Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Težave z dihanjem..

Težave z dihanjem..

Spoštovani! Stara sem 25 let, pred letom in pol sem rodila sina. Ob koncu nosečnosti so se mi začele pojavljati težave z dihanjem, ponoči ali kadar sem se smejala sem začela težko dihati, nekaj časa sem kar piskala in potem z izkašljevanjem spet odpravila problem. Mislila sem, da je to pač pogojeno z nosečnostjo in temu nisem pripisovala večje pozornosti. Vendar pa se po porodu težava ni odpravila, ob večjih naporih npr.pri teku ali podobno se mi to ne dogaja, se mi pa v zadnjem času vse večkrat ponoči, kdaj pa kdaj tudi čez dan. Ponoči se zbudim, ker ne morem vdihniti zraka, po dolgem izkašljevanju v sedečem položaju (v leže skoraj ne morem vdihniti zraka..recimo 1/4 normalnega vdiha) pa se stanje umiri. Pred časom sem zaradi tega že obiskala zdravnika, vendar v trenutku, ko sem bila pri njem nisem “piskala”, zato mi je rekel naj se oglasim, ko bom. Naj navedem še en, morda pomemben podatek. Preden sem zanosila, sem 2 leti kadila, ob zanositvi pa sem takoj prenehala in ne kadim več. Prosim za vaše mnenje o težavi in nasvet.. Hvala v naprej za odgovor in lep dan!

Spoštovani!

Kljub omembi piskanja, ki nekako ne sodi zraven, bi najprej razmišljal o možnosti napadov tesnobe. Pri tem gre za hude občutke dušenja, pomanjkanja zraka, težave pri vdihu ali izdihu in številne druge znake. V prid tesnobe govori spontano prenehanje težav, pojavljanje v obdobju, ko človek nima naporov ali stresov (je pa lahko kronično prepobremenjen) in pojavljanje nepovezano z napori ali po kakem drugem vzorcu. Če so napadi krajši, ne morete ukreniti nič posebnega, saj minejo peden bi učinkovalo zdravilo. Napadi tudi niso nevarni.

Če se vam zdi, da to ne drži za vas, malo bolj podrobno opišite probleme, ki jih imate.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Najprej hvala za odgovor, vendar menim da ne gre za problem tesnobe. Piskanje (pri vdihu in izdihu) je vedno prisotno, ugotovila sem, da se mi večinoma pojavlja ponoči oz.ko ležim, čutim kot bi imela zabasana pljuča in sploh ne morem normalno vdihniti. Problem ne izgine sam od sebe, ampak se trudim, da z izkašljevanjem spravim iz sebe “sluz” (?!? ne vem kako se reče temu), potem pa začnem spet postopoma normalno dihati.. Kaj menite?

Spoštovani!

Piskanje sem malce preslišal. Če bi bila temu kriva blaga astma, bi bilo najbolje, da opravite ustrezno testiranje, oz. spirometrijo, kar bi lahko pokazalo, kolikšna je obstrukcija.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Najlepša hvala za odgovor. In lepe praznike 🙂
Katarina

Hvala, enako.

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close