Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Tezave z ocmi

Tezave z ocmi

Lep pozdrav..

Opisal bom svoje tezave, ker bi rad pomoc.

Star sem 25 let, po poklicu sem računalničar. To pomeni da na dan delam saj okoli 8 ur za računalnikom. Težave so se mi začele okoli februarja, in sicer so se mi pojavile mocne bolečine v očeh ob gledanju v ekran.. Najprej sem mislil, da bo minilo ( prej nikoli nisem imel tezav), vendar je bilo le se zmeraj hujse.. Stanje je po okoli 2-3 mescih bilo taksno, da mi je po 10 min dela za računalnikom dejansko slo na bruhanje, take bolečine sm čutu.. Bolelo me je zrklo, ko sem ga premikal levo in desno, utrujen sem bil tako zelo, ko sem prisel domov, kot se nikoli..

Naj povem da drugace samega poslabsanja vida nisem opazil, vendar ko imas tezave, opazis tezave tudi tam ki jih ni, tako da se mi je zdelo da na dalec vidim malo slabse, vendar se mi je zdelo da vedno vidim normalno..

Sel sem seveda na preiskave, pri okulistu mi je namerila -0,5 dipotrije na eno in -0,25 na drugo, kar kaze na malo dioptrijo, vendar je tako mala, da vseeno ne bi smel imeti taksnih tezav..
Ker clovek v casu tezav poizkusi prakticno vse, sem narocil ocala, vendar se stanje ni izboljsalo.. Se vedno so me bolele oci, zrklo, pri premikanju, cutil sem pritisk v sencih in tako naprej.. Zato sem opravil se dodatne preiskave.. Mreznica je v redu, ozadje oci v redu, pritisk v oceh je v redu,vidni kot je v redu, vse preiskave so pokazale da imam super oci. Zadnja preiskava, na kateri sem bil, je pokazala ( pozabil sem kako se imenuje, zato bom razlozil), da ko gledas objekt , da se obe zenici ne pokrijeta cisto, zato morajo misice malo dodatno delati, da fokusiram tocko, in se tako malo hitreje utrudijo, mislim da je bil rezultat +1 .. Vendar je rekla da je to zelo malo, in ko sem povedal tezave, naj nikoli ne bi privedle do taksnih tezav.. Delam vaje za oci, nekaj casa sem imel kapljice za oci, ki niso prinesle nobenih sprememb.. Vmes sem jemal se vitamine za oci ter se nekaj proti vnetju oci ter da podprejo mreznico, ce bi bilo slucajno kaj narobe, vendar je vse ok, brez sprememb..

Problem je, da recimo ko grem zvecer spat, clovek pricakuje da se zbudi spocit, kot sem se vedno, vendar lahko spim tudi po 12 ur, ( vedno sem imel in se imam odlicno spanje, brez zbujanja zjutraj), vendar se zbudim utrujen, z bolecimi ocmi.. Naredil sem preiskave krvi in urina etc.. in vse je normalno, nisem debel, tako da enostavno ne vem kaj bi lahko bilo narobe..

REs je, da ocal ki sem jih dobil ne nosim stalno, saj se mi zdi da taksna mala diptrija ne bi smela biti razlog, zato jih nosim le ko sem za racunalniku, drugace pa sem brez njih, ker vem da drugace oci pocivajo, in da misice ne delajo, kar ni dobro za oci..

Tudi drugace se dosti ukvarjam z sportom.. V zadnem casu se mi je stanje malo izboljsalo, bolecine v zrklu so skoraj izginile, so dnevi, ko se pocutim dosti bolse ( na zalost se vedno ne kot sem se vcasih), so pa se vedno dnevi ko cutim bolecine in dosti vecjo utrujenost.. Drugace cutim vecji pritisk v oceh, prej sem morda imel prevelike bolecine da bi cutil, in sicer lahko to opisem tako da recimo pogledam levo, desno , cutim nekaksno napetost v oceh oz njenem ozadju.. Nekako sedaj razmisljam kaj vse bi lahko privedlo do tega in mislim da ima racunalnik dosti krivde, saj je logicno stalno napenjanje oci ko si pred racunalniku.. Vendar imam diptrijo -, kar pomeni da slabse vidim na dalec, tako da ne vem zakaj bi to imelo vpliv na gledanje od blizu? Kmalu bom sel za 1 ali 2 tedna na morje, na posten oddih, bom tam videl kako bo, ce bodo tezave izginile, potem vem da je kriv ekran..

vendar moje delo zahteva delo za racunalnikom, zato bi rad ta problem resil, saj je moje delo resno otezeno, saj se dosti tezje skoncentriram, oz razmisljam, saj me te bolecina utrudijo veliko hitreje, veliko hitreje mi recimo kaksna stvar gre na “jetra”, kot recemo po domace.. Zato me zanima, kaj lahko naredim ? Naj mogoce vzamem lece, tako da bom imel dioptriojo ves cas, da vidim ce bi to izboljsalo moje stanje? Bi morda lahko opravil kje se kaksne probleme, morda nekje kjer se ukvarjajo tocno z takimi problemi( vendar kje ?) Drugace zivim zdravo, nikoli kadil .. ? Ta problem moram nekako resiti, ker drugace ne vem kako dolgo bom se sposoben delati to sluzbo, ker so enostavno bolecine vcasih tako mocne, da sem ze skoraj obupal..

Drugace vidim edino resitev da bi si najdel siht ki ne potrebuje dela za racunalniku( kar pa je danes zelo tezko, sploh ce nimas prave izobrazbe ), vendar potem je ves moj studij in trud bil zaman 🙁

Prosim za pomoc..

Hvala

komaj čakam da ti povejo kaj je, da vem tudi jst – imam isto

Nikjer nisem zasledila, da bi vam naredili preiskave računalniškega slikanja roženice ali pa vidno polje – morda bi še to lahko izlkjučili preden dokončno rečemo kaj je. Morda poiskusite z umetnimi solzami takrat ko so težave bolj izrazite.Sicer pa vam brez pregleda težko odgovorim zakaj točno gre.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close