Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje težave z zanositvijo in donositvijo

težave z zanositvijo in donositvijo

Spoštovani.

Ubadam se z neuspehom pri zanositvi že več kot leto in pol. Za mano so trije zelo zgodnji spontani splavi lani, zdaj pa tudi zanosim ne. Ker imam revmatoidni artritis, sem opravila vsa potrebna testiranja (APS sindrom izključen). RA je v popolni remisiji, sem brez zdravil, vnetij ni (CRP in SR vedno normalna).
S partnerjem sva opravila spermiogram in genetiko. Vse ok.
Ker sem stara 35 let (prej zaradi zdravja žal ni bila mogoča odločitev za otroka), sem malo v skrbeh, da mi tudi časa zmanjkuje.

Prosila bi vas za drugo mnenje izvidov oziroma, če mi lahko svetujete, kaj naj sploh storim.

Ščitnica lani, april 2013 (preko revmatološke poslano na Polikliniko):
TSH 4,98, prosti T4: 14,74, prosti T3: 4,96 Komentar: potrebno spremljanje na eno leto. V tem času sem imela še dva spontana splava.

Izvid letos, 4. 4. 2014: TSH 5,35 mIU/L; T4 Prost 14,62 pmol/L; T3 Prost 4,11 pmol/L

In zdaj izvid s Poliklinike: 22.5.2014
TSH: 3,49
FT4: 14,0
FT3: 4,65
antiTg: 15
anti TPO 28
Izvid je torej kar naenkrat v referenčnih vrednostih, ampak oba, tako ft3 in ft4 se nižata.
UZ: oba režnja nekoliko hipoehogene strukture. Močen je Hashimoto tiroiditis. Kontrola čez eno leto.

Prosim vas za mnenje. Povsod sem brala (vaš forum, enako mi pravi ginekolog, rekli so mi tudi na genetiki): da mora TSH nujno biti okrog 2 za zanositev … Zdaj sem v slepi ulici. Lahko čakam v nedogled in bo zame že prepozno. Lahko sploh ni to problem, ampak vse ostalo smo izključili. RA imam v remisiji, ne vem kaj bo čez leto dni. Kaj mi lahko svetujete?

Lepo vas pozdravljam in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

M.

Spoštovani!

Verjetnost, da so zgodnji spontani aplavi v povezavi z boleznijo ščitnice je pri vas zelo majnhna. TSH ob zadnjem pregledu je bil v okviru normale, negativna protitelesa antiTg in antiTPO, edino kar morebiti nakazuje možnost Hashimota je blago hipoehogen UZ vzorec ščitnice. Na drugi strani pa so vam določili blago zvišan TSH v aprilu. Glede na ves navedeno bi bilo morda smiselno dodati majhno količino Euthyroxa (npr. 25 ug dnevno) in kontrolirati TSH in pT4 čez šest do osem tednov. Vsekakor priporočam kotrolo TSH tudi v primeru nosečnosti, takoj ko bo ta potrjena.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

Aprila letos sem imela splav v 8.tednu nosečnosti (pred zanositvijo sem 9 let jemala kontracepcijske tablete, zanositev je uspela takoj po prenehanju jemanja tablet). Že nekaj let pred tem sem opažala grozno utrujenost. Po splavu in že med nosečnostjo se mi je pojavilo zelo moteče srbenje pete, izpadanje las, problemi z aknami in nadaljevanje utrujenosti. Tako sem se 2 meseca kasneje odločila, da preverim stanje ščitničnih hormonov. Vrednost TSH sem imela 6 in tako sem dobila napotnico za specialistično ambulanto. Zdaj se zdravim z 25 ug Euthyrox-a dnevno. Srbenje pete je izginilo po približno tednu dni jemanja. Kmalu zatem tudi izpadanje las, koža se izboljšuje, počutje je super, utrujenosti več ni in čutim visoko izboljšanje v kvaliteti življenja. Začela pa se mi je pojavljati vmesna krvavitev med menstrualnim ciklusom (ki na žalost sicer še ni redna) – po spolnih odnosih. Nekako vsaj 10 dni pred menstruacijo se mi pojavi ta krvavitev. Je to v povezavi z Euthyrox- om? S partnerjem se trudiva na ponovni zanositvi, pa ne uspe. Je potrebno še dodatno zdravljenje ali se s časom stvari ˝uredijo same po sebi˝? In ali je bilo srbenje pete povezano s pomanjkanjem ščitničnih hormonov ali gre zgolj za naključje? Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!

Menim, da vmesne krvavitve med menstrualnim cilkusom, kot jih navajate niso v zvezi z jemanjem Euthyroxa oz. boleznijo ščitnice.

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog