težaven otrok

Pozdravljeni
Sem mamica 9in 5 letnika in prosila bi za kakšen nasvet. Stvar je da moj 5letnik ki je nežen, priden in oh in sploh v vrcu katastrofa od kar ga obiskuje. Je nemiren , nagajiv , neposlušen zadnje leto pa še nesramen in agresiven na cajte pa vendar nežen in crkljiv . Vzgoiteljice iz leta v leto ponavljajo da je otrok z dvema skrajnim kombinacijam.
Ko prestopi prag vrtca se prelevi v hudiča. Doma je pa spet priden ubogljiv zelo razgledan vljuden in bister otrok se sploh nesmem žalit , vendar mi je težko vsakič poslušat eno in isto. Da ne bo pomote to obnašanje je odkar je začel v vrtec hodit. Poskušala sem s pogovorom tudi z kaznijo vendar je zelo težko kaznovati otroka za nekaj kar naj bi naredil v vrtcu. Res nevem kaj ga tako zmoti ko prestopi vrtčevski prag vem pa da je tudi za vzgoiteljice prenaporen. Doma mi obljubi da bo probal biti pridem pa mu nekako ne rata. Kaj bo šele v šoli si ne upam niti pomisliti. Ni razvajen otrok in doma upošteva pravila . Ima kdo še kako idejo kaj naj naredim res bi rada da bi bil priden tudi v vrtcu. Pa jim ob njihovi vzgoji nekako ne ratuje. Hvala

Spoštovani,

Vaša zgodba bi zahtevala malo več raziskovanja. Težko verjamem, da se vaš otrok v vrtcu ves čas nemogoče obnaša. Pomembno je, kaj se zgodi in na kaj on nemogoče, agresivno, neposlušno reagira.
To, da vas ni tam in da ga vi potem doma kaznujete imate popolnoma prav. Ne morete ga kaznovati za nekaj, kar ne poznate in ne veste kaj se je dogajalo.
To bi zahtevalo tesno sodelovanje z vzgojitelji. Treba je ugotoviti, katere veščine manjkajo otroku, kaj se zgodi, da se mu ‘podre svet’ in postane nemogoč. V takem primeru, ko kaj naredi neprimerno, ga ne bi smeli kaznovati ampak moral bi vedeti, da bodo posledice, kakšne posledice in to v naprej.
Torej na način izbire, ki sem ga že večkrat opisala v zgornjih odgovorih.
Dejstvo je, da on s svojim vedenjem nekaj sporoča in morate ugotoviti kaj. Ali je tako obnašanje samo v vrtcu? Kaj pa ko gre na rojstni dan k prijatelju, ali na igrišču?

Raziskujte skupaj z vzgojiteljico in prepričana sem, da boste ugotovili, kaj ga tako močno iztiri. Potem boste lahko šele naredili korak naprej.

Srečno,

Leonida Mrgole soavtorica knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo http://najstniki.weebly.com/ http://videolectures.net/pozitivnapsihologija_mrgole_izstekani_najstniki/ Umetnost kreacije odnosov The art of relationship www.vezal.si https://www.facebook.com/izstekani.najstniki https://www.facebook.com/vezal.si www.vezal.si/vezi/ www.vezal.si/hobit/ +386 41811999

Pozdravljeni,
zgodba zagotovo ni vedno črno bela. Mogoče bi poskusili del dneva z otrokom preživeti v vrtcu. Kot to počno nekateri starši, ki pridejo predstavit v vrtec predstaviti svoj poklic. Tako boste vsaj za trenutek imeli priložnost spoznati še njegovo vedenje v vrtcu. Vsekakor pa zagovarjamo, da čas preživet v naravi otroka krepi. Zatorej poskusite popoldanski čas preživeti v gozdu, zatem pa vprašajte vzgojiteljice, kako je bilo naslednji dan v vrtcu. Pogosto je učinek hitro opazen.

NATURO

New Report

Close