Spoštovani,
Imam 31 let in v zadnjem pol leta je stalno prisoten neprijeten občutek v predelu črevesja – kot nekakšno “vrenje-razdražljivo”. Kot bi imel nekakšno trebušno virozo, ki se vleče dolgotrajno. Veliki problemi so z vetrovi(neprijetne vonjave) in napihnjenim trebuhom. Na blato grem 2-3x na dan, bolj kot driska(neprijetne vonjave).Pojavlja se mi pa polno mozoljev po obrazu,glavi, hrbtu, zadnje case pa še po prsih, počutim se kot v puberteti. Stalen je obcutek lakote, tudi pol ure po obroku. Obrokov je 5-6 na dan in precej je tudi gibanja. Pred dvemi leti sem spremenil prehrano in shujsal dobrih 15 kg,( sedaj imam cca 77-78 kg, in 184 cm) prej je bilo precej vec mesa, OH, sladkarij, sedaj pa vse bolj razporedim na mesane obroke. Veliko jem tudi zelenjave iz nakupovalnih centrov, ker je drugje nimam moznost dobiti. Jem vse, razen sladkarij, te so redkost.
Kako si lahko pomagam, ker mi postaja že zelo neprijetno. Pri osebnem zdravniku pa še nisem bil ,ke še nikdar nisem imel takih problemov.
Najlepša hvala za Vaš nasvet.
Lp
Pozdravljeni!
Ker imate drisko, bo potrebno opraviti določene preiskave-izključiti je potrebno laktozno intoleranco, fruktozno intoleranco, celiakijo. Opraviti je potrebno kolonoskopijo z biopsijami za izključitev mikroskopskega kolitisa in Crohnove bolezni.
Sicer se v dieti zaenkrat izogibajte zelenjavi, ki napenja npr. zelje, repa, brokoli, cvetača, grah, fižol, izogibajte se hrani, ki ji dodajajo fruktozo, izogibajte se gaziranim pijačam.
Lp,Nataša Smrekar