Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Tezave z ocmi – mnenje

Tezave z ocmi – mnenje

Pozdravljeni,

Zadnji 2 leti imam pogosto težave z očmi, ki so se začele nekaj mesecev po porodu. Opažam krogce, črtice pred očmi in stalno opažam bliskanje pred obema očesoma preko celega dneva, predvsem ce hitro hodim in pogledam v nebo ali med sportanjem ko skacem. Občasno imam aure, ki jim sledi migrenski glavobol. Poškodbe in vnetja oči nisem imela.

Zanima me vase mnenje glede spodnjih izvidov.

Prvic sem bila zaradi omenjenih tezav pri oftalmologu lansko leto avgusta, ki mi je opravil pregled dioptrije in s kapljicami razsiril zenice ter pogledal ocesno ozadje.

Tisti doktor je ugotovil degenerativne spremembe na mreznici in mi rekel, da imam povecanjo tveganje za odstop mreznice ter mi priporocil, da se izogibam dvigovanju tezjih bremen in hujsih naporov kjer pride tudi do naprezanja oci.

Po cca 1 letu (vceraj) , sem ponovno obiskala drugo privat oftalmologinjo, ker se pripravljam na nosecnost in me je zanimalo mnenje glede samega poroda kjer tudi pride do naprezanja celotnega telesa, tudi oci.

Sem kar prepisala izvid:

STATUS:

Elektronska refraktometrija: DO: -0.25

LO: -0.25-0.25/4

VDO: 1.0 sc; -0.25= subjektivno lepše Tonus DO: 14 mmHg; VAS:0

VLO: 1.0 sc Tonus LO: 16 mmHg; VAS: 0

Desno oko in levo oko:

Zunanji deli primerni, zrkli bledi, roženici gladki in prozorni, sprednja prekata čista, primerno globoka,

šarenici primerni, zenici centralni, ozki, reaktivni, RAPD negativen, leči čisti, levo periferno nekaj točkastih motnjavic.

Očesno ozadje pri široki zenici (z tropicamid sol 1% ):

Steklovini z minimalnimi degenerativnimi zgostitvami brez pigmenta ali celic, nista odstopli.

Papili rožnati, ostro omejeni, v nivoju, fiziološki, makuli z lepim foveolarnim odsevom, žilje primerno, mrežnica leži, brez sumljivih perifernih degenerativnih sprememb.

MNENJE IN TERAPIJA:

Vidna ostrina je dobra, očesni status je v celoti v mejah normale. Bliskanje, ki ga gospa navaja ni očesnegai zvora. Posamezne drobne zgostitve pred očmi so lahko posledica nežnih degenerativnih spremmb očesne steklovine, niso nevarne in zdravljenja ne potrebujejo. Z očesne strani ni nobenih kontraindikacij za naraven vaginalni porod.

Res sem zmedena in ne vem:,

prvi zdravnik, 1 leto nazaj mi je odsvetoval vse s cimer bi mocno obremenila oci, zdravnica vceraj, pa je rekla v grobem, da so moje oci povsem zdrave in nimam nobenih omejitev. Prvi je napisal, da so vidne degenerativne spremembe na mreznici, druga da jih ni in, da bliskanje ki ga opazam ni povezano z ocmi.

Zanima me, ali je mozno, da bi se mi v enem letu stanje toliko popravilo?

V kolikor ni vzrok za bliskanje povezan z ocmi, zaradi cesa bi to lahko bilo? Mi priporocate, da obiscem se tretjega oftalmologa oziroma kaksnega drugega specialista?

Seveda sem vesela, drugega boljsega izvida, ampak me dajejo dvomi in se mi porajajo nova vprasanja.

Resnicno hvala za vas cas in odgovor.

Spoštovana, tudi sam sem v negotovosti kaj bi vam odgovoril. Drugi pregled je natančen in vse funkcije praktično v mejah normale. niste visoko kratkovidni , ni degenerativnih sprememb mrežnice. Bliskanja so lahko migrenski ekvivalenti. Nekoliko smešno se mi zdi, da bi šli na pregled k tretjemu oftalmologu. če pa že , pojdite na Očesno kliniko, z obrazloženo napotnico vašega družinskega zdravnika.

LP dr Gorazd Kolar

*******************************************
Objava čaka odobritev

Spoštovana, degenerativne spremembe, če seveda obstajajo,  ne morejo izginiti.

Migrenski ekvivalenti so prehodni nevrološki dražljaji, ki nastajajo v vidnem možganskem centru. Kaj jih sproži, mora ugotoviti nevrolog. Oko jih samo registrira v obliki žagastega obročastega utripajočega  vzorca, ki se širi in počasi izgine. ko se začne je tudi ostrina vida prehodno zmanjšana. Vse traja približno okrog 10 minut. Za oko je nenevarno in brez posledic. Svetujem pa le nevrološki pregled.

Lep pozdrav, dr Gorazd Kolar.

*******************************************

Hvala lepa za odgovor.

Zanima me samo se, kako je mozno, da so na prvem pregledu videli te degenerativne spremembe potem pa ne? Je vecja moznost, da je narobe videl prvi ali drugi zdravnik? Se ena informacija, v prvo so mi dali na oko tudi nek gel in potem pogledali ocesno ozadje. Je mozno, da so zaradi tega opazili spremembe ki jih v drugo niso?

Ok, se pravi, ko dobim migreno, mi je jasno da je dogodek pred tem, v obliki zagastega utripajocega vzorca povezan z migreno. Tisto me niti ne skrbi tako zelo, ker ga povezem z migreno.. Ampak kaj pa to bliskanje, ki ga vidim vsak dan? To verjetno ne more biti povezanoz migreno, ali pac?

Se opravicujem, ampak res sem ze tako zmedena, da nevem vec kaj naj si mislim in na koga naj se obrnem, da ni kaj nevarnega.

Naj naj lepsa hvala za odgovor in lep vecer

Spoštovani, seveda ne morem soditi o kvaliteti pregledov obeh zdravnikov. Zaradi bliskanja pred očmi, ki ni povezan migreno, je potreben natančen pregled očesne mrežnice in očesne steklovine. Ko boste šli na ta že tretji pregled, pokažite vsa pisma , ki ste jih pisali do sedaj in zahtevajte po pregledu takoj odgovore na vaša vprašanja. LP dr Gorazd Kolar

*******************************************
Pozor: Preden bo vaš komentar javno viden, ga mora odobriti moderator.

New Report

Close