Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave z nosom

Težave z nosom

Pozdravljeni!
Star sem 19 let in že kar nekaj časa (več kot 2 leti) imam težave z neprehodno nosnico. Moja leva nosnina je majn prehodna kot desna. Ko sem bil mlajši (nekje okrog 14 let), sem pri športni vzgoji v osnovni šoli dobil zelo močan udarec v nos. Takrat mi je iz nosu zelo močno tekla kri ( po mojem spominu ravno iz leve nosnice) in po udarcu me je še cel teden celoten bos bolel. Pozimi ko sem imel zamašen nos sem si redno ( vsak dan) pomagal z Operil kapljicami in si tako odmašil nos. Opazil sem, da se mi običajno zamaši desna nosnica. Kot pa sem že prej omenil sem približno dve leti nazaj začel opažati, da mi redno teče kri iz leve nosnice in da imam nosni pretin v levi nosnici (ali je to nosna sluznica?) krvavo rdeče barve kot, da bi bila razdražena. Svoji osebni zravnici sem povedal glede težav s krvjo in tudi, da redno uporabljam Operil proti zamašenem nosu. Opozorila me je da je lahko Operil skodljiv, da najverjetneje mi zaradi prekomirne uporave Operila teče kri iz nosu. Sedaj operila ne uporabljam več že okrog leto in pou. Krvavitve iz nosu so skoraj popolnoma izginile (v zadnjem letu sem jih imel 2 do 4). Imam pa še vedno dokaj rdečo sluznico. Na njej se vidi krvave žilice. Zanima me zakaj je ta sluznica takoj na zacetku nosve votlije sevedno tako rdeca. Desno nosnico imam sevedno veliko zamašeno. Čeprau se zamašenost izmenjuje tudi na desno nosnico. Vendar je večino časa zamašena leva nosnica. Na internetu sem bral, da ob močnih udarcih v nos pride do poškodbe nosu in da se lahko nosni pretin zvije in tako se poslabsa prehodnost ene nosnice. Zanima me ali je mogoče, da se mi je pretin tako zvil da je leva nosnica izgubila prehodnost? Opazil sem tzdi, da ko je leva nosnica napol žamašena z njo veliko slabše zaznavam vonjave. Ali je normalno, da ko se nosnica zamaši slabše zaznava vonj? Sam si razlagam, da imam levo nosnico slabo prehodno ker je moj nosni pretin zvit in tako o nemogoča prehodnost leve nosnice in sklepam, da so bile krvavitve posledica prekomerne uporabe Operil kapljic. Nosna sluznica pa he ševedno najverjetneje vneta oziroma razdražena. Zanima pa me vaše strokouno mnenje?
Hvala.
Lp.

Spoštovani,

najverjetneje ste pravilno ugotovili, da je vaš hrustanec nosnega pretina deformiran po poškodbi in odtod vse težave. neenakomerne tok zraka na nekaterih delih sluznico izsuši, na drugi delih pa draži, da je rdeča. Deformacije znamo uspešno popraviti z operacijo in s tem izboljšamo dihanje skozi nos. Za operacijo se lahko dogovorite ob ORL pregledu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close