Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika težave z novimi očali

težave z novimi očali

Pozdravljeni!

Imam nova očala, pa mi delajo težave. Razlog je ta, da so za eno oko ugotovili bistveno drugačno cilindričnost kot za drugo, dioptrija pa je za obe očesi skoraj enaka (-1). Na daleč zdaj dobro vidim, težave pa so pri gledanju na razdalje od enega do pet metrov. Z novimi očali vidim sliko na teh razdaljah z enim očesom bližje kot z drugim. Tako včasih npr. na stopnicah noge ne dvignem dovolj visoko ali pa jo dvignem previsoko. Ko vstopim v kakšen prostor npr. trgovino, se kar zgubim, ker se pogled na levo na sklada s pogledom na desno – mi postane slabo in me začne boleti želodec. Kot da bi videla sliko v ukrivljenih ogledalih v cirkusu. Ker rabim očala pri vožnji, zdaj zelo pazim, da ne gledam bližnjih stvari, ampak večinoma na daleč – da mi ni slabo.
Po tednu dni težav se vprašala za nasvet pri optiku, ki je očala naredil, pa je zatrdil, da so to težave zaradi spremembe leče. In svetoval, naj potrpim mesec dni, da se oko prilagodi. Oko se je na novo gledanje prilagodilo, težav so manjše (na začetku je bilo obupno – glavoboli, slabost v želodcu), vendar slika je pa še vedno različna, težave niso prenehale.

Kako naj ukrepam? Ali še čakam na prilagajanje očesa ali na kontrolni pregled?

Sicer mi niste povedali, koliko časa se privajate na nova očala. Če se že blizu enega meseca, potem pojdite na kontrolni pregled.

Lp.

L.p. Mene zanima, kako se da to videti, če človek škili, in če se da to, odpraviti s prizmami ?

hvala za odgovor. Dušan

Zelo dobro vprašanje!

Torej imamo vidne in skrite škile. Vidne se do določene stopnje dajo korigirati s prizmami, nevidne ali skrite pa se dajo povsem korigirati s prizmami. Pri nas naredimo vse korake od refrakcije (meritev prizem in dioptrije) do izdelave očal s prizmami (večina optik jih ne zna izdelati). Naročite se lahko na telefon 02/25-25-200 ali po internetu:

New Report

Close