalnikom. Čez vikend grem ven, na sveži zrak in se veliko tudi pogovarjam s prijatelji, kar pa mislim, da ni vzrok za te glavobole in težke oči. Ta problem imam zadnjih osem mesecev. Bil sem že pri okulistu (pred pol leta), ki mi je pregledal oči, vendar pa je nazadnje rekel, da so moja očala vredu. Moti me, da je kontroliral le vid na daleč. Lahko, da z mojim vidom na blizu nekaj ne štima, kar tudi že sam opažam, saj večkrat, zlasti ko sem za računalnikom že pet, šest ur (s prekinitvami, ki pa so mnogo prekratke, saj si polurnih prekinitev res ne morem privoščiti), vidim privide ali pa se mi zmegli pred očmi. Ko pogledam v daljavo, je pa vse OK, vse dokler ne nadaljujem z delom z gledanjem na blizu (privide vidim bodisi, če gledam na računalnik ali na dokument v papirni obliki). Kaj mi svetujete? Kaj bi lahko bil vzrok težkim očem in glavobolom.
Imam pa še eno vprašanje: Ali je možno, da se mi okulist ni toliko posvetil zato, ker sem mu omenil, da potrebujem okulistični izvid za podaljšanje vozniškega dovoljenja za avto? Zdravnik je namreč vse, kar sem mu povedal, napisal na ta izvid, ukrepal pa ni, čeprav menim, da je stanje resno. Še enkrat poudarjam, da pri gledanju na daljavo in pri vožnji avta nimam težav, težave pa imam pri gledanju na bližino. Ali je možno, da imam premočna očala in tega s pregledom vida na daljavo ni mogoče odkriti?
Čisto po pravici povem, da vam brez pregleda zelo težko odgovorim na vsa vaša vprašanja. Omenim pa lahko, da je lahko vzrok za glavobole zvišan očesni tlak, ki ga je pri oftalmologu potrebno izmeriti. Eventuelno tudi večkrat na dan in takrat ko imate glavobole. Če je to v redu je potrebno narediti tudi pregled vidnega polja in tako izključiti, da ni sprememb v vidnem živcu. Na splošno pa je potrebno izvedeti, če imate morda še kakšne druge bolezni, ki bi lahko vplivale na težave, ki jih opisujete.