Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Tezave v 14 tednu nosecnosti

Tezave v 14 tednu nosecnosti

Spoštovani dr. Pušenjak.

Stara sem 32 let in sem v 14. tednu nosečnosti. To je moja tretja nosečnost s pomočjo Clomida (pcos). Prva (2015) zaključena kot imn po odstranitvi desne tube. Druga nosečnost zaključena s splavom v 18. tednu. Bil je neizbežen splav. Ko sem sredi noči prišla na urgenco v bolečinah in s krvavitvijo sem bila popolna odprta in plodovi ovoji že v nožnici. Rodila s tabletkami brez čiscenja.
V tej nosečnosti me čaka cerklaža glede na indikacijo ICI. Imam pa težave pri krčih. Pojavljajo se zelo naključno. Čez vikend so bili zelo močni in, ker sem se prestrašila sem šla na urgenco, ker so me sprejeli in zadevo umirili s paracetamolom in spazmexom. Sedaj jemljem magnezij in buscopan.
So me pa pregledali, v roku petih dneh, trikrat s kljunom in ultrazvokom. Zadnji pregled je bil še bris na patologijo in klamidijo. Po vsem tem se mi je pojavil rumen do temno rumen sluzni izloček, nima posebnega vonja. Ali je to lahko čiščenje po površinskih poškodbah stene nožnice ali nakazuje na vnetje in bi bilo pametno zadevo zdraviti še predno pridejo rezultati brisa?
Stanje mojega MV je dolzina 3,5 in rahlo lijakast zgornji del. Ali je to še spodbudno stanje za upanje, da bo cerklaža zdržala do pravih tednov za porod? Ali lijak v teh tednih ne napoveduje najboljšega scenarija?

Spoštovani,
nožnico je težko poškodovati s pregledom tako, da bi se potem tvoril krvav ali krvavemu podoben izcedek, lahko pa se rani zunanja površina materničnega vratu, zlasti, če je na zunanji strani tudi žlezna povrhnjica iz kanala MV, ki ni ustvarjena za dotikanje in draženje. Spasmex in paracetamol zagotovo ne bi ustavila popadkov, če bi bili pravi. Lahko, da so se umilili krči, ampak splava se z zdravili ne da preprečiti, če bi se imel namen zgoditi. Krči maternice, ki povzročajo krajšanje in odpiranje MV, so v bistvu kontraindikacija za cerklažo, ker kažejo na to, da je narobe nekaj drugega in da ni problem popustljiv MV. Lijak je sicer brez krčev res pojav, ki nakazuje popuščanje MV od znotraj, ampak ni nepomembno, koliko je ta lijak globok ter če je statičen ali dinamičen. dinamičen lijak ni problem, statičen pa je problem in je eden od indicev, da gre za popustljiv MV. Žal cerklaža rešuje le problem popustljivega MV, ne pa tudi problemov, ki vodijo v prezgodnje popadke. O tem ali bo konkretno pri vas cerklaža smiselna, torej težko ugibam.


Hvala za odgovore. Cerklaža naj bi bila narejena kljub krčem. Vrat je v roku dveh dni varieral prvo iz 2,7 na 3,5. Pri prvem pregledu lijaka ni bilo. V drugem primeru se je samo nakazoval. Čakam samo rezultate brisa in potem zelena luč za cerklažo. Ali je možno kljub krčem in s cerklažo nadaljevati nosečnost k varnim tednom? Vem, da ni garancije, me pa zanimajo vaše izkušnje z drugimi nosečnicami. Ali obstaja druga alternativa?

niso problem krči sami po sebi ampak je problem, če imajo krči učinek na maternični vrat. V takšnem primeru cerklaža ne bo nič koristila. Cerklaža je zgolj lahko sredstvo za zadrževanje krajšanja MV, če MV popustljiv in se krajša pod vplivom povečevanja vsebine. Če so razlog krči, cerklaža ne bo učinkovala.


Spoštovani, dr. Pušenjak.

V 15. tednu so mi naredili cerklažo po mc donaldu. Odločili so se na podlagi vaginalnega otipa. V izvidu piše za MV, da je vložljiv za prst (kaj to pomeni glede stanja MV???). Iz nožnice mi visi nitka, ki si je ne upam potegniti ven. Ali ta šiv sam odpade ali je bolje, da ga odstranim zaradi možnosti infekcije? Ginekologinja me bo napotila v AP Ukc Lj. Kako vas lahko izberem za doktorja specialista? Po vsem prestanem si želim zdravnikov, ki jim popolnoma zaupam. In vam zaupam.

Spoštovani,
dvomim, da je odločitev o cerklaži bila zasnovana zgolj in samo na osnovi otipa MV pri 15 tednih nosečnosti. Najmanj bi pričakoval še kaj pomembnega iz vaše preteklosti, kot je npr. visok splav po 18. tednu nosečnosti zaradi popustljivega MV ali zelo prezgodnji porod pred 28. tednom brez infekcije. Kakšna nitka vam visi iz nožnice ne bi mogel reči na pamet. Lahko bi bila tudi ta od cerklaže, ki mora ostati na svojem mestu. Ta nit je namreč najdaljša. Običajno je debela vsaj 1,5 mm in zelene barve. Če j tako, jo pustite pri miru. Ambulante za patološko nosečnost nimam, lahko pa bi vas prevzel v Leonišču, če dobite napotnico za specialistično vodenje nosečnosti. Vrnem se šele avgusta, ker sem trenutno na dopustu.


Pozdravljeni.
Ponovno se obračam na vas. Sem v 17. tednu nosečnosti s preventivno cerklažo narejeno v 15. tednu. Cerklaža zaradi predhodnega splava pri 18. tednu. To nosečnost me spremljajo krči. Dvakrat niso popustili kljub Buscopanu in sem pristala na urgenci. Med krči, ko se le ti umirijo, minejo dnevi brez težav. Vedno pa se krči pojavljajo ponoči, ko me zbudijo in zaradi njih prebedim celo noč. MV so merili že trikrat (3,5 prvič, 2,7 drugič in 3,5 tretjič en teden nazaj) vedno je bil zaprt. Ali lahko sklepam, da prisotnost krčev glede na pojavnost in vsakokratno umiritev, ne predstavlja neposredne grožnje splava?

Spoštovani,
očitno, (sklepam iz izmerjenih dolžin MV) krči niso popadki, sicer bi se MV skrajšal in odprl. Zakaj občutite krče, tudi ne bi vedel, saj je ena od obveznih “komponent” za občutenje česarkoli tudi glava. Ceklaža žal predstavlja le pomoč proti splavu, ki ga povzroča popustljivost materničnega vratu, ne pa pred drugimi razlogi, ki povzročajo popadke, zato vam tudi ne znam reči, če je cerklaža rešitev za vaš problem. Čas običajno pokaže, kako in kaj.


Cerklaža je absolutno rešitev za enega od mojih problemov. Že po splavu v 18. tednu so mi 4 ginekologi priporočali cerklažo glede na potek splava. Sem pred splavom imela predhodno opravljeno resekcijo septuma (srčkasta oblika), kar je še dodaten potencialni vzrok ICI. In v tej nosečnosti je bil pred cerklažo MV mehak na otip in vložljiv za prst. Kar je ginekologu potrdilo, da je cerklaža zelo smiselna.
Kar se krčev tiče so bolj podobni stanju PMS. Ker so topo tiščoči. Nimam tistega občutka kot ob popadkih in tiščanja navzdol. Bolj je občutek prepolnosti. Velikokrat imam te “napade” krčev, ko sem zaprta. Imela sem več operacij: klasičen rez pri vnetju slepiča (pri 8 letih), laparo odstranitev žolčnika, laparo odstranitev tube zaradi imn, laparo diagnostika druge tube in histro. Ali so lahko te brazgotine tudi vzrok mojim občutkom?
Imate prav, ko glavo krivite za tolmačenje bolečine In če je prisoten še strah je slika izkrivljena. Želim si samo najti “varno” razlago mojim krčem. Bo tudi psihi lažje.

Spoštovani,
po toliko posegih bi bil čudež, če ne bi v vsakem grmu videli medveda. Zato mislim, da vam občutek krčev povzročajo povsem normalne spremembe v nosečnosti, kot je povečevanje volumna v predelu male medenice, razširjene vene v tem področju in morda malo k vsemu prispevajo tudi morebitne zarastline in brazgotine. Skratka, dokler se MV ne krajša in ne opira, je vse to benigno.


Spoštovani!
Sem v 20 tednu po opravljeni cerklaži v 15 tednu. Do sedaj je bil vrat izmerjen 3,5 brez lijaka. Danes na pregledu pa samo se 1,8 z lijakom. Skozi nosečnost so me spremljali krči. Zadnje tri dni so bili pogostejši. Vrat se je torej naglo skrajšal. Zanima me, če je v dani situaciji še kaj upanja, da se mi ne ponovi pozni splav ( isti trden kot prejšnjo nosečnost). Dali so mi spasmex in estimo ter počitek. Cerklaža drži, vrat z lijakom v dolžini 3,58, od tega zaprtu del 1,8. Ginekolog pravi, da izboljšanja ni, samo če se ustavi tukaj so možnosti za nadaljevanje nosečnosti. Kakšne si vaše izkušnje in priporočila v moji situaciji?

Spoštovani,
upanje je in to ne zanemarljivo. Zakaj?
1. zato, ker imate narejeno cerklažo
2. zato, ker gre lahko za dinamični cerviks, torej maternični vrat, ki se “krči in podaljšuje kot glista” in torej ni klasični, popustljiv, pasivni cerviks.
navodila imate, držite se jih, čas pa bo pokazal, kar se ima zgoditi. Od vas je v bistvu zelo malo odvisno.
