Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija težave z novimi kontaktnimi lečami

težave z novimi kontaktnimi lečami

Pozdravljeni,
kontaktne leče nosim že 24 let. Najprej sem imela trde, sedaj imam poltrde Persecon že cca 15 let. Dioptrija je na levem očesu -5.5, na desnem pa sedaj -12.5 (po 10 letih se mi je sedaj povečala z -11.5 na -12.5). Dobila se seveda nove kontaktne leče, iste znamke, vsi isi parametri kot zadnje, le dioptrija je večja. Problem je v tem, da se mi leče izredno hitro “zamastijo”, predvsem desna je problematična. Leče sem že reklamirala, so reklamacijo upoštevali ker je bilo na njih nekaj vidno. Oftalmologinja je videla, kako izgleda leča, nove sem po reklamaciji prevzela pri uvozniku, ker je želel videti kako prenašam stare in kakšna bo reakcija z novimi. Ugotovil je, da je lega starih OK, nove so ob vstavitvi tudi lepo ležale v očesu. Čez dva dni se je pa zgodba ponovila: posebno pereče je na desnem očesu. Filter, ki se pojavi na zunanji strani leče, mi popolnoma zamegli pogled, lečo očistim z Miraflow in je po par minutah isto. Za shranjevanje uporabljam AMO Total Care, za čiščenje po zadnjem nasvetu uvoznika Miraflow. Ne vem več, kaj naj si milim oz naredim. Sprašujem se, ali je mogoče, da bi samo oko povzročalo te filtre? ampak mi je potem nejasno zakaj s starimi lečami teh problemov ni bilo. Kljub temu, pa opažam, da se mi sedaj tudi po vstavitvi stare leče pojavlja ta filter. Moja laična razlaga je, da se je v očesu nekaj zgodilo, ampak mi nihče ne ve povedati kaj. Ali imate kakšen nasvet, kako naj se rešim te težave? Uvoznik je sicer rekel, da če so bo težava ponovila, naj leče spet prinesem, vendar drugega, kot da jih spet pošlje v Nemčijo najbrž ne bo, ali pač? Naj še pripomnim,da je bilo ob prevzemu leč pred 3 leti podobno, stanje se je popravilo po tem, ko sem leče na alstne stroške odnesla na čiščenje v Italijo. Tokrat tudi to ni pomagalo. Oftalmologinja je po pregledu izjavila, da premalokrat utripam z lečami – verjemite, da po 24 letih to obvladam, njena druga razlaga pa je bila, da sem mogoče alergična na raztopino, v katerih se hranijo nove leče…
Sem se razpisala , da bi bila čimbolj natančna. Vem, da je na daljavo težko, ampak ali imate kakšno idejo, kako/kje naj še poskusim?
Najlepša hvala za trud in čas.
Nataša

Težko rečem kaj je narobe, res pa je da se v določenih primerih lahko razvije preobčutljivost, ali pa se zaradi hormonskih sprememb lahko tudi spremeni solzni film in tako povzroča težave, ki jih opisujete. Eden od možnih vzrokov pa je tudi kakšna infekcija. Priznam, da gre za bolj kompleksen primer in še posebno zato, ker se je težava pojavila nenadoma in se je še ponovila. Kar zadeva samih leč pa vam težko odgovorim. Ne vem če ste morda preiskusili kašne umetne solze, ki bi vam lahko pomagale.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close