Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Težave z lasiščem

Težave z lasiščem

Pozdrav

Star sem 25 let. Že skoraj desetletje je od postavitve diagnoze: seboroični dermatitis. Takrat sem šel na pregled zaradi izrazite rdečice okoli nosu. BlueCap krema je ob izbruhih reševala težave. Dandanes se rdečica okoli nosu pojavi zelo zelo redko. Imam pa velike težave z lasiščem. Tudi pri postavitvi diagnoze sem imel težave na lasišču, ampak zgolj na obrobju nad čelom. Danes je pa prizadet velik del lasišča. Težave sicer omili Oronazol šampon. Glavo si moram umivati vsak dan. Po umiritvi simptomov, si lase umivam z blagim koprivinim šamponom. Če si pa dva dneva ne umijem glave takoj izbruhnejo simptomi: srbečica, prhljaj (tudi v obliki ‘skorjic’, ki so prilepljene na lasišče), rdeči izpuščaji. Priznam, da si lasišče tudi praskam zaradi srbenja. Prhljaj se pojavi tudi na obrveh. Tudi ob vhodu v sluhovod se pojavljajo rumenkaste ‘skorje’ prhljaja/masla (ne vem točno), ki pa smrdijo. Drugod težav ni. Lase imam postrižene na kratko. Takoj ko imam malenkost daljše, so težave še bolj izrazite. Torej težave obvladujem, če si vsak dan umivam lase. Takoj ko en dan izpustim, so težave spet tu.

Zanima me, ali so ti simptomi povezani s seboroičnim dermatitisom, čeprav težav z rdečico okoli nosu ni, ali so to morda znaki kakšne druge bolezni? Kaj menite?

Hvala

Pozdrav!
Zelo verjetno je , da so težave s tem povezane.
Obstaja vrsta šamponov za ta namen, včasih pa je potrebno uporabiti tudi za kratek čas močnejše tekočine za umiritev vnetja ali luščenja.
To se lahko dogovorite pri osebnem zdravniku ali pa dermatologu.
Lp

***************************** Prim. Boris Kralj, dr. med specialist dermatovenerolog, flebolog Dermatološka ambulanta Ukmarjeva 4 , Ljubljana 01/281 11 29
Objava čaka odobritev

New Report

Close