Najdi forum

Težave z obvladovanjem jeze in besa

Prosila bi za kakršenkoli nasvet, ki vam je osebno pomagal pri težavah z obvladovanjem jeze. Že približno deset let se spopadam z depresijo in anksioznostjo (stara sem 25). Do zdaj nisem jemala nobenih tablet, nekako sem uravnavala negativna čustva s telovadbo, hrano in knjigami za samopomoč. Vendar so mi te stvari olajšale zadevo samo do točke, da nisem na dnevnem redu razmišljala o samomoru. V šoli mi je vedno šlo dobro, vso energijo sem vlagala v učenje, nikoli pa nisem šla na zabave, nisem imela brezskrbne mladosti, izogibala sem se ljudem. Najbolj od vsega me skrbi moja jeza, ki izbuhne iz mene ob ljudeh, ki me imajo najbolj radi-torej doma. Vedno se grozno počutim po tem, ko izbruhnem, vendar se sploh ne znam več zadržati, celo fizično moje telo “ponori” v smislu, da me zajame vročica, srce začne hitro biti, pritisk narašča in bum! To se zgodi v nekaj sekundah. Tudi misli na samomor so vedno pogostejše, sploh po navalu jeze, ker me je sram, da sem taka do družine. Najbolj hinavsko se pa počutim, da sem do drugih ljudi prijazna in dobre volje, zelo dobro skrivam svoja negativna čustva, ki potem izbruhnejo doma. Vem, da potrebujem pomoč, vendar za samoplačniško možnost nimam dovolj denarja, pri javnem zdravstvu sem prijavljena vendar imam predvideno čakalno dobo leto in pol. Ne vem, kaj naj naredim do takrat, ko pridem na vrsto. Težko mi je, ker se zavedam svojega problema, vendar ga ne znam več sama obvladati. Hvala že vnaprej za nasvete.

Pozdravljeni!

Za vaše čutenje obstajajo razlogi, ki pa verjetno niso ozaveščeni in predelani. Ravno zato prihaja tudi do vaših izbruhov.

Čustva so kakršna pač so in jih seveda ni priporočljivo potlačiti, ampak ozavestiti in predelati. Tudi jeza je ena izmed človeških čustev, ki je hkrati eno izmed najbolj pomembnih. Včasih čustev ne zmoremo predelati sami in za to rabimo pomoč.

Priporočam vam, da poiščete pomoč strokovnjaka psihoterapevta/tko. Pomembno je, da so to srečanja vsaj enkrat tedensko.

Običajno je tako, da psihoterapevti tistim, ki bi jim plačevanje normalne cene ogrožalo eksistenco, ponudimo znižano plačilo. Gre za primere, ko človek kljub trudu ne zmore zaslužiti dovolj, da bi si lahko privoščil plačevanje normalne cene.

Kakšno obliko pomoči naj bi dobili preko zdravstvenega zavarovanja?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

> Težave z obvladovanjem jeze in besa

Vsa čustva so pozitivna. Tudi jeza. Jeza nam sporoča, da nam preti nevarnost, katero moramo ukrotiti, nagnati ali od katere moramo sami proč.

> Že približno deset let se spopadam z depresijo in anksioznostjo

Anksioznost je posledica obkroženosti z ljudmi, ki nasprotujejo temu, kar smo.

> Najbolj od vsega me skrbi moja jeza, ki izbuhne iz mene ob ljudeh, ki me imajo najbolj radi-torej doma.

> nisem imela brezskrbne mladosti

Ljubeči starši nikoli ne ponižujejo otrok, so radovedni in sočutni ter pokažejo veselje v njihovi družbi, otroci jim zato zaupajo, starši pa jim sproti pomagajo predelovati težave.

Torej tvoje misli o ljubečih starših in težkem otroštvu se demantirajo med sabo, demantirata se tvoja zavedna in nezavedna stran – od tu izhaja depresija.

>  izogibala sem se ljudem.

Disfunkcionalni ljudje okoli nas delujejo kot zid pred normalnimi ljudmi, ki bi radi vstopili v naše življenje.

> Tudi misli na samomor so vedno pogostejše

Misli na samomor niso nekaj, kar nastane v nas iznenada, ampak so nam vsiljene od našega otroštva naprej (“smrklja”, “ničvredna”, “nesposobna”), pogosto s strani tistih, ki nas “imajo najbolj radi”.

New Report

Close