Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Težave z očesom – PBC

Težave z očesom – PBC

Spoštovani g. doktor!
Sem upokojena. Pred šestimi leti so mi na pregledu pred neko operacijo naredili
laboratorijske preiskave in tako čisto slučajno odkrili patol. jetrne teste in sicer zlasti povišano vrednost AF in GGT. Naredili so mi ERCP preiskavo, trije drobni konkrementi so se pomaknili naprej, jetra so bila UZ bolj hiperehogena in grobo struktuirana, žolčnik prazen. SR 38, bilirubin 9, AST 1,88, ALT 2,93, GGT 3,85, AF 5,77. Težav do takrat, razen tiščanja pod desnim rebrnim lokom in včasih večje utrujenosti nisem imela nobenih. Glede na vse te lab. preiskave in klinično sliko so mi postavili diagnozo “primarna biliarna ciroza”.
Dobila sem zdravila Ursosan, ki so mi lab. sliko zelo popravila. Tako je razen S-Gama GT – 2,05 in SR – 30, vse ostalo v mejah ref. vrednosti.
Imam pa problem, ki ga povezujejo s to mojo diagnozo. Vsakodnevno občutim bolečino oz. ščemenje v levem očesu, na izvidu je napisano, da je to lahko začetek Sjogrenovega sindroma, ki spada v sklop PBC. Za to težavo nimam zdravila. Bolečino in ščemenje si lajšam s kapljicami Isopto tears, vendar nič kaj uspešno. Prav te dni me levo oko zelo boli, desno ne. Te povečane bolečine pripisujem tudi obilici rumenega prahu, ki ga je vse polno okoli nas, ko smreka cveti. Lepo prosim, če mi na vse tole kar sem vam opisala svetujete kako naj si lajšam to mojo tegobo. Okoli hodim z sončnimi očali, ne morem brati, gledati,
tako, da večinoma na levo oko kar mižim. Pa še to: ali se mi bodo moje težave z leti večale ali se da to na kakšen način vsaj ublažiti, če že ne pozdraviti?
Oprostite, ker sem se tako na široko razpisala. Hvala, ker ste si vzeli čas in prebrali. Prav lepo se vam že vnaprej zahvaljujem za vaš nasvet in vas pozdravljam!

Spoštovani!

Sjogrenov sindrom je revamatična bolezen in poleg kapljic ni kakšnega bolj udarnega zdravljenja. Šele, če se pojavijo tudi problemi s sklepi, pride v poštev bolj usmerjeno zdravljneje, ki ga praviloma vodi revmatolog glede na prizadetost drugih organov. Razen izboljšanja, ki lahko pride samo od sebe, ni pričakoati, da ib kakšno zdravilo odpravilo to bolezen. Z leti se lahko slabša in prizadene tudi druge železe slinavke in sklepe. Težave z očmi so lahko slabše tudi zaradi alergije na cvetni prah, zato bi mogoče dodatno poizkusila tudi zdravila proti alergiji.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close