težave z alkoholom

Pozdravljeni,

Imam velik problem. Sem 22 letni fant, aktiven športnik, fitneser, zaposlen na svojem podjetju itd. Alkohol pijem tako rekoč na zabavah, torej 2-3krat mesečno. Problem nastane, ker nimam meje. Ne morem nadzorovati količine popite pijače. In kar je najslabše, je to, da mi preklopi! iz prijazne osebe, se prebudi zlobna polovica. Postanem nasilen, ljubosumen, zaščitniški…vglavnem cisto se mi zmeša. Kot da bi moje telo prevzela neka druga oseba. Drugi dan se nič ne spomnem, je pa zelo neprijetno poslušati kaj sem razbil, skom se stepel, govoril bedarije, ki jih v življenju nebi nikoli izrekel, punci govorim stvari, ki ji jih nebi nikoli v življenju govoril. Od žaljivk, zbadanja…
Ali mogoče ponujate kakšen nasvet (razen tega da neham piti), ali obstaja kakšna metoda obvladovanja tega, ali mogoče obstaja prav kakšna “diagnoza” za take ljudi kot sem jaz.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Glede diagnoze bo bolje pokomentirala psihiatrinja Daniela Fiket, sama pa z vami lahko delim svoja opažanja.
Alkohol lahko spremeni zaznavo in reakcije. Tako tihi ljudje lahko postanejo zabavljači, mirni agresivni, veseljaki zamorjeni …
Različne vrste alkoholnih pijač pri različnih posameznikih sprožajo tudi različne odzive. Nekdo bolje prenaša vino, drug pivo, tretji žgane pijače. Kaj vi uživate in ali ste opazili, da ste po določeni vrsti pijače bolj/manj agresivni?
Prav tudi opažate, da se dogaja, kot bi se prebudil nek drugi človek v vas.
Alkohol na nek način lahko odstre dele osebnosti, ki so prikriti v treznosti zaradi osebnih prepričanj kaj je sprejemljivo, obrambnih mehanizmov in tega, kar se od nas pričakuje. Takrat pride na površje del, ki ga na nek način ne priznavamo, ne sprejemamo ali se ga sploh zavedamo.
Zato je rešitev gotovo v smeri raziskovanja samega sebe, kaj je tisto, kar v vas alkohol prebudi, vzpodbudi in privleče na površje. Morda lahko to odkrivate sami preko knjig za osebno rast, morda raje z vključitvijo v kakšno od skupin, ki se srečujejo pod strokovnim ali laično-izkušenim vodstvom ali poiščete teravpevta in predelujete z njim preko individualnih pogovorov.
Super je, da se zavedate svoje težave, ki nikakor ne bo minila sama po sebi, lahko pa bi se še stopnjevala, zato je korak v smer spoznavanja sebe gotovo prava pot. S tem se bo počasi izluščilo, kaj v vas prebuja agresijo. To, da se ničesar ne spominjate, pa ponovno kaže na sistem obrambnega mehanizma, ki vam pomaga potlačiti in pozabiti, kaj ste naredili.
Za začetek svetujem delo na sebi in v vsakem primeru maksimalno izogibanje alkoholu – preventivno in kurativno. Ker tudi to, da nimate meje kaže na to, da imate z alkoholom resne probleme, ki – ponovno opozarjam, ne minejo sami od sebe. V najboljšem primeru jih boste zamenjali za malo manj škodljivo obliko navade – zasvojenosti. Zato vam svetujem spopad s samim sabo in da prevzamete vajeti svojega življenja, ker če jih ne boste vi, jih bo nekdo/nekaj drugega.
Mladi ste, drugo vam laufa, zakaj ne bi imeli raje lepega življenja v družbi ljudi, ki vas imajo radi in jih imate vi radi?

Držim pesti. Danes je sobota in prvi dan, ko lahko začnete drugače.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Velko Pozdravljen
Lahko ti povem svojo izkušnjo. Jaz sem pri 23. letu bil Alkoholik in sem tudi danes. Takrat sem abstiniral 2 leti in ni bilo težav brez alkohola. Pa sem poizkusu pivo in se vrnil v svet Alkohola ki me je še 19 let mučil in uničeval. Pred skoraj 5. leti sem nehal in ne bom več pil dokler mi bodo možgani služili. Naučil sem se da sem Bolnik in Alergičen na Alkohol. Ogromno nas je s to diagnozo in ogromno nas ne prime prvega kozarca in živimo vseeno tudi brez Alkohola. Izbira je tvoja. Sam se boš odločil. Srečno

Hvala za odgovore, hkrati pa ponavljam, da ni problem v tem kolikokrat uživam alkohol, kot pravim pijem mogoče dvakrat na mesec. Problem je kaj nastane iz mene po 10 pijačah.

lp

New Report

Close